• Informacje na temat:

    placki z kukurydzy i jajka

Przepisy na temat: placki z kukurydzy i jajka
  • Naleśniki z farszem

    Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki kukurydzianej ćwierć szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki kurkumy olej Farsz: 40 dag mielonej wołowiny pół puszki czerwonej fasoli pół puszki kukurydzy 3 pomidory papryczka chili ząbek czosnku łyżka soku z limonki 2 łyżki oleju natka pietruszki sól pieprz...

  • Jak nie mam zupełnie weny na jakieś nowe danie to przeglądam moje zasoby w kuchni licząc na jakieś natchnienie ;) I tak pewnego razu mój wzrok padł na długo już nie wykorzystywaną puszkę kukurydzy. I tym sposobem upiekłam pyszne placuszki :)

  • Przekąska dla ucznia

    ..., rozdrobnioną fetę, mąkę, jajko i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj. 2. Rozgrzej olej na patelni i usmaż placki (3-4 minuty na jednej stronie, aż będą złociste). Wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć(...) szklanka mąki pszennej szklanka mąki razowej 30 g masła 310 g kukurydzy z puszki średnia marchewka 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki tartego sera Przygotowanie: 1. Rozgrzej...

  • Przekąska która smakuje zarówno na ciepło jak też i na zimno.Poza tym estetyczny i smakowity wygląd potrawy.

  • Racuchy z pieczonym kurczakiem

    Składniki: 1 kg ziemniaków mały por 20 dag pieczonego kurczaka 10 dag bekonu 4 jajka 5 łyżek kukurydzy konserwowej 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz mielony kminek olej do smażenia(...) około 5 minut i dodaj do ziemniaków. Dołóż także kawałeczki kurczaka. Masę wystudź. Wymieszaj z jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kukurydzą. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Na patelni...

  • Co na świąteczny obiad?

    ..., czubata łyżka musztardy, łyżeczka cukru, natka, 4 łyżki oleju, sól, gałka muszkatołowa, gotowe placki ziemniaczane Przygotowanie: 1. Oczyść pieczarki, pokrój w plasterki. Obraną cebulę potnij(...). Podgrzej, ale już nie gotuj. Placki włóż do gorącego piekarnika z termoobiegiem. Podgrzewaj 3-4 minuty w temperaturze 200 st. C. Podawaj jako dodatek do medalionów. Doskonałym dodatkiem do tak...

  • Sałatka wyszła bardzo smaczna,na sylwestrowy stół jak najbardziej polecam:)

  • Sprawdzony przepis na "Kotleciki z dyni i kukurydzy"

  • łatwo sie robi i pysznie smakuje

Artykuły na temat: placki z kukurydzy i jajka
  • Placki z kukurydzy

    Żółtka jajek połączyć z mąką i mlekiem. Dodać odsączona kukurydzę, przyprawić. Dodać ubite białka jajek delikatnie wymieszać. Smażyć placki na złoty kolor....

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • ..., zupy z dyni itd... Dzis zrobilam je na kolacje. Porcja da 4 osob, czas 30 minut 300 gr kukurydzy 125 gr maki 2 jajka lyzeczka proszku do pieczenia 20 cl zsiadlego mleka lub(...) z maka, proszkiem i drobno pokrojonymi cebulkami wraz ze szczypiorkiem. Jajka ubic widelcem jak na omlet dodac mleko. Polaczyc dwie masy. Doprawic sola i pieprzem. Smazyc male placuszki. Podawac...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Kukurydziane żniwa

    Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po drobną kaszę i ugotujesz polentę. A potem przyrządzisz z nią sałatkę, lasagne albo elegancki deser.

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Ostre placuszki na śniadanie

    ...papryki, szczyptę soli. Do ciasta dodać ziarna kukurydzy. Usmażyć na łyżce oleju 8 placków. 3. Kiełbasę pokroić w plasterki, oczyszczone papryki w paski, usmażyć na rumiano, doprawić chili. Osobno zrobić jajka sadzone. Ułożyć je na plackach, dodać kiełbasę z papryką, polać sosem.

  • Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką. Fot. materiały prasowe W czasie przepełnionego radością świątecznego poranka składamy sobie życzenia, dzieląc się... jajkiem! Jest ono bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Bez wątpienia gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Nowe, inspirujące przepisy sprawią, że jajka szybko nam...

  • Dlaczego warto jeść kukurydzę

    Dodajemy ją do sałatek, robimy z niej gulasze, zupy i zapiekanki. Z mąki kukurydzianej przyrządzisz również pyszne placki, a nawet, przy odrobinie wysiłku, chleb. W sezonie jada się ją świeżą, poza sezonem - w zalewie lub mrożoną. Niezwykle popularne są płatki kukurydziane, kaszki, mąka kukurydziana, a ostatnio także olej z kukurydzy. Najzdrowszy jest ten tłoczony na zimno, doskonały do surówek...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...