• Informacje na temat:

    placek z delicjami i galaretką i kokosem

Przepisy na temat: placek z delicjami i galaretką i kokosem
Artykuły na temat: placek z delicjami i galaretką i kokosem
  • Lekkie, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie trzeba go piec! Składniki: 750 g mascarpone (schłodzony) 2 galaretki cytrynowe 400 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej) 4 łyżki cukru pudru 400 ml wrzątku Skórka z otarta z pomarańczy Ok. 15-18 szt. herbatników 1 mango lub 300 g innych, ulubionych owoców Płatki kokosowe (można zastąpić wiórkami) Wykonanie: Mango obrać, pokroić w cienkie plastry. Płatki kokosowe uprażyć na złoty kolor na suchej...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Mieszkańcy wysp Pacyfiku uważają kokos za lekarstwo na wszelkie choroby. W Indiach jest symbolem płodności, obdarowuje się nim kobiety, które pragną posiadać potomka. Na Filipinach powstał nawet projekt przyjaznego dla środowiska samochodu napędzanego paliwem z tego niezwykłego owocu! Kokos i produkty z kokosa zyskują coraz więcej zwolenników w Polsce i na świecie. Nakładem Wydawnictwa Dragon ukazała się właśnie książka „Moc kokosa" Justyny Kubiak. Autorka przedstawia szerokie i uniwersalne...

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...

  • Kokos skrywa w swojej skorupce biały, słodki miąższ oraz wodę, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Dzięki nim ma właściwości, które potrafią zaskakiwać! Czym zaskoczy nas kokos?   Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Kokos ma silne właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Można go spożywać przy problemach trawiennych, takich jak nudności i biegunka. Dodatkowo olej kokosowy zapobiega rozwojowi bakterii coli. 2. Woda kokosowa, oprócz pysznego smaku, ma również...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Tę niezwykle prostą potrawę wymyślili biedacy. Dziś chyba nie ma na świecie nikogo, kto by chociaż raz w życiu jej nie skosztował. Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Historia pizzy ma grubo ponad tysiąc lat. Wcześniej pieczone placki powszechnie znane były w starożytnej Grecji; podawano je również z okazji urodzin faraonów w Egipcie. Po raz pierwszy słowo pizza (łacińskie...

  • Chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym deserem, ale nie masz ochoty spędzać w kuchni długich godzin? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Planując menu na majówkę, większość z nas zastanawia się głównie nad ciekawymi sposobami na zaserwowanie kiełbasek, karkówki lub innych mięs. Ewentualnie, w grę wchodzi również przygotowanie bezmięsnych przysmaków dla wegetarian. Warto jednak pamiętać, że żaden posiłek nie jest kompletny bez deseru i majówkowe...