• Informacje na temat:

    placek z blokiem

Przepisy na temat: placek z blokiem
  • Adwokatowy blok z kremem na maślance

    ...żelatynę.  3. Śmietanę ubij na sztywno. Tężejącą masę maślankową wymieszaj z bitą śmietaną i ajerkoniakiem. Krem wyłóż na spodni placek. Przykryj drugim blatem. Schładzaj 4 godziny. Oprósz cukrem...

  • Ciasto jest pyszne i chrupiące mmm :)

  • Świąteczne strucle

    ...objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj. Placek posmaruj stopionym masłem i posyp orzechami z cynamonem. Zwiń. Struclę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym drugim żółtkiem. Piecz...

  • Pyszne, tradycyjne, smak dzieciństwa, proste, szybkie

  • Nadziewana pieczeń rzymska

    ...i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.  3. Mięsną masę dobrze wyrób. Następnie uformuj z niej gruby prostokąt (35x20 cm). Na środku ułóż jajka - jedno za drugim. Mięsny placek zwiń, formując owalną pieczeń...

  • smaczne i polecane

  • Przepis jak przygotować blok czekoladowy z herbatnikami.

  • Witajcie kochani!!! Nowy Rok zaczynamy na słodko blokiem czekoladowym. Deser niezwykle słodki, kojarzący się z czasami, gdy nie było zbyt wiele słodyczy w sklepach. Moja babcia często go przygotowywała.

  • Nie mogłam się powstrzymać, aby nie pochwalić się blokiem czekoladowym z dodatkiem mleka w proszku i kruchymi herbatnikami. Przepis ten pochodzi z rodzinnego zeszytu. Recepturą podzieliła się ze mną moja mama, której wiedzę tę przekazała babcia. I tak o to przepis zatoczył krąg pokoleniowy! Deser przygotowuje się w tempie błyskawicznym.

  • Blok czekoladowy po mojemu to taki miks wszystkiego po troszku,zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na szybki i mało pracochłonny deser,

Artykuły na temat: placek z blokiem
  • Czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło

    ...i wstaw do lodówki do schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki ciasto trzeba wyrobić jeszcze raz lub dwa razy, na lekko oprószonej mąką powierzchni, aby je zmiękczyć. Następnie rozwałkuj je na placek...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Marieta Żukowska: Żyję jak z nut

    ...przez okno na góry i rówieśników bawiących się na łące pod naszym blokiem w Żywcu, czułam żal. Dziś wiem, że tamte doświadczenia mi w życiu pomogły. Ćwicząc, szlifuje się w kółko dwa takty. Grasz...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Cypr: Ślub marzeń

    Do samolotu w Warszawie wsiadamy w grubych swetrach i czapkach. Po kilku godzinach lotu jesteśmy na Cyprze.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Latawce

    .... Przyczepił się jak rzep psiego ogona i teraz wszyscy będą mnie z tym bęcwałem utożsamiać, moja reputacja zostanie zniszczona. Ogarnęło mnie czarnowidztwo. Tyle lat spokoju i masz babo placek. Jak to błędy...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Bóg i dziewczyna

    ...pytają: "zakonnica?". Czasem pod blokiem wyrostek zaczepia: "Dawaj plecak, pewnie masz tam bombę". Raz nie wytrzymała. Posłała go do diabła. - To grzech, ale mnie poniosło. Nie musi mnie lubić, ale...

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...