• Informacje na temat:

    placki z jabłkiem i marchewka

Przepisy na temat: placki z jabłkiem i marchewka
  • Dania na cały tydzień

    ...lodówki.  2. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij. Dodaj startą cebulę, sól, jajko i mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Smaż placki na gorącym oleju. Odciśnij na ręczniku(...) kolejnym plackiem. Smaż z obu stron, aż się zrumieni.  Cielęcina z grzybami pod pierzynką 1. Mięso pokrój, obtocz w mące, usmaż na oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, marchewki, pietruszkę...

  • Po długiej przerwie zapraszam na ekspresowy dodatek do dań głównych. Tylko dwa składniki, a razem smakują wyśmienicie. Warto też całość skropić cytryną co wzmocni smak.

  • Warzywa z rosołu

    ...warto pomyśleć o takim daniu. Kotleciki lub placki Wystarczy zmielić lub drobno posiekać wszystkie warzywa z bulionu, doprawić, uformować z nich kotleciki lub placki (można, ale nie trzeba...

  • szybkie, smaczne, lekkie, zdrowe, bomba witaminowa

  • Bezglutenowe hot cross buns

    Tradycyjne bułeczki pieczone przez Brytyjczyków w okresie Wielkanocy. Będąc w Londynie, miałam okazję spałaszować bezglutenową hot cross bun, która choć o nie najlepszym składzie, smakowała wyśmienicie. Tak oto zrodził się pomysł przygotowania wersji domowej - opowiada Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

  • Zdrowo,szybko,smacznie

  • Smakowite dania z ryżem

    ...dodaj posiekaną kolendrę. 3. Ryż i warzywa przełóż do formy. Zalej sosem kokosowym. Na wierzchu połóż mięso pokrojone w plasterki. Zapiekaj 20 minut w 200 st. Placki z orzeszkami ziemnymi(...) z orzechami, serem i jajkami. Dosyp mąkę, przypraw do smaku. Wymieszaj. Na patelni porcjami rozgrzewaj masło. Kładź porcje masy ryżowej. Formuj owalne cienkie placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron...

  • Jeżeli myślimy o surówce z marchwi, to kojarzy nam się, na ogół, z jabłkiem i śmietaną... mnie może jeszcze z chrzanem. Chciałabym jednak wrócić do tej najbardziej znanej z jabłkiem i zaproponować jej urozmaicenie.

  • Groszek - 10 łatwych przepisów

    ...w sałatkach z mięsem lub rybami. Idealnie pasuje np. do sałatki śledziowej z ziemniakami lub jabłkiem. 3. Pasta do kanapek. Zmiksowany zielony groszek konserwowy, doprawiony do smaku solą oraz pieprzem...

  • Przepis na smaczne placki ziemniaczane.

Artykuły na temat: placki z jabłkiem i marchewka
  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...  Tak czasami mam, że ogarnia mnie chęć na polskie jadło. Może to być jakaś polska zupa, albo nagła ochota na placki ziemniaczane czy pierogi. Pojawia...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Co jeść, żeby mieć piękne i zdrowe zęby?

    ...drobiowy, brokuły, kompot albo krem z marchwi, gulasz z papryką i chlebem razowym, lemoniada. Podwieczorek Naleśnik z serem i rodzynkami, herbata albo marchewka, jabłko, jogurt naturalny, woda...

  • Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością będzie to, że śledzie są mało kaloryczne, ponadto poprzez dużą zawartość potasu ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z naszego organizmu. Zatem jak chudnąć to czemu nie poprzez jedzenie śledzi! Składniki: 2 solone filety ze śledzia norweskiego zielone jabłko - odmiana Granny Smith - kruche, soczyste, zielone, nowozelandzkie jabłka, dostępne w sieciach handlowych kromka chleba pszennego 1 jajko 3 cebulki szalotki mleko olej słonecznikowy sok z...

  • Niezastąpiona pietruszka

    Choć wygląda niepozornie, zawiera w sobie spory arsenał dobra: olejki eteryczne, flawonoidy, a także mnóstwo witamin i sole mineralne.

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Jesień, chce się jeść!

    ...łyżkę oliwy, pokrojone w słupki warzywa smaż 2 minuty, dopraw solą, pieprzem, kuminem, kolendrą. Odstaw do wystudzenia. Oba placki tortilli przekrój na trzy trójkątne części (jak emblemat Mercedesa...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Goście, goście!

    ...purpurowa marchewka Kolorową marchew obierz i pokrój na plasterki, odstaw. Marchew umyj w zimnej wodzie, obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą. Smaż ją około 10 minut, od(...). Dodaj wywar i gotuj, aż marchewka będzie miękka. Zdejmij zupę z kuchenki i zmiksuj dokładnie. Krem powinien mieć dość gęstą, aksamitną konsystencję. Następnie dopraw zupę do smaku solą i pieprzem...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...