• Informacje na temat:

    placki z gotowanych ziemniaków ze szpinakiem

Przepisy na temat: placki z gotowanych ziemniaków ze szpinakiem
  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ..., i z małżami, dla fanów ekstrawagancji. Są też potrawy, które darzę specjalnym sentymentem, np. zapiekane ziemniaki ze szpinakiem i boczkiem, które przygotowałam na swoją pierwszą randkę. - Lubię(...) z rodziną. Po prostu nie mogłam patrzeć, jak beztrosko nakładają sobie wielkie porcje ziemniaków okraszonych masłem i smażonego mięska, jak biorą dokładki, podczas gdy mój obiad mieścił się na połowie...

  • W ten sposób możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia

  • Przepisy na cały tydzień

    .... Połowę ziemniaków ugotuj w skórkach na parze, ostudź, obierz, zmiksuj. Drugą połowę zetrzyj na tarce. Wymieszaj obie masy, dodaj jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.  2. Formuj placki, napełnij(...) podawaj ze szpinakiem.  Roladki z kurczaka Sposób przygotowania 1. Brokuł ugotuj. Zrumień na maśle cebulę. Dodaj szpinak, sól, pieprz, gałkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj...

  • Smaczny pomysł na "Placki z gotowanych ziemniaków"

  • Pyszne potrawy ze śledziem

    Pierogi ze szpinakiem i filetem śledziowym w suszonych pomidorach Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Do bardzo ciepłej wody włożyć masło i roztopić. Dodać wszystko do mąki mieszając łyżką. Na koniec wrzucić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wygniatać około 6 minut (w razie potrzeby podsypać mąką) i zawinąć w folię. Zostawić na pół godziny. W tym czasie...

  • Fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia lub ugotowanie świeżych i przygotowanie z nich dania głównego.

  • Jedna ryba - dziesięć przepisów

    ...dekoracyjnie do jajek i podaj. Sałatka na kolację Masz kilka ziemniaków z obiadu? Pokrój je w plastry, dodaj osączonego tuńczyka (w oleju lub w sosie własnym), pokrojoną cebulę, paprykę, ew(...). Kolorowa tortilla Wystarczy proste nadzienie: tuńczyk w sosie własnym lub oleju, barwne warzywa, np. papryka, kukurydza, groszek, cebula oraz placki do tortilli, które opieczesz. To danie zrobisz...

  • Taki farsz na placku ziemniaczanym smakuje wspaniale.

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ...o każdej porze dnia i nocy. Dużym powodzeniem w libańskiej kuchni cieszy się chleb, który podawany jest w zasadzie do każdej potrawy - nawet ziemniaków i ryżu. Mezze bywają tak sycące, że z powodzeniem...

  • Alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smaczne i proste w przygotowaniu danie.

Artykuły na temat: placki z gotowanych ziemniaków ze szpinakiem
  • Placki ze szpinakiem

    Przygotowanie: Szpinak umyj i drobno pokrój. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj ok. 5 minut. Odcedź, opłucz w zimnej wodzie i odstaw, aż ocieknie. Cebulę i ziemniaki zetrzyj na tarce, dodaj mąkę i jajka. Przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i połącz ze szpinakiem. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stopniowo nalewaj ciasto i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem udekoruj placki...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • ..., z pieczarkami i serem zapiekane w piecu, w miodzie z czosnkiem, faszerowany szpinakiem,  na dziko z jałowcem,  w piwie. Wszystko jedego dnia.     Dziś mnie napadło na placki.     Stoję więc sobie w kuchni od rana i trę. I smażę: placki z cukinii, z cukinii z ziemniakami, z ziemniaków z mąką białą i oddzielnie z żytnią + szałwia, z ziemniakami + marchewka i cytryna (+ łosoś), placki tzw. „lateks...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Cudeńka z mielonego

    Faszerowane ziemniaki Przygotowanie: Ziemniaki wyszoruj, osusz. Rozłóż na folii aluminiowej posmarowanej olejem, zawiń. Piecz 50-60 minut w temp....

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Młode ziemniaczki

    Najlepsze są same, z odrobiną masła i koperku, albo pieczone z oliwą i ziołami. Dobrze komponują się też ze szpinakiem, jajkiem sadzonym i kefirem. A ty jak najbardziej lubisz jeść młode ziemniaki?

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Ciepłe kluchy

    Knedle ze szpinakiem Składniki na 4 porcje: 30 dag czerstwych bułek pszennych, obranych ze skóry, 30 dag liści szpinaku, 3 jajka, 1 cebula, 1 łyżka oleju, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka tartego(...) 4-6 porcji: 1 kg ziemniaków, 6 łyżek ziemniaczanej mąki, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 20-30 dag boczku wędzonego, 1 duża cebula, sól. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....