• Informacje na temat:

    placki z dynią i twarogiem

Przepisy na temat: placki z dynią i twarogiem
Artykuły na temat: placki z dynią i twarogiem
  • Śniadanie mistrzów

    ...wciśnij rzodkiewkę. Wszystkie warstwy połącz wykałaczką. Omlet z dynią i cebulą Składniki: 80 dag dyni, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól l pieprz czarny świeżo zmielony, 8 jajek, szczypta mielonej(...). W rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z dynią. Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem, zalej małą ilością wody i duś przez około 10 minut. Jajka wbij do miski. Dodaj sól i pietruszkę...

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...

  • Dieta lekkostrawna

    ...smażone, solone, wędzone, marynowane; konserwy rybne; wędliny i wyroby wędliniarskie; pasztety; konserwy mięsne; łój; smalec; słonina; boczek; margaryny twarde; masło solone lub topione; placki...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Smakołyki z ziemniaka

    .... typ A). Najlepsze placki i ziemniaki "z wody" zrobisz z gatunków średniotwardych, oznaczonych literą B. Natomiast na babki, farsze, knedle lub puree doskonałe są ziemniaki mączyste, łatwo rozpadające się (typ C). Kupując bulwy zwróć uwagę na ich wygląd. Ziemniaki nie mogą być uszkodzone ani zielone. Skórka powinna być gładka. Placki ziemniaczane serowo-grzybowe Składniki (4 porcje): 250

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Przegląd najpopularniejszych diet odchudzających

    Błyskawiczne diety cud nie są już modne. Na topie są metody odchudzania, opracowane przez specjalistów. Ich zdaniem, jeśli chcesz schudnąć i już nigdy nie utyć, powinnaś zmienić sposób żywienia. Najlepiej na zawsze!

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...