• Informacje na temat:

    placki z gotowanych ziemniaków z białym serem

Przepisy na temat: placki z gotowanych ziemniaków z białym serem
  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...się do sałatek. Białym serem, słodkim i niezwykle delikatnym w smaku, jest anthotiri. Jego nazwa pochodzi od słowa "antho" czyli pączek. Powstaje z gotowanego, owczego mleka (również mieszanego(...). Takim właśnie serem jest formaela, która od wieków powstaje w niewielkiej górskiej wiosce Arahova a tajemnica jego produkcji przechodzi wśród mieszkańców z ojca na syna. Jest to twardy żółty ser...

  • W ten sposób możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia

  • Poznaj nowości marki PROSTE HISTORIE

    ...typu parmezan, dziugas, parmigiano. Dodaj ½ łyżeczki ostrej papryki i na teflonowej, rozgrzanej i suchej patelni wysypuj cienkie placki z sera. Zrumienione placki delikatnie odkładaj na talerz...

  • Smaczny pomysł na "Placki z gotowanych ziemniaków"

  • Szwajcarskie smaki

    ...i integruje. Wokół kociołka z kipiącą masą serową czekają długie widelczyki z nadzianymi kawałkami chleba lub gotowanych ziemniaków. Kto zgubi w kociołku swoją porcję musi postawić kolejkę wódki, albo(...) sosie. Maluns jest prostym daniem z ziemniaków, mąki i masła usmażonych na patelni i podawanych z serem i musem jabłkowym. Na deser należy obowiązkowo zamówić tort orzechowy - kruche ciasto...

  • Fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia lub ugotowanie świeżych i przygotowanie z nich dania głównego.

  • Alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smaczne i proste w przygotowaniu danie.

  • Bardzo smaczne i delikatne. Jeżeli jest patelnia nowa teflonowa , można pominąć smarowanie patelni tłuszczem. Napisałam że zrobiłam z chudym twarożkiem, taki akurat miałam. Można użyć półtłustego i tłustego .

  • Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z gotowanych ziemniaków"

  • Jest to danie obiadowe z gotowanych ziemniaków, mąki i białego sera.

Artykuły na temat: placki z gotowanych ziemniaków z białym serem
  • Niedzielny obiad

    Kurczak w pigwowej glazurze Składniki na 4 porcje: 1 sprawiony kurczak (ok. 1,3 kg), sól, pieprz, 1 kg ziemniaków, 75 dag brokułów, 4 łyżki konfitury z pigwy (ewentualnie można wziąć(...) blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C, ustawionego na funkcję grill. Zapiekać 4 minuty. Pokroić w paski. Zupę doprawić solą, białym pieprzem i szczyptą cukru. Rozlać do kokilek. Posypać...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Kurczak po włosku czyli Cacciatore oraz o produktach sezonowych na maj… i kawałek czerwca !

    ...  Pollo alla cacciatora, któż nie zna tego sztandarowego dania włoskiej kuchni. W samych Włoszech istnieje kilka jego wersji bo na przykład gdy włoskie południe przyrządza go z czerwonym winem to północ z białym. Dodatki też mogą się różnić, ale zawsze jest to kurczak z grzybami i z pomidorami, do tego szalotki bądź cebule, czosnek, oliwa z oliwek a podać można z polentą czy makaronami jak po...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • A na talerzu maj

    ...posyp umytym i posiekanym koperkiem. Zupa powinna być słodko-kwaśna, gęsta, z pływającymi chrupiącymi kawałkami kapusty.  Karkówka na szparagach z sałatką z ziemniaków, rzodkiewek i fety Dla(...) ziemniaków, opakowanie roszponki, 1 duża czerwona cebula, 12 pomidorków koktajlowych, 6 kotletów z karkówki po 180-200 g, gęsty sos balsamico, 250 g twardego sera feta Marynata: pół szklanki oleju...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Obiad u Czecha

    .... Wyławiać je łyżką cedzakową. Polać je sklarowanym masłem, posypać pokruszonym białym serem lub cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe Składniki na 8 porcji: 42 g drożdży, 100 g miałkiego cukru, 350 g mąki krupczatki, 350 g mąki pszennej, ok. 250 ml mleka, sól, 350 g ziemniaków ugotowanych w łupinach, 1 jajko, olej do smażenia, powidła, bita śmietana i cynamon do dekoracji 1. Z rozdrobnionych drożdży...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....