• Informacje na temat:

    placki z batatów

Przepisy na temat: placki z batatów
  • Zapiekanka z batatami i ziarnami

    ...placki z dwóch stron. Gotowe układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Nasiona słonecznika upraż na patelni bez tłuszczu,szczypior drobno posiekaj. 2. Bataty umyj, osusz, pokrój.Śmietanę wymieszaj z 2 jajkami,dopraw. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wlej sos śmietanowo-jajeczny, na nim układaj placki i plastry batatów lub dyni. Posyp pestkami i szczypiorkiem...

  • Wypróbowany przepis na "Dietetyczne placki z batatów"

  • Smaczne bulwy na naszym stole

    ...startego żółtego sera. Pyszne są grillowane lub pieczone, np. posmarowane masłem orzechowym. Z batatów i topinambura można też zrobić doskonałe, chrupiące frytki, a także placki podobne do ziemniaczanych...

  • Oto prosty przepis na placki z batatów czyli słodkich ziemniaków. Szybkie w wykonaniu, smaczne i zdrowe. Nie zawierają glutenu, za to mnóstwo zdrowych składników. Idealnie smakują z rukolą i awokado

  • Tarta z kremem ze słodkich ziemniaków

    ...odcedzić je, lekko przestudzić, obrać i zmiksować na gładko.  2. Formę do tarty o śr. 24 cm posmarować kostką do pieczenia Kasia i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować. Plackiem wylepić formę. Spód ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 200 st. Mus z batatów wymieszać z solą, jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodać przyprawy. Dobrze wymieszać. Krem rozsmarować na...

  • Warto włączyć bataty do swojej kuchni, szczególnie teraz jesienią, gdy jest na nie sezon. Trudno jest mi porównać je z ziemniakami, choć wiele osób tak robi. Dla mnie oprócz niewątpliwie większych wartości odżywczych, bataty mają po prostu inny smak. Nie nazwałabym ich na pewno zamiennikiem ziemniaka. Jednak dzięki swojej naturalnej słodyczy można stworzyć z nimi wiele ciekawych dań. Puree możemy zrobić z batatów pieczonych lub ugotowanych na parze. Gdy warzywa się ugotują po prostu...

  • Przekąska dla ucznia

    ..., rozdrobnioną fetę, mąkę, jajko i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj. 2. Rozgrzej olej na patelni i usmaż placki (3-4 minuty na jednej stronie, aż będą złociste). Wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć(...), batatów 200 g brokułu szklanka szpinaku baby 6 pomidorków cherry 10 jajek 1 i 1/4 szklank i mleka  1/2 szklanki tartego sera  łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej  sól...

  • Krem z batatów z dodatkiem mleka kokosowego i chili - słodko-pikantna pyszna zupa.

  • Możesz jeść i chudnąć. Wystarczy, że wyrzucisz z diety cukier

    Chcesz schudnąć, ale nie chcesz się głodzić? Słusznie! Najlepsze będzie stosowanie zdrowej diety, która pozwoli ograniczyć to, co najbardziej sprzyja tyciu - cukier! Mamy dla was kilka sprawdzonych przepisów, które są pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu.

  • Proste, smaczne i zdrowe

Artykuły na temat: placki z batatów
  • Ania Guzik wraca do show-biznesu

    ....  Z kolei w swojej kuchni Ania ugotuje dietetyczne, ale smaczne dania, które świetnie sprawdzą się w trakcie walki z kilkoma zbędnymi kilogramami. Będą m.in. placki z batatów, które są bardzo syte, ale...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Ania Guzik wraca do show-biznesu

    ....  Z kolei w swojej kuchni Ania ugotuje dietetyczne, ale smaczne dania, które świetnie sprawdzą się w trakcie walki z kilkoma zbędnymi kilogramami. Będą m.in. placki z batatów, które są bardzo syte, ale...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Kocham kino domowe

    Dodatkową zachętą niech będzie to, że wszystkie prezentowane przepisy można zrealizować w pół godziny. Menu Jesienna sałatka z sosem miodowym Zupa z batatów z szałwią i piwem Batoniki owsiane(...) podczas pieczenia ciasta Zupa z batatów z szałwią Jak smakują słodkie ziemniaki? To coś pomiędzy dynią a marchewką. Surowe bataty są dość twarde, lekko różowe. Po ugotowaniu lub upieczeniu...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Wielka księga smaków: burak

    Znany od czasów starożytnych, dziś przeżywa prawdziwy renesans. A wszystko to za sprawą jego leczniczych właściwości.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Niezastąpiona pietruszka

    ...colesław. Kolorowe puree z pietruszki i batatów Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj, aż będą miękkie. Odcedź i używając rozgniataka do ziemniaków, zrób kremowe piure. Dodaj masło...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...