• Informacje na temat:

    placki na sodzie oczyszczonej bez pomiń te składniki (np. orzechy mleko...)

Przepisy na temat: placki na sodzie oczyszczonej bez pomiń te składniki (np. orzechy mleko...)
  • Bardzo stary przepis naszych Babć ale za to jaki dobry- polecam.

  • Moje kulinarne wspomnienia z dzieciństwa.

  • Tak, zastanawiam się czy to nie najprostsza rzecz na tym blogu. I najszybsza. I śmiesznie tania. A co najważniejsze - idzie za tym smak. Zero drożdży, czyli nie ma nam co umierać. Parę dni temu załapałam się na taki upał w samochodzie, że po dowiezieniu do domu drożdże w kostce miały konsystencję pasty do zębów. Oczywiście - przestały działać. Z sodą nic złego się nie dzieje, ciasto robi się w czasie, kiedy patelnia z olejem się nagrzewa. Wszystko idzie szybko sprawnie i praktycznie nie ma...

  • Szybkie, proste i syte, idealne na śniadanie czy kolację. Robię często, kiedy nie chce mi się stać w kuchni.

  • Najczęściej pijamy mleka roślinne, które robię sama. Pyszne mleka orzechowe, takie jak kokosowe, migdałowe czy z nerkowców są moimi ulubionymi. Równie często robię mleko jaglane, szczególnie jesienią i zimą. Takie mleko robię z różnymi dodatkami, które zmieniają jego smak. Poniżej podaję przepis na mleko waniliowe, które według mnie jest dość uniwersalne. Na jego bazie można też tworzyć mleka o innych smakach, dodając np. orzechy laskowe, sezam, słonecznik czy choćby cynamon. Wszystko zależy...

  • Przepis wart wypróbowania: "Hiszpańskie „smażone mleko”"

  • ROBI SIĘ JE BŁYSKAWICZNIE,NIE TRZEBA CZEKAĆ AŻ WYROSNĄ,TANI I PROSTY PRZEPIS-A PRZY TYM SĄ NAPRAWDĘ PYSZNE

  • Sprawdzony przepis na "Wątróbka po suwalsku Składniki na 4 porcje:"

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem, pomarańczami i orzechami włoskimi

  • Mleko migdałowe pomimo, iż jest dosyć pracochłonne, smakuje wyśmienicie. A zrobione w domu jest dużo tańsze i zdrowsze niż to, kupione w sklepie. Kolorem i konsystencją do złudzenia przypomina białe krowie mleko z lekką śmietanką na powierzchni… Naprawdę warto spróbować – abstrahując od głębi ideologii „wege”.

Artykuły na temat: placki na sodzie oczyszczonej bez pomiń te składniki (np. orzechy mleko...)
  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności od rodzaju i...

  • Chroni przed osteoporozą, zawałami i jest źródłem cennych witamin. Z drugiej strony przyczynia się do powstania alergii, cukrzycy i raka. Krytykowane i cenione jednocześnie. Wywołuje niekończące się spory wśród naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi. Poznaj prawdę o mleku. Fot. 123RF Mleko w Polsce jest produktem uważanym za niemalże święty. Nasze babcie nie wyobrażały sobie śniadania bez szklanki tego białego napoju. Wynika to z rolniczej tradycji Polski, gdzie mleko jest podstawą diety. Nic...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Naukowcy maja dobra wiadomość dla wszystkich osób, lubiących orzechy. Najnowsze badania wskazują, że ich zjadanie może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób. W ostatnim czasie wielu naukowców zainteresowało się wpływem orzechów na nasze zdrowie. Niektórzy starają się ich unikać ze względu na zawarte w nich tłuszcze, które mogłyby zaszkodzić naszej sylwetce. Okazuje się jednak, że jest to duży błąd, gdyż orzechy (a zwłaszcza te, rosnące na drzewach) nie są zbiorem pustych...

  • Popularne nerkowce, podobnie jak wiele innych orzechów, doskonale wpływają na nasze zdrowie. Niestety, niewiele osób wie, iż za niepozorną paczką chrupiących orzeszków kryje się cierpienie i kalectwo wielu osób. Fot. 123RF/Picsel Orzechy nerkowca wyglądają bardzo niewinnie - niewielkie, bardzo smaczne, o delikatnie kremowym kolorze. Mało osób wie, że tak naprawdę wcale nie są orzechami. Nerkowce, które swą nazwę zawdzięczają nietypowemu kształtowi, są de facto nasionkiem ukrytym w owocu...

  • Cała rodzina zajada się Twoim ulubionym sernikiem, a Ty musisz obejść się smakiem z powodu restrykcyjnej diety? Nic podobnego! Sprawdź nasze pomysły na sernik bez laktozy w 3 odsłonach. Sernik bez laktozy przygotujesz na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg możesz zastąpić sojowym tofu, kaszą jaglaną lub specjalnym twarogiem o obniżonej zawartości laktozy. Do ciasta wystarczy dodać suszone owoce, migdały, orzechy, a nawet masło orzechowe, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak deseru. A jeśli...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Z pewnością każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że jedzenie w ogromnym stopniu wpływa na to, jak się czujemy i wyglądamy. Niektóre produkty mogą również w zaskakujący sposób przyśpieszać proces starzenia. Oto niektóre z nich. Niestety, cudowne cofnięcie wskazówek zegara, które odwróci procesy starzenia nie jest możliwe. Możemy jednak odpowiednio wcześnie zadbać o to, by nieco go zahamować i złagodzić. Jak? Kluczem okazuje się odpowiednie odżywanie. Zbilansowana dieta, bogata w składniki...

  • Z pewnością każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że jedzenie w ogromnym stopniu wpływa na to, jak się czujemy i wyglądamy. Niektóre produkty mogą również w bardzo istotny sposób przyśpieszać proces starzenia. Oto niektóre z nich. Niestety, cudowne cofnięcie wskazówek zegara, które odwróci proces starzenia, nie jest możliwe. Możemy jednak odpowiednio wcześnie zadbać o to, by nieco go zahamować i złagodzić. Jak? Kluczem okazuje się odpowiednie odżywanie. Zbilansowana , bogata w składniki...