• Informacje na temat:

    placki z gotowanych warzyw

Przepisy na temat: placki z gotowanych warzyw
  • Jesienne placki

    ...(śr. 30 cm) natłuść. Wylep ciastem. Piecz 20 minut w 180 st. Ser pokrusz, wymieszaj z 5 jajkami i śmietaną. Przypraw solą oraz pieprzem. Na podpieczonym spodzie ułóż mięso i warzywa. Zalej masą...

  • W ten sposób możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia

  • Ravioli z warzywami

    Małe włoskie pierożki zrobisz łatwiej niż klasyczne.

  • Warzywne kulki są są bardzo fajnym przepisem na wegetariański obiad. Podajemy z pikantnym, różowym sosem.

  • Chrupiące placki z wędzonym łososiem i jogurtem

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki, marchewki i cebulę obierz  i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, odstaw warzywa na 10 minut. Odlej wodę, która się zbierze.  2. Do warzyw dodaj mleko, mąkę, jajka  i szczypiorek. Wymieszaj. Jeśli uznasz,  że ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki.  3. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj odrobiną oleju. Smaż placki na rumiano, po 2-3 minuty...

  • Smaczny pomysł na "Placki z gotowanych ziemniaków"

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...potrawy. Ostatnio na stole króluje rosół, klopsiki i młoda kapusta. Jemy też dużo owoców i warzyw - wymienia Aneta. - Wszystko tu mamy ekologiczne, swoje. Mieszkamy w małej wsi pod Żyrardowem. Obok(...). Nie jadałam wysokokalorycznych potraw, całkowicie zrezygnowałam z cukru, na śniadanie otręby i płatki owsiane. Mięso przygotowywałam bez tłuszczu. Do tego mnóstwo warzyw i owoców - opowiada Justyna...

  • Fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia lub ugotowanie świeżych i przygotowanie z nich dania głównego.

  • Placki z marchewką

    Oryginalny przepis na placki.

  • Alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smaczne i proste w przygotowaniu danie.

Artykuły na temat: placki z gotowanych warzyw
  • Smażmy placki

    Zwykle jadamy ziemniaczane, ale pyszne są także z dodatkiem cukinii, marchewki i innych warzyw. Świetny pomysł na szybkie, letnie danie.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • ​Placki kukurydziane

    ...w średniej wielkości misce, delikatnie wymieszaj i odstaw na bok. Przygotuj placuszki: wymieszaj mąkę z mlekiem, jajkami i solą w dużej misce i ubijaj trzepaczką aż masa będzie gładka. Dodaj warzywa(...) ogniu. Nałóż chochlą pół filiżanki masy na patelnię. Składniki powinni być na niej równo rozłożone. Smaż aż placki zbrązowieją z obu stron, a boki będą chrupkie.  Jeśli placki mają być bardziej...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Ewa Wachowicz gotuje: Bulion po magnacku

    W tym odcinku programu "Ewa gotuje" zobaczymy, jak gwiazda przygotowuje magnacki bulion z jajem i limonką, szynkę z dzika pieczoną w chlebie oraz placek z masą grysikową i orzechami w karmelu. Zobacz  przepis na magnacki rosół na następnej stronie! Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Placek à la pizza

    Wystarczy pół godziny, aby przygotować pyszny wielowarzywny placek. Śmiało może konkurować z pizzą.

  • Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze. Fot. 123RF/Picsel Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne...

  • Smaczne i zdrowe gotowanie

    Rosół to królowa polskich zup. Ten aromatyczny wywar z warzyw i mięsa, z makaronem jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Chudy rosół ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dlatego(...) powtórzyć. Jak odsączyć nadmiar tłuszczu? Tradycyjna polska kuchnia jest syta i tłusta. Wiele potraw, jak na przykład schabowy, dorsz w panierce czy placki ziemniaczane, wymaga głębokiego smażenia. Są...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...