• Informacje na temat:

    placki z ziemniaków tartych na grubych oczkach

Przepisy na temat: placki z ziemniaków tartych na grubych oczkach
  • Potrawy na cały tydzień

    ....  Sałatka z fasoli 1. Fasolkę szparagową i fasolę białą ugotuj w osolonej wodzie lub na parze. Czerwoną cebulę pokrój, jajka ugotuj na twardo. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach(...)Kanapki ze śledziem Sposób przygotowania 1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno...

  • Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach

  • Długo zabierałam się do zrobienia tych klusek gdyż nie było ochotnika do tarcia ziemniaków. Ale w końcu się udało :)

  • gołąbki z ziemniaków są bardzo pyszne

  • Drobne, pyszne kluseczki, nadające się do "eintopf'ów", do drugich dań, nawet same, z dowolnym sosem. Przyrządzone z tartych ziemniaków mają inny, moim zdaniem do ciężkich sosów, lepszy smak.

  • Szybko i mega smacznie.

  • Czas na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, tym razem zrobiłam z dodatkiem czarnuszki, są przepyszne.

  • Fioletowe ziemniaki są słodsze od zwykłych, jednak nie tak słodkie jak myślisz (bataty) ;) Robi je się w kilka chwil. Są chrupiące i niesamowicie aromatyczne.

  • Placki z młodych ziemniaków, podane z sosem wieprzowym.

  • Dla mnie są najlepsze, delikatne, chrupiące, szybko się smażą i rozpływają w ustach.

Artykuły na temat: placki z ziemniaków tartych na grubych oczkach
  • Placki z cukinią

    Placki możesz podać z potrawką z duszonych warzyw (papryka, cukinia, cebula, bakłażan) lub z gęstą śmietaną. Pyszne gorące, ale na zimno też dobre.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Jarskie kotlety i placki

    Ziemniaczane kotlety z pomidorami Skład na 4 porcje: 600 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1,5 szklanki mąki(...). Cukiniowo-szpinakowe Składniki na 4 porcje: Placki: 850 g cukinii, 200 g szpinaku mrożonego, 140 g sera feta, 2 ząbki czosnku, garść listków mięty, 2 jajka, 6 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrąb...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Dania z ziemniaków

    ..., opłukać pod bieżącą wodą. Ugotować w osolonej wodzie. Kiedy wystygną, obrać je i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodać mąkę, kaszę mannę, szczyptę soli, jajko, żółtko(...) i pokruszoną bryndzę. Mieszankę rozłożyć na upieczonych lokszach i zwinąć je jak naleśniki. Placki z brokułami Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków, sól, 300 g różyczek brokułów, 2 ząbki czosnku...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Buraczki

    .... Zapiekaj ok. 15 minut. Placki ziemniaczane z buraczaną sałatką Składniki: 70 dag ziemniaków, jajko, łyżka mąki pszennej, 0,5 kg buraków, łyżka octu, 3 łyżki majonezu, 3 cebule, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj, 3/4 z nich zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Resztę na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj. Buraki...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...- bez pieczywa. Kluseczki ziemniaczane ● 1/2 kg ziemniaków ● żółtko ● oliwa ● mąka pszenna ● sól ● pieprz Ugotuj ziemniaki i poczekaj aż przestygną. Lekko ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....