• Informacje na temat:

    placki z jabłek

Przepisy na temat: placki z jabłek
  • Jabłka w cieście

    ...oprószonej mąką. Placki potnij w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Owiń nimi plasterki jabłek. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszaj widelcem razem z mlekiem. Posmaruj tym...

  • Wypróbowany przepis na "Placki z jabłek i ziemniaków"

  • Desery z jabłek

    ...do naleśników. Robi się z nich placki, knedle i racuchy. Modną nowością są zaś... jajeczne omlety z jabłkami. 3. Przygotowując ciasto na tartę, szarlotkę czy inne słodkie wypieki, pamiętaj o soli...

  • Fajna mieszanka placków ziemniaczanych z racuchami. Pychota - warto spróbować!

  • Cesarski strudel z jabłkami

    ...skrop je sokiem z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, rodzynki i cukier, wymieszaj. Ciasto rozdziel, każdą część rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Potem palcami rozciągnij na jak najcieńsze placki. Każdy posmaruj odrobiną stopionego masła. Posyp bułką tartą. Rozłóż nadzienie z jabłek, pozostawiając wolne brzegi (3-4 cm). Zwiń. 3. Strudle przełóż do formy posmarowanej masłem. Wierzchy posmaruj resztą...

  • Smak dzieciństwa ... Więcej na blogu

  • Placki ziemniaczane z jabłkami i żurawiną

    Sposób przygotowania 1. Jabłka obierz, pokrój. Zasyp łyżką cukru i cynamonu,wlej sok i gotuj 3 minuty. 2. Ziemniaki zetrzyj na grubej tarce, cebulę na drobnej. Dodaj jajko i mąkę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Resztę cukru i cynamonu wymieszaj ze szczyptą soli i śmietaną. Smaż placki z obu stron. Usmażone placki podaj z musem jabłkowym, śmietaną i żurawiną, udekorowane miętą.

  • Przepis na najlepsze i najszybsze placki z jabłkami. Smak mojego dzieciństwa. Delikatnie chrupiące a zarazem miękkie i puszyste w środku. Przepis mojej mamy, babci i mój. Posypane dużą ilością cukru pudru, z ogromną ilością jabłek, pachnące. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe z kubkiem gorącej herbaty z cytryną.

  • Naleśniki z jabłkami

    .... Przed usmażeniem każdego naleśnika rozsmaruj pędzelkiem niewielką ilość oleju na patelni. Smaż placki z obu stron.    2. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, oprósz cukrem, podlej łyżeczką wody, lekko upraż. Posyp wiórkami kokosowymi. Farsz zawijaj w placki naleśnikowe. Podawaj z gałką lodów. 

  • Szybkie i bardzo smaczne. Dzieciaki to uwielbiają, nie tylko na śniadanie.

Artykuły na temat: placki z jabłek
  • Placek drożdżowy z jabłkami

    Pysznie smakuje z kukurydzianą posypką.

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Placek korzenny

    ...wymieszać robotem z hakiem. Ciasto przełożyć do tortownicy  wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 3. Ciasto posypać połową cynamonu, rozłożyć plasterki jabłek (część można powciskać w ciasto...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placek z jabłkami cukrowymi i nerkowcami

    ...i usuń gniazda nasienne.  W rondelku podgrzej 400 ml śmietany kremówki i dodaj jabłka cukrowe. Podgrzej do temperatury około 70 o C, aby aromat jabłek cukrowych przeszedł do śmietany. 4. Następnie, ubij w misce cztery żółtka z drobnym cukrem. Ubijaj aż masa będzie miała kremową konsystencję. 5. Przetrzyj masę z jabłek i śmietany przez sito. Przecieraj aż śmietana i jabłka zostaną wymieszane na...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Placuszki z jabłkami

    ...papierowych ręcznikach, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki udekoruj listkami mięty. Podawaj na ciepło, polane niewielką ilością miodu.  Miód możesz zastąpić syropem klonowym lub wiórkami...

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Placki ziemniaczane według przepisu Andrzeja Polana

    Jak zrobić najpyszniejsze placki ziemniaczane? Oto kilka sekretów.

  • Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego...

Wideo na temat: placki z jabłek
  • Kuchnia polska Pawła Zająca

    Paweł Zając, szef kuchni jednej z warszawskich restauracji, w "Dzień Dobry TVN" przygotował pierogi z kaszą gryczaną z dudkami cielęcymi oraz placek z jabłkami. Kucharz zdradził także swój przepis na ciasto do pierogów.

  • Dania z duńskiej kuchni

    Maria Przybyszewska odbyła ponad trzymiesięczny staż w najlepszej restauracji na świecie - bo za taką uchodzi kopenhaska "Noma". W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania inspirowane kuchnią New Nordic. Wśród propozycji znalazły się placki Aebleskiver z dżemem z pigwy i plastrami gruszek, Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli morskiej i cukrze ze startymi burakami oraz kisiel z rokitnikiem