• Informacje na temat:

    placki chaczapuri

Przepisy na temat: placki chaczapuri
  • Chaczapuri, czyli gruzińska pizza

    ...wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280 st. C piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde Chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem. Smacznego!

  • Chaczapuri to dosłownie można przetłumaczyć jako chleb z twarogiem (chaczo – twaróg, puri – chleb). To pieczony lub smażony placek faszerowany dobrym serem. Proste i smaczne. Chaczapuri to także rodzaj gruzińskiej pizzy.

  • Chaczapuri z serem

    ...wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280 st. C piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde Chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem. Smacznego!

  • Chaczapuri Adżarii, czyli pyszne chlebki wypełnione serem pochodzące z Gruzjii. Mają kształt łódki, są absolutnie przepyszne i tak sycące, że zaspokoją nawet największego głodomora. WIęcej na blogu.

  • CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ

    Masz ochotę na oryginalne danie? Wypróbuj tego przepisu!

  • Chlebek serowy, pochodzi z kuchni gruzińskiej.

  • Chaczapuri to rodzaj Gruzińskiego chlebka/placka drożdżowego z serowym farszem. Chaczapuri megruli wyglądem przypomina trochę pizze, jest okrągłe, a farsz znajduje się w środku. Do nadzienia używa się serów podpuszczkowych młodych lub dojrzałych odciśniętych. Najbardziej zbliżonym w smaku do gruzińskiego sera na chaczapuri jest polski bundz lub ser koryciński. Jeśli jednak nie macie dostępu do żadnego z nich, z powodzeniem możecie je zastąpić wymieszaną w proporcji pół na pół mozarellą z fetą.

  • Sprawdzony przepis na "Chaczapuri adżarskie"

  • Jest to potrawa kuchni gruzińskiej i chaczapuri można smażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Jak na pierwszy raz jestem zadowolona z efektu, nie wiem czy dokładnie moje chaczapuri jest gruzińskie bo nie znam kuchni gruzińskiej ale było smaczne i na pewno będę robić inne wersje.

  • Kolejny z gruzińskich przepisów, nam bardzo posmakowało. Tutaj wersja z sodą, równie pyszna. W oryginalnym przepisie jest ser imeretyński, my użyliśmy sera ricotta, ale polecamy też mozzarellę parzoną.

Artykuły na temat: placki chaczapuri
  • Chaczapuri

    Prowadzi on we Wrocławiu mały barek, w którym podaje tylko cztery rodzaje chaczapuri i wodę mineralną. Zawsze, gdy go odwiedzam, jest tam pełno ludzi. Wszyscy pałaszują placki z serem, fasolą lub mięsem, popijając bogatą w minerały gruzińską wodą. Chaczapuri w wolnym tłumaczeniu oznacza "ser i chleb" - niezwykła prostota, bez zbędnych dodatków i przypraw, mimo że w gruzińskiej kuchni ich nie...

  • W siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś poprosił uczestników o przygotowanie mistrzowskiego chaczapuri z kaczką i jabłkami. Mamy dla was przepis, z którym musieli zmierzyć się zawodnicy. Ciasto: 150-200 g kefiru (w zależności od chłonności mąki) 7,5 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej typ 500 4 g soli Do smarowania: 2 łyżki masła roztarte z 2 ząbkami czosnku   Wykonanie : Rozgrzać piekarnik do...

  • Swanetyjskie chaczapuri

    .... Upieczone placki posmaruj masłem tak, by cienka warstwa pokryła całą powierzchnię. Chaczapuri można również przygotować w piekarniku, jednak wtedy czas pieczenia należy wydłużyć do 20-25 min(...) środek połóż kulkę sera. Do jednego chaczapuri włóż tylko jedną kulkę sera, a następnie owiń ją tak, by usunąć ze środka całe powietrze, i dokładnie zaklej. Gdy połączysz już wszystkie kulki sera...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin. Ciasto 200 ml ciepłej wody400 g mąki pszennej (typ 650)20 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżeczki soli2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego½ łyżeczki cukru Farsz mięsny 3 mięsiste pomidory 150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)1 cebula szalotka1 zielona papryka3 łyżki oliwy z oliwek sól do smakupieprz do smaku3 pieczarki2 ząbki czosnku10 g długo dojrzewającego sera koziego50 ml...

  • Chaczapuri: Gruziński chlebek z nadzieniem

    To doskonały pomysł na kolacje z przyjaciółmi. W zaciszu domu chleb podawaj na ciepło, wtedy smakuje najlepiej. I nie zapomnij o ziołach i serze (chaczo-ser + puri-chleb).

  • W siódmym odcinku „Bake Off – Ale Ciacho!” zawodnicy będą mieli okazję udowodnić, że z wytrawnymi wypiekami radzą sobie równie dobrze, co z ich słodkimi odpowiednikami. Fot. materiały partnera W ubiegłym tygodniu uczestnicy programu „Bake Off - Ale Ciacho!" musieli zmierzyć się z wyjątkowo trudnym tematem. Kruche ciasto nie raz sprawiało ogromne problemy zawodnikom w poprzednich odcinkach, dlatego też nikogo nie powinny dziwić emocje, jakie zagościły w studiu. Pierwsze zadanie polegało na...

  • ​Nowy trend kulinarny prosto z Gruzji

    ...restauracyjni goście. Australijscy specjaliści sądzą, że w drugiej połowie 2019 roku użytkownicy mediów społecznościowych zachwycą się gruzińską kuchnią, a konkretnie chaczapuri. Jest to zapiekany placek(...) miastach można zaobserwować prawdziwy wysyp piekarni specjalizujących się w gruzińskich wypiekach. Dla Australijczyków chaczapuri jest bardziej egzotyczną potrawą. Mimo że nadal chętniej sięgają po...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Malownicza Gruzja na rodzinne wypady

    ..., starymi cerkiewkami. Do wyboru trasy różnej długości. Regionalne przysmaki Gruzini lubią biesiady, a ich dania są pyszne. To m.in. - chaczapuri: placki z serem i np. jajkiem w środku - chinkali: mięsne...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...