• Informacje na temat:

    placki z cukinia i porem

Przepisy na temat: placki z cukinia i porem
  • Cukinia z farszem tuńczykowym

    Dobrze znamy cukinię faszerowaną mielonym mięsem. Tę potrawę można nieco odmienić, używając tuńczyka. Taka zapiekana cukinia z tuńczykiem i ryżem, polana sosem pomidorowym może być prawdziwym obiadowym hitem.

  • Wiosenne quiche z cukinią, fetą i szynką

    Quiche to świetny pomysł zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. W przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu – można ją przygotować z dowolnych składników. Dziś proponujemy smakowite quiche w wiosennym wydaniu: z cukinią, fetą i szynką. Sprawdź, jak prosto je wykonać!

  • Szukając wiosny znalazłam zarówno cukinię, jak i pora, po zmieszaniu wyszły placki.

  • Doceńmy cukinię

    Ma dużo witamin, nie dostarcza wielu kalorii, a przy tym świetnie łączy się w potrawach z rybą, mięsem oraz innymi warzywami. Łagodna w smaku cukinia jest doskonała na surowo do kanapek i na grilla, do faszerowania, do zup, zapiekanek i placków.

  • Nadziewana cukinia jest pyszna, każdy to wie :) Czasem lubimy zjeść cukinię z mięsem, ale wersja bez mięska też jest super. Dużo smaku dają dodatki: dip czosnkowy, świeży szczypiorek i moje ulubione suszone pomidory. Polecam!

  • Warzywa z rosołu

    ...warto pomyśleć o takim daniu. Kotleciki lub placki Wystarczy zmielić lub drobno posiekać wszystkie warzywa z bulionu, doprawić, uformować z nich kotleciki lub placki (można, ale nie trzeba...

  • Lekki obiad lub przekąska:)

  • Poznaj wszystkie tajemnice dyni!

    Dynia – od lat coraz częściej gości w domach Polaków. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie zresztą jak sposobów jej zastosowania w kuchni czy medycynie. Zaś sama historia tego warzywa jest dłuższa i ciekawsza, niż się może wydawać.

  • Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad proponuje Wam ten szybki do przygotowania makaron.

Artykuły na temat: placki z cukinia i porem
  • Dojrzałe smaki

    ...podczas pieczenia ciasta   Placki cukiniowo-owsiane Składniki: 25 g siekanych  migdałów 550 g cukinii 3 jajka Sól 150 g płatków owsianych 50 g mąki Pieprz 3 łyżki oleju 20(...), żółtkami, płatkami owsianymi i 30 g mąki. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wmieszać pianę. Formować placki  Porcjami smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Z masła i 20 g mąki...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Co powinno się jeść, żeby przyspieszyć gojenie się ran

    ​Sięgaj po produkty bogate w witaminę C, która uczestniczy w produkcji kolagenu (dzięki niemu skóra jest elastyczna i się regeneruje) oraz uszczelnia naczynia krwionośne, chroniąc rany przed infekcjami. Znajdziesz ją m.in. w kiwi, cytrusach, jabłkach, truskawkach, papryce, aronii. Jedz także produkty mleczne: mleko, kefiry, jogurty, twarogi i jaja - zawarta w nich lizyna przyspiesza gojenie. Dostarczaj witamin z grupy B i kwasów omega-3 - jedz grube kasze, orzechy, pełnoziarniste pieczywo.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • ​Odżywianie w chorobach onkologicznych

    ..., dolegliwościami czy chorobami współistniejącymi. Dlatego, jeżeli walczysz z chorobą, skorzystaj z porady dietetyka, który dopasuje odpowiednio zbilansowany jadłospis. Placki z sera i kaszy manny to(...) w chorobie nowotworowej, natomiast dobrze spełniają swoją rolę w formie pieczonej. Dzięki temu, że placki można przygotować i podawać zarówno w wersji na słodko, jak i na słono, są one świetnym uzupełnieniem...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Wielkanoc według Roberta Skubisza

    Parfait z wędzonego łososia, placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną Składniki: placki ziemniaczane 2 szt 50 g., rukola 5 g, łosoś wędzony 30, śmietana z sokiem z cytryny 10 ml, dressing winegret 15 m, czerwona cebula 5 g, roszponka 3 g, majonez 30 ml, kapary 5 g, szczypiorek 3 g, koperek 2 g, cebula biała 1 szt., czosnek 2 ząbki, mąka pszenna 2 łyżki, jaja 4 szt, posiekana czerwona cebula 10

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ..., szparagi, cebula, kabaczek, cukinia, kalafior, papryka zielona, pomidory, szczypiorek. Nie zapominaj także o bogatych w chrom brokułach i grzybach. Tylko do 1-2 porcji dziennie ogranicz jedzenie(...) z proszku), frytki, placki ziemniaczane, pyzy, knedle, pierogi ruskie, kopytka; - produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. rzepę; - produkty typu fast-food; - wszelkie konserwy. Oznacz...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....