• Informacje na temat:

    placek z bezą

Przepisy na temat: placek z bezą
  • Tarta cytrynowa z bezą po angielsku

    Sposób przygotowania 1. Mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Składniki zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto ponownie ułóż na stolnicy. Lekko podsypując mąką, rozwałkuj je na placek.  2. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Potem spód i brzeg wylep ciastem. Wstaw do...

  • ciacho bardzo proste, jak i mało pracochłonne:D a co najważniejsze PYSZNE!! Przepis na DUŻĄ blachę;)

  • Placek rabarbarowy

    Najlepsze ciasto dzieciństwa

  • Smaczny pomysł na "Placek agrestowy z bezą"

  • Placek jagodowy z bezą

    ...placek z bezą udekorować świeżymi owocami.

  • Smaczny pomysł na "Placek mandarynkowy z bezą"

  • Owsiano-jabłkowy placek z bezą

    Do popołudniowej herbatki.

  • Ciasto z wykorzystaniem rabarbaru i słodkiej bezy.

  • Sernik z kruszonką

    .... Placek ułóż na spodzie blachy posmarowanej masłem i oprószonej mąką. 2. Pozostałe masło stop. Twaróg utrzyj ze szklanką cukru i stopionym masłem. Domieszaj 2 jajka, sok z cytryny, proszek budyniowy...

  • Sprawdzony przepis na "Przekładaniec z bezą"

Artykuły na temat: placek z bezą
  • Wystrzałowy placek

    ...pokrojeniem i podaniem. Przepis na wystrzałowy placek pochodzi z programu ,,Wypieki z Anną Olson", który można oglądać począwszy od 1 listopada. Program emitowany jest w soboty i w niedziele w godzinach...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Pod bezową pierzynką

    Tarta cytrynowa pod bezą Składniki: 6 jajek, szczypta soli, 37,5 dag masła, 10 dag cukru pudru, 25 dag mąki pszennej i 8 dag ziemniaczanej, 375 ml soku z cytryny (7-8 cytryn), 150 ml wytrawnego(...) rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim spód i brzegi natłuszczonej formy (śr. 28 cm). Spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 minut. Sok cytrynowy zagotować...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Wiosna na talerzu

    ...truskawki z rabarbarem i bezą Soczyście czerwone truskawki i kwaśny rabarbar to nadzwyczaj zgrany duet. Upieczone w soku z pomarańczy w zestawieniu z delikatnym kremem oraz chrupiącą bezą tworzą idealną(...) zimne z łyżką kremu i pokruszoną bezą. Tekst, stylizacja i zdjęcia: Dominika Wójciak Dominika Wójciak Wyróżniona przez samego Gordona Ramsaya zwyciężczyni III polskiej edycji programu "MasterChef...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Bezowe łakocie

    Sernik jogurtowy z bezą Składniki na 15 porcji: Na sernik: opakowanie okrągłych biszkoptów, 70 dag waniliowego serka homogenizowanego, 4 łyżki cukru pudru, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc(...). 5. Wierzch ciasta udekoruj bezami i przybierz wisienkami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 300 kalorii Bezowy placek jagodowy Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 2 szklanki mąki...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Ciasta ze śliwkami

    Swojski placek drożdżowy Składniki: 20 g świeżych drożdży, 40 g cukru pudru, 300 g mąki, ok. 200 ml mleka, sól, 1 jajko, 60 g masła, tłuszcz do formy, ok. 600 g śliwek. Kruszonka: 60 g mąki, 30(...) ciasto rozwałkować na placek o śr. 28 cm. Wyłożyć nim okrągłą formę jak na tartę o śr. 22 cm. Uformować z ciasta krawędź o wysokości 3 cm. Przelać masę budyniową, rozłożyć śliwki (przekrojoną stroną...

  • Chociaż beza to zaledwie kilka składników, jej odpowiednie przygotowanie to prawdziwa sztuka. Przekonają się o tym uczestnicy "Bake Off - Ale Ciacho!" w szóstym odcinku programu. W piątym odcinku, zawodnicy musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. W pierwszej konkurencji Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie legendarnych Jaffa Cakes - oblanych czekoladą biszkoptów z galaretką...