• Informacje na temat:

    placki z cukinii z piekarnika

Przepisy na temat: placki z cukinii z piekarnika
  • ​Cukinia - im ciemniejsza, tym zdrowsza

    ...występujące w cukinii mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Połączenie zerowej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości składników odżywczych sprawia, że cukinia to warzywo idealne - lekkie(...) odżywczych występujących w cukinii korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Przyczynia się również do poprawy krążenia krwi i zmniejszenia poziomu cholesterolu. Dodatkowo działanie...

  • Letni dodatek do dań głównych lub samodzielne danie z np. sosem tzatziki lub tylko z jogurtem. Pieczone w piekarniku, bez tłuszczu. Lekkie i letnie.

  • Rustykalny placek z pesto

    ...na farsz. Wszystko skrop 1 łyżką oliwy z oliwek. Blachę wsuń do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 40 min. Posyp dymką, rukolą i posiekanymi pistacjami.  

  • Przepyszne. Proste do zrobienia i z tanich składników. Podane z przepysznym sosem skradną niejedno podniebienie.

  • Wiosenne quiche z cukinią, fetą i szynką

    .... Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika(...) wrzuć szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszaj. Na upieczony spód wylej masę, przykryj plasterkami cukinii, startym serem, dodaj fetę i piecz ok...

  • Placki z cukinii to alternatywa dla placków ziemniaczanych. Są bardzo smaczne, polecam.

  • Pizza brokułowa z cukinią

    ...prowansalskimi oraz startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 25 minut. Gotową pizzę udekoruj listkami bazylii.

  • Placki te można zrobić z dyni, cukinii lub kabaczka. Trze się je łatwiej niż ziemniaki, a same placki są bardzo delikatne w smaku :)

  • Pizza z cukinią, serem i bakłażanem

    Składniki: 15 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 75 ml ciepłej wody 2,5 łyżeczki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku cebula 3 świeże pomidory 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki oregano łyżka masła 4 łodygi selera naciowego 1/2 bakłażana 1/2 cukinii 20 dag żółtego sera sól pieprz Przygotowanie: 1. Wymieszaj w misce mąkę, sól, wodę i oliwę. Zagnieć ciasto...

  • Pyszne placki ze świeżej cukinii, można podawać na słodki jak i na słono, na zimno bądź na ciepło. Zrobicie je w kilka minut. Smak nie do opisania, musicie zrobić je sami.

Artykuły na temat: placki z cukinii z piekarnika
  • Placek à la pizza

    Składniki na 20 porcji: 50 dag marchewki, 75 dag brokułów,sól, 30 dag cukinii, 25 dag pomidorków koktajlowych, 30 dag zielonego groszku, 1 op. mieszanki na ciasto drożdżowe (w proszku), 20 dag(...) piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około50 minut. Od razu serwować. 04/2016 Życie na gorąco...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Jarskie kotlety i placki

    .... Cukiniowo-szpinakowe Składniki na 4 porcje: Placki: 850 g cukinii, 200 g szpinaku mrożonego, 140 g sera feta, 2 ząbki czosnku, garść listków mięty, 2 jajka, 6 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrąb(...), dodajemy jajka, fetę, pieprz, sól, posiekany czosnek i miętę. Mieszamy. Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładamy łyżką małe placki, smażymy z obydwu stron. Można też wyłożyć blachę z piekarnika papierem...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Ciasto na oliwie z cukinią i bryndzą

    ...2:1. Każdą z nich podziel na 3 części, każdy placek rozwałkuj cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii. Trzy większe placki ułóż jeden na drugim, posmaruj każdy oliwą. Wyłóż nimi formę do zapiekania o średnicy 22 cm. Na przygotowany spod wyłóż farsz. Mniejsze placki także cienko rozwałkuj, posmaruj oliwą i ułóż jeden na drugim. Tak złożonym arkuszem przykryj całość ciasta...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Rozmaitości z cukinii

    By urozmaicić smak potraw, część cukinii można zastąpić bakłażanem.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Cukinia i bakłażan

    ...: 5 pomidorów, 1/2 mniejszej cukinii, bakłażan, sól, pieprz, 2 cebule, 3 gałązki tymianku, oliwa, 25 dag sera bałkańskiego. Przygotowanie: Warzywa umyj i pokrój w plasterki. Posól je i dopraw(...) pieczenia i zalej resztą oleju. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez około 15 minut. Gotowe bakłażany udekoruj listkami bazylii i podawaj z pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem...

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...