• Informacje na temat:

    placki pieczone z cukinii

Przepisy na temat: placki pieczone z cukinii
  • Placki ziemniaczano - cukiniowe

    Znudziły ci się tradycyjne placki? Spróbuj tego!

  • Przepyszne. Proste do zrobienia i z tanich składników. Podane z przepysznym sosem skradną niejedno podniebienie.

  • Cukinia z farszem tuńczykowym

    Cukinia to prawdziwy warzywny kameleon: nadaje się do sosów, zapiekanek, potraw z makaronu, a nawet do ciast czy jako surowiec na placki. Jeśli do tej pory nie przyszło wam do głowy, by skomponować(...) wszystkie składniki farszu: tuńczyka z cebulą, ugotowany ryż, drobno posiekany miąższ z cukinii, natkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do połówek cukinii i układamy w naczyniu do zapiekania...

  • Placki z cukinii idealnie sprawdzają się jako samodzielne danie np. na ciepłą kolację lub jako dodatek do mięsnego dania głównego.

  • Co z tą cukinią?

    ...w temperaturze 180 st. C. Dla pewności sprawdźmy miękkość warzywa widelcem. Inną fantastyczną przystawką z cukinii lub daniem na kolację będą placki . Robimy je podobnie jak placki ziemniaczane, tylko w miejsce ziemniaków używamy cukinii. Rezygnujemy tu z cebuli. Sposób przygotowania Dwie cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy do nich dwa jajka, mieszamy. Dodajemy tyle mąki, aby...

  • Smaczne danie, bardzo szybko się je wykonuje.

  • Pizza z kwiatami cukinii

    ..., posmaruj częścią sosu, rozłóż plastry bekonu. Ułóż kwiaty i plasterki pokrojonej cukinii. Całość posyp utartym serem, polej resztką sosu. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. około 200 st. C przez...

  • Smaczny, letni obiad- idealnie sprawdzaja sie w polaczeniu z sosem czosnkowym i salatka z pomidorow :)

  • Rustykalny placek z pesto

    Smaczny i pożywny posiłek

  • Letni dodatek do dań głównych lub samodzielne danie z np. sosem tzatziki lub tylko z jogurtem. Pieczone w piekarniku, bez tłuszczu. Lekkie i letnie.

Artykuły na temat: placki pieczone z cukinii
  • Placki z cukinii

    Chcesz zrobić szybki i zdrowy obiad? Placki z cukinii są rozwiązaniem!

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Ciasto na oliwie z cukinią i bryndzą

    ...2:1. Każdą z nich podziel na 3 części, każdy placek rozwałkuj cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii. Trzy większe placki ułóż jeden na drugim, posmaruj każdy oliwą. Wyłóż nimi formę do zapiekania o średnicy 22 cm. Na przygotowany spod wyłóż farsz. Mniejsze placki także cienko rozwałkuj, posmaruj oliwą i ułóż jeden na drugim. Tak złożonym arkuszem przykryj całość ciasta...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Cukinia? Zapiecz to!

    ...i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, a kiełbasę kroimy w plasterki lub w kosteczkę. Do cukinii dodajemy cebulę i czosnek, ser, kiełbasę, jajka rozmieszane z olejem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dokładnie mieszamy (masa powinna mieć gęstość ciasta na placki...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Jarskie kotlety i placki

    .... Cukiniowo-szpinakowe Składniki na 4 porcje: Placki: 850 g cukinii, 200 g szpinaku mrożonego, 140 g sera feta, 2 ząbki czosnku, garść listków mięty, 2 jajka, 6 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrąb(...), dodajemy jajka, fetę, pieprz, sól, posiekany czosnek i miętę. Mieszamy. Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładamy łyżką małe placki, smażymy z obydwu stron. Można też wyłożyć blachę z piekarnika papierem...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Cukinia i bakłażan

    ...: 5 pomidorów, 1/2 mniejszej cukinii, bakłażan, sól, pieprz, 2 cebule, 3 gałązki tymianku, oliwa, 25 dag sera bałkańskiego. Przygotowanie: Warzywa umyj i pokrój w plasterki. Posól je i dopraw...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...