• Informacje na temat:

    placki pieczone na blasze z jablkiem

Przepisy na temat: placki pieczone na blasze z jablkiem
  • Bezglutenowe hot cross buns

    Tradycyjne bułeczki pieczone przez Brytyjczyków w okresie Wielkanocy. Będąc w Londynie, miałam okazję spałaszować bezglutenową hot cross bun, która choć o nie najlepszym składzie, smakowała wyśmienicie. Tak oto zrodził się pomysł przygotowania wersji domowej - opowiada Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

  • Wypróbowany przepis na "Warzywa pieczone na blasze"

  • Jabłka w cieście

    ...oprószonej mąką. Placki potnij w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Owiń nimi plasterki jabłek. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszaj widelcem razem z mlekiem. Posmaruj tym...

  • pyszne i sycace

  • Pity rozmarynowe z kurczakiem i sałatką ze śliwki kalifornijskiej

    ...przestaną być surowe. Ściągamy je z patelni, odkładamy na 5 minut i kroimy w cienkie plastry. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i partiami pieczemy napuszone placki, układając je na blasze na papierze...

  • Kolejne zdrowe i smaczne placuszki sniadaniowe :) Tym razem z jablkiem- polecam! Z podanej porcji wyszlo mi 5 sporych plackow.

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ...piecz., 5 łyżek miodu, 2 łyżki cukru, 2 jajka, startą marchew. Połącz z 2 łyżkami płynnego masła, dorzuć łyżkę lub 2 wiórków kokos. Zagnieć. Z ciasta uformuj kopczyki na blasze wyłożonej papierem do(...) przez 30 min, rozwałkuj, rozłóż w tortownicy na papierze do pieczenia. Zapiecz 10 min (200°C). Spód gotowy! 7. Dietetyczne placki: Wyczarujesz je z 1/2 szkl. płatków; zalej je wrzątkiem, odstaw. Dodaj...

  • Prosty, tani, szybki - czego chcieć więcej? Smaczny!

  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    ...i odstawić na 45 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować do grubości ok 3-4 mm. Wyciąć ok 35 krążków (4 cm). Ułożyć je na wyłożonej papierem blasze i piec w piekarniku  rozgrzanym do 175 st. C przez 10(...) połowę krążków nałożyć po kleksie konfitury. Ciasto posmarować białkiem z jajka i skleić z drugim krążkiem, docisnąć. Układać na wyłożonej papierem blasze, i jeszcze raz zostawić na 15-20 minut. Olej...

  • Zdrowo,szybko,smacznie

Artykuły na temat: placki pieczone na blasze z jablkiem
  • "Pierogi z pieca" wygrały na Mazowszu

    ...15 cm. Każdy krążek napełniamy farszem, lekko zwilżamy brzegi i dokładnie zalepiamy formując ozdobną falbankę. Ułożone na blasze pierogi nakłuć trzeba w kilku miejscach, posmarować rozmąconym jajkiem...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Rabarbar

    ...z żółtkiem. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kwadrat wyłóż budyń i paski rabarbaru. Boki ciastek posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Jesień, chce się jeść!

    ...łyżkę oliwy, pokrojone w słupki warzywa smaż 2 minuty, dopraw solą, pieprzem, kuminem, kolendrą. Odstaw do wystudzenia. Oba placki tortilli przekrój na trzy trójkątne części (jak emblemat Mercedesa(...) polędwicę ok. 10 minut. Zdejmij pokrywkę i umieścić steki w piekarniku nagrzanym do 140ºC na 5-10 minut (w zależności od tego, jak wypieczone ma być mięso). Zblanszuj kurki i romanescu we wrzącej...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    .... Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię na kuchennej blasze proziaki (placki z sodą)... - O tak, proziaki są mi doskonale znane, ale u mnie w domu na blasze piekło się też trochę rzadsze, rozrabiane ciasto. Do tych placków mama podawała...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Z ciasta francuskiego

    ...posmarować po całej powierzchni jajkiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut w 180°C. Kremówki z lukrem Składniki na 24 porcje: 2 op. francuskiego ciasta (po 400 g). Krem(...) ciasta francuskiego rozwałkować na placki wielkości blachy. Przenieść je do blach wyłożonych papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec do...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...