• Informacje na temat:

    placki z kawałkami jabłek

Przepisy na temat: placki z kawałkami jabłek
  • Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek

    Składniki: Ciasto: ●1 i 1/2 szklanki mąki ●łyżeczka proszku do piecz. ●jajko ●1/2 szklanki cukru ●1/2 łyżeczki imbiru ●125 g masła ●łyżka śmietany Nadzienie: ●5 jabłek ●skórka otarta z cytryny ●sok z 1/2 cytryny ●cukier wanil Wierzch(gruba kruszonka): ●4 łyżki masła ●4 łyżki cukru pudru ●8 łyżek mąki Przygotowanie: 1. Umyj, obierz i grubo pokrój jabłka, lekko podduś...

  • Dzisiaj szarlotka na kruchym spodzie z dużymi kawałkami jabłek. Wiemy, że jesienią najlepsze jabłka do szarlotki to antonówki. Polecam.

  • Torciki z jabłkami

    ...wyłóż pergaminem. Spód i brzegi tortownicy wylep plackiem. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Na spodzie z ciasta rozsmaruj masę serową. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój w plasterki.Ułóż je na masie serowej. Pozostałe ciasto porwij na kawałeczki. Ułóż na wierzchu ciasta. 4. Torcik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st., piecz przez 90

  • Sprawdzony przepis na "Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek z Podlasia"

  • Lukrowany placek z imbirem

    Sposób przygotowania 1. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na kawałeczki. Skrop je 4 łyżkami soku z cytryny, wymieszaj w garnku z 7 dag cukru i imbirem. Duś 6-7 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlej do jabłek, mieszając, gotuj dalej przez minutę. Odstaw do wystudzenia.  2. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia...

  • Aromatyczne ciacho, idealne na babskie popołudnie :)

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Wypróbowany przepis na "Placki z jabłek i ziemniaków"

  • Knedle z truskawkami

    Składniki: 40 dag truskawek 50 dag ugotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 2 jajka szczypta soli, szczypta cukru 2-3 łyżki brązowego  cukru 4 łyżki masła Przygotowanie: Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, sól, cukier i jajka. Wyrób, uformuj wałek. Nożem odcinaj niewielkie kawałki ciasta i formuj z nich placki, w środek każdego wkładaj truskawkę (możesz lekko...

  • Fajna mieszanka placków ziemniaczanych z racuchami. Pychota - warto spróbować!

Artykuły na temat: placki z kawałkami jabłek
  • Placek z jabłkami cukrowymi i nerkowcami

    ...i usuń gniazda nasienne.  W rondelku podgrzej 400 ml śmietany kremówki i dodaj jabłka cukrowe. Podgrzej do temperatury około 70 o C, aby aromat jabłek cukrowych przeszedł do śmietany. 4. Następnie, ubij w misce cztery żółtka z drobnym cukrem. Ubijaj aż masa będzie miała kremową konsystencję. 5. Przetrzyj masę z jabłek i śmietany przez sito. Przecieraj aż śmietana i jabłka zostaną wymieszane na...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Ciasta z jabłkami

    Krucha tarta Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 15 dag masła lub margaryny, 8 dag cukru pudru, 2 żółtka. Na nadzienie: 1 kg kwaskowych jabłek, 1 łyżeczka cynamonu(...) mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto: 4-5 małych jabłek, 2 i 1/4 szklanki wody, 10 dag cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1-2 łyżki masła, 3-4 łyżki bułki tartej, cukier puder...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Ciasta z jabłkami

    ...mleka), 10 dag śmietany kremówki, 6 jabłek DD3 łyżki soku z cytrynyDD10 dag mielonych orzechów laskowychDD10 dag mielonych migdałówDD4 dag płatków z orzechów laskowychDD15 dag konfitury(...) dag ciasta francuskiego, 1 kg jabłek, 5 dag cukru, skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny, 300 ml cydru, 25 dag gęstej śmietany kremówki, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 torebka cukru...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Kruche bułeczki z jabłkami

    składniki na ciasto:  1/2 szklanki mąki, dwa jaja, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, pół kostki kasi.   Następnie trzy jabłka do moich...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Syrniki: Rosyjskie placuszki z twarogu

    Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i kuchni białoruskiej. To smażone placki z mąki, sera białego i jajek, niekiedy dodaje się rodzynki, miód lub kawałki jabłek oraz dekoruje kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem.

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...