• Informacje na temat:

    placek z pistacji

Przepisy na temat: placek z pistacji
  • Rustykalny placek z pesto

    Sposób przygotowania 1. Rukolę i natkę opłucz, osusz. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach. Czosnek obierz. Do blendera włóż 2/3 rukoli, natkę, czosnek, 3/4 pistacji i drobno starty(...).  4. Ciasto rozwiń, placek ułóż na blasze pokrytej pergaminem. Posmaruj je pesto, pozostawiając wolne brzegi (ok. 5 cm). Na pesto wyłóż mieszankę warzywną. Posyp pokruszonym serem owczym. Brzegi ciasta zawiń...

  • Sprawdzony przepis na "Pasta z soi i pistacji"

  • Mazurek pomarańczowy z pistacjami

    .... Następnie rozwałkuj na placek. Umieść go w tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C (góra i dół). Piecz 15 minut.  2. Pomarańcze na masę sparz(...) z pomarańczy i zmiksuj. Pomarańcze do obłożenia sparz, pokrój w plasterki. Smaż je w cukrze, aż staną się szkliste. Zdejmij z ognia, ostudź. Placek posmaruj masą pomarańczową.  3. Wierzch udekoruj...

  • Przepis wart wypróbowania: "Smarowidło z bryndzy i pistacji"

  • Naleśniki kawowe z serkiem i malinami

    Wyśmienite połączenie!

  • Jeżeli chcesz spróbować czegoś wyjątkowego, krem z białej czekolady jest dla Ciebie. Nie znajdziesz go w żadnym sklepie! W naszym przepisie proponujemy połączenie białej czekolady z naturalnymi pastami orzechowymi, które nie tylko nadadzą Twojemu kremowi ciekawego aromatu, ale i koloru.

  • Tarta francuska z rabarbarem

    ...dag mascarpone 3 łyżki cukru pudru 10 dag pistacji Przygotowanie: 1 Obydwie mąki przesiej przez sito i wsyp do miski. Ocet wlej do szklanki, dodaj sól, wymieszaj. Wlej ją do mąki, dodaj jajko, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, połóż na talerzyku, wstaw do lodówki na dwie godziny. 2 Masło utrzyj, uformuj z niego placek grubości ok. 2 cm. Włóż go między dwie folie, rozwałkuj. Odłóż do...

  • Moje ulubione ciasto na tartę - kruchutkie, pięknie się wałkuje... jak na kruche ciasto... Jeśli chodzi o samo wypełnienie tarty, to cóż ja mogę rzec... pychota! Solone pistacje pięknie uzupełniają delikatny budyniowy krem.

  • Wieniec anyżowy

    Aromatyczne ciasto, które możesz przygotować nie tylko na święta

  • Sprawdzony przepis na "Cytrusowy mazurek z pistacjami"

Artykuły na temat: placek z pistacji
  • Torcik  orzechowo-makowy

    ...masę makową, delikatnie  rozprowadzając ją po całej powierzchni. Piecz całość  ok. 40 minut  w 190°C.  Po upieczeniu i wystudzeniu rozkrój placek orzechowy na dwa blaty, oddziel też blat makowy...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Placuszki palce lizać

    ...masła, pół łyżeczki pistacji,  1 łyżeczka klonowego syropu. Przygotowanie: Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać naturalną maślankę i dobrze wymieszać. Banan...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Waniliowa kremówka z lukrem

    Przygotowanie: Płaty ciasta francuskiego rozłożyć jeden obok drugiego i pozostawić w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną. Następnie składać po trzy...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Pasztet drobiowy w cieście

    Składniki  Na 12 porcji: 80 dag drobiowej wątróbki (z indyka, kurczaka, kaczki), 8 gałązek tymianku, 1,5 szklanki czerwonego wina, sóll 15 dag masła + do wysmarowania formy, 4 jajka + 1 do posmarowania, 10 dag suszonego mango (lub moreli), 10 dag suszonych borówek, 10 dag nieobranych i niesolonych pistacji, 40 dag ciasta francuskiego, pieprz. Przygotowanie Wątróbkę oczyść i pokrój w mniejszą...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Dyniowe wypieki

    ...w piekarniku. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim okrągłą formę, formując wysokie krawędzie. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić na około 10 minut do piekarnika(...) posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem (po upieczeniu będą się błyszczeć). 4Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 25 minut. Kiedy lekko przestygną, posypać cukrem pudrem. Placek trzy...

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...