• Informacje na temat:

    placki z cukinii i ziemniaków gotowanych

Przepisy na temat: placki z cukinii i ziemniaków gotowanych
  • Placki ziemniaczano - cukiniowe

    Znudziły ci się tradycyjne placki? Spróbuj tego!

  • W ten sposób możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia

  • Placki, frytki, kotleciki, chipsy - ziemniak niejedno ma imię. To postawa jadłospisu Polaków, ale przez wielki nie nauczyliśmy się, że ugotowane tak po prostu są nudne.

  • Smaczny pomysł na "Placki z gotowanych ziemniaków"

  • 4 wyjątkowe przepisy na placki ziemniaczane

    Jesienią przygotuj doskonałe placki z dodatkiem warzyw takich jak dynia czy cukinia. Sprawdź nasze propozycje!

  • Fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia lub ugotowanie świeżych i przygotowanie z nich dania głównego.

  • Kotlety drobiowe w ziemniaczanej koszulce

    ...  Składniki: 8 plastrów piersi z indyka Sól, pieprz 6 łyżek czerwonego pesto 250 g ziemniaków Żółtko 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 cebula 6 łyżek oleju 1/8 l bulionu 30 g mąki  Przygotowanie: Kotlety rozbić, posolić i popieprzyć, posmarować pesto i złożyć na pół. Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać żółtko, sól. Cukinie i paprykę pokroić w paski, cebulę w kostkę...

  • Alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smaczne i proste w przygotowaniu danie.

  • Trzyskładnikowa letnia zapiekanka

    Zaledwie trzy składniki wystarczą, by mieć świetnie sezonowe danie obiadowe. Zapiekankę z cukinii, szynki i sera robi się naprawdę szybko, co w upalny dzień nie jest bez znaczenia...

  • Pyszne i mięciutkie placuszki ziemniaczane, których smak podkręca dodatek kiszonej kapusty. Najlepiej smakują polane aromatycznym, gęstym sosem, który powstał z połączenia pysznego, łagodnego ketchupu Kotlin, świeżego mięsa mielonego i zielonych warzyw. Polecam.

Artykuły na temat: placki z cukinii i ziemniaków gotowanych
  • Smażmy placki

    Zwykle jadamy ziemniaczane, ale pyszne są także z dodatkiem cukinii, marchewki i innych warzyw. Świetny pomysł na szybkie, letnie danie.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placki

    Placki można usmażyć nie tylko z tartych ziemniaków. Jest na nie mnóstwo sposobów!

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Cukinia i jej kuzyni

    ...miąższ nie podrażnia przewodu pokarmowego i nie wywołuje dolegliwości przy wrzodach, zgadze i innych chorobach przewodu pokarmowego. Są niskokaloryczne, np. 100 g cukinii ma 15 kcal, dyni - 28 kcal(...) sosy, potrawy typu Stroganow i leczo, nie zwiększając ich kaloryczności. Można z niej przyrządzać placki (są delikatniejsze od ziemniaczanych).

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • ..., z pieczarkami i serem zapiekane w piecu, w miodzie z czosnkiem, faszerowany szpinakiem,  na dziko z jałowcem,  w piwie. Wszystko jedego dnia.     Dziś mnie napadło na placki.     Stoję więc sobie w kuchni od rana i trę. I smażę: placki z cukinii, z cukinii z ziemniakami, z ziemniaków z mąką białą i oddzielnie z żytnią + szałwia, z ziemniakami + marchewka i cytryna (+ łosoś), placki tzw. „lateks...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Cukinia i bakłażan

    ...: 5 pomidorów, 1/2 mniejszej cukinii, bakłażan, sól, pieprz, 2 cebule, 3 gałązki tymianku, oliwa, 25 dag sera bałkańskiego. Przygotowanie: Warzywa umyj i pokrój w plasterki. Posól je i dopraw...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....