• Informacje na temat:

    placki z cukinii i fety

Przepisy na temat: placki z cukinii i fety
  • Kotleciki z cukinii z fetą

    Składniki: 500 g cukinii pęczek natki pęczek mięty szklanka zielonego groszku (może być mrożony - ugotowany, lub z puszki) 4 średnie cebule świeżo mielony pieprz skórka z cytryny 3 jajka 3/4 szklanki mielonych orzechów (lub 2-3 łyżeczki masła orzechowego) olej sól opakowanie fety Przygotowanie: Zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię. Przełóż na sitko i rękami odciśnij wodę...

  • nie ma lata bez placków z cukinii-to jedno z moich ulubionych warzyw z którego robię mnóstwo potraw,przetworów i dań, te placuszki są pyszne,koniecznie podane z sosikiem czosnkowym-są obłędne-polecam gorąco!!

  • Przekąska dla ucznia

    ...g fety czerwona cebula 1/4 szklanki mąki jajko łyżeczka słodkiej papryki 1/3 szklanki gęstego jogurtu 4 bułki pełnoziarniste  listki sałaty (mogą być różne rodzaje: masłowa, rukola, lodowa) 2 pomidory  łyżka posiekanej mięty olej Przygotowanie: 1. Odciśnij dokładnie wodę ze startej cukinii. Przełóż ją do garnka, dodaj odsączoną cieciorkę, posiekaną cebulę...

  • Bardzo aromatyczne placuszki z dodatkiem pysznego sosu koperkowego.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...) A także souvlaki czyli nieduże grillowane szaszłyczki z jagnięciny ( souvlaki arni) lub kurczaka. I oczywiście placki pita - obowiązkowe - jak wycieczka na ateński Akropol. Grecka sztuka mięsa Im(...) w całości w winie lub pozbawione skorupek i uduszone we własnym sosie z sutym dodatkiem czosnku i fety. Albo usmażone w delikatnym i przyjemnie chrupiącym cieście piwnym. Z ryb najpopularniejsze...

  • Przepyszne. Proste do zrobienia i z tanich składników. Podane z przepysznym sosem skradną niejedno podniebienie.

  • Placki z cukinii to alternatywa dla placków ziemniaczanych. Są bardzo smaczne, polecam.

  • Placki te można zrobić z dyni, cukinii lub kabaczka. Trze się je łatwiej niż ziemniaki, a same placki są bardzo delikatne w smaku :)

  • Pyszne placki ze świeżej cukinii, można podawać na słodki jak i na słono, na zimno bądź na ciepło. Zrobicie je w kilka minut. Smak nie do opisania, musicie zrobić je sami.

  • Placki z cukinii idealnie sprawdzają się jako samodzielne danie np. na ciepłą kolację lub jako dodatek do mięsnego dania głównego.

Artykuły na temat: placki z cukinii i fety
  • Nietypowe drugie śniadanie

    ...farsz i zwijamy w rulony lub tak jak krokiety. W pracy możemy podgrzać naleśniki w mikrofali, ale wybornie smakują również na zimno. Można je posypać kawałkami fety oraz ziarnem sezamu. Wegetariańska tortilla Na placki: 300 g mąki pszennej, ok. 150 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju, mąka do oprószenia stolnicy, szczypta soli. Na farsz: 4 łyżki serka naturalnego lub smakowego (np. z czosnkiem...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Chleb nasz powszedni

    ...(30 dag), szklanka mleka, pół czerwonej papryki, kilkanaście oliwek faszerowanych papryką, 5 plasterków wędliny, 5 dag miękkiego masła, 2 opakowania serka homogenizowanego (20 dag), 20 dag fety, zioła...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • W końcu nadeszła długo wyczekiwana przez wszystkich wiosna, a wraz z nią nowalijki oraz inne sezonowe przysmaki. Doskonale widać do na przykładzie przepisów, które najbardziej zainteresowały was w maju. Chociaż pogoda w maju nas nie rozpieszczała, użytkownicy Smakera, wbrew aurze, postanowili zaprosić wiosnę na talerze. W ich majowym menu znalazło się mnóstwo ciekawych i sezonowych przepisów, doskonale sprawdzające się w czasie pikników i wypadów poza miasto. Nie zabrakło lekkich sałatek,...