• Informacje na temat:

    placki z czerstwego chleba

Przepisy na temat: placki z czerstwego chleba
  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    .... Jednak weekend to czas na szwajcarski brunch. Obok roesti (placki ziemniaczane), serów i wędlin, centralnym punktem stołu jest zopf. Ten pleciony chleb jest podobny do chałki i podawany jest z miodem(...), zwinięty omlet - opisuje Casey Barber. W Maroko, obok słodkiej, miętowej herbaty skosztujemy delikatnych naleśników z dziurkami. Podaje się je z masłem i miodem. Inną propozycją są placki...

  • Wypróbowany przepis na "Ciasto z czerstwego chleba"

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...i pokrojone w ćwiartki. Pod koniec gotowania dodać łyżkę stołową octu i tyle samo cukru. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Posolić, wbić jajko, wymieszać z mąką, tak...

  • Ciekawe wykorzystanie kuchennych resztek.

  • Smaczne , tanie i szybkie!

  • Bardzo smaczny i zdrowy domowej produkcji napój gazowany.

  • Placek przygotowany na bazie czerstwego chleba

  • Panzanella to idealne danie na lato oraz najlepszy znany mi sposób na zużycie czerstwego chleba, którego bardzo nie lubię wyrzucać. Każdy kucharz ma swój sposób na panzanellę. Mój nie jest zbyt skomplikowany. Oprócz dobrego chleba w sałatce powinny się znaleźć dojrzałe w słońcu, bardzo słodkie i miękkie pomidory, niezbyt ostra cebula (najlepiej sprawdzi się tu cebula czerwona), najlepsza oliwa, ząbek czosnku, świeże zioła (zwłaszcza bazylia lub oregano) i dobry ocet. Oprócz podstawowych...

  • KOTLECIKI MOZNA PODAWAĆ JAKO SAMODZIELNE DANIE LUB JAKO DAODATEK DO MIĘS

  • Proste i smaczne.

Artykuły na temat: placki z czerstwego chleba
  • Chleb nasz powszedni

    ...chlebowa Składniki na 6 porcji: 50 dag czerstwego żytniego lub pszennego chleba, 50 dag różnych wędlin, 3 cebule, 25 dag pieczarek, 30 dag żółtego sera w kostce, 4 jajka, sól, pieprz, po szczypcie słodkiej(...), pietruszka, mały kawałek selera, por, 1/2 bochenka chleba razowego żytniego, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 1/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany Na klopsiki: 50 dag mielonego...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Jak można zużyć resztki jedzenia

    Jeśli poprzedniego dnia ugotowałaś za dużo makaronu lub ziemniaków, wykorzystaj je: dodaj np. kawałki wędliny, zalej jajkami rozkłóconymi ze śmietaną i zrób zapiekankę.  Ze zwiędłej włoszczyzny ugotuj bulion, który będzie bazą do zupy lub sosu. W lodówce zalega twaróg? Dodaj mąkę, jajko lub czerniejącego banana i usmaż placki!  Zostało ci trochę rosołu? Wlej go do pojemnika do robienia kostek...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Poradnik oszczędnej gospodyni

    ...spaghetti. Z czerstwego chleba zrób francuskie tosty. Suchy placek drożdżowy zetrzyj na tarce - wysypiesz nim formę, gdy będziesz piekła kolejne ciasto. Miękkie pomidory przetrzyj na sos. Przywiędłe jabłka(...) w osiedlowym sklepiku. Ale po bochenek chleba i kostkę masła nie ma sensu jechać przez pół miasta. Idąc do najbliższego sklepu, zaoszczędzisz nie tylko czas, ale też benzynę lub bilet autobusowy. Porównuj...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    ...nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Kolejnym daniem było pan cotto, czyli gęstej zupy toskańskiej na bazie czerstwego chleba i warzyw sezonowych, tym razem z karczochami. Ważne jest, by serca...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...