• Informacje na temat:

    placki pieczone na blasze z jablkiem

Przepisy na temat: placki pieczone na blasze z jablkiem
  • Bezglutenowe hot cross buns

    Tradycyjne bułeczki pieczone przez Brytyjczyków w okresie Wielkanocy. Będąc w Londynie, miałam okazję spałaszować bezglutenową hot cross bun, która choć o nie najlepszym składzie, smakowała wyśmienicie. Tak oto zrodził się pomysł przygotowania wersji domowej - opowiada Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

  • Wypróbowany przepis na "Warzywa pieczone na blasze"

  • Jabłka w cieście

    ...oprószonej mąką. Placki potnij w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Owiń nimi plasterki jabłek. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszaj widelcem razem z mlekiem. Posmaruj tym...

  • pyszne i sycace

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz 25 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu rogaliki oprósz cukrem pudrem. 

  • Kolejne zdrowe i smaczne placuszki sniadaniowe :) Tym razem z jablkiem- polecam! Z podanej porcji wyszlo mi 5 sporych plackow.

  • Pity rozmarynowe z kurczakiem i sałatką ze śliwki kalifornijskiej

    ...przestaną być surowe. Ściągamy je z patelni, odkładamy na 5 minut i kroimy w cienkie plastry. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i partiami pieczemy napuszone placki, układając je na blasze na papierze...

  • Prosty, tani, szybki - czego chcieć więcej? Smaczny!

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ...piecz., 5 łyżek miodu, 2 łyżki cukru, 2 jajka, startą marchew. Połącz z 2 łyżkami płynnego masła, dorzuć łyżkę lub 2 wiórków kokos. Zagnieć. Z ciasta uformuj kopczyki na blasze wyłożonej papierem do(...) przez 30 min, rozwałkuj, rozłóż w tortownicy na papierze do pieczenia. Zapiecz 10 min (200°C). Spód gotowy! 7. Dietetyczne placki: Wyczarujesz je z 1/2 szkl. płatków; zalej je wrzątkiem, odstaw. Dodaj...

  • Zdrowo,szybko,smacznie

Artykuły na temat: placki pieczone na blasze z jablkiem
  • "Pierogi z pieca" wygrały na Mazowszu

    ...15 cm. Każdy krążek napełniamy farszem, lekko zwilżamy brzegi i dokładnie zalepiamy formując ozdobną falbankę. Ułożone na blasze pierogi nakłuć trzeba w kilku miejscach, posmarować rozmąconym jajkiem...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Rabarbar

    ...z żółtkiem. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kwadrat wyłóż budyń i paski rabarbaru. Boki ciastek posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Jesień, chce się jeść!

    ...łyżkę oliwy, pokrojone w słupki warzywa smaż 2 minuty, dopraw solą, pieprzem, kuminem, kolendrą. Odstaw do wystudzenia. Oba placki tortilli przekrój na trzy trójkątne części (jak emblemat Mercedesa(...) polędwicę ok. 10 minut. Zdejmij pokrywkę i umieścić steki w piekarniku nagrzanym do 140ºC na 5-10 minut (w zależności od tego, jak wypieczone ma być mięso). Zblanszuj kurki i romanescu we wrzącej...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    .... Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię na kuchennej blasze proziaki (placki z sodą)... - O tak, proziaki są mi doskonale znane, ale u mnie w domu na blasze piekło się też trochę rzadsze, rozrabiane ciasto. Do tych placków mama podawała...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Z ciasta francuskiego

    ...posmarować po całej powierzchni jajkiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut w 180°C. Kremówki z lukrem Składniki na 24 porcje: 2 op. francuskiego ciasta (po 400 g). Krem(...) ciasta francuskiego rozwałkować na placki wielkości blachy. Przenieść je do blach wyłożonych papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec do...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...