• Informacje na temat:

    placek z bezą

Przepisy na temat: placek z bezą
  • Grejpfrutowa tarta pod bezą

    Sposób przygotowania 1. Z mąki pszennej, 3 łyżek cukru, 1/2 masła, 1 jajka, 3 łyżek zimnej wody zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Potem rozwałkuj na cienki placek. Formę wyłóż pergaminem, wylep plackiem. Spód piecz 30 minut w 200 st. Wystudź.  2. Z grejpfrutów wyciśnij sok. Pozostałe 4 jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Sok grejpfrutowy wymieszaj z 2 szklankami wody i 1 szklanką cukru...

  • ciacho bardzo proste, jak i mało pracochłonne:D a co najważniejsze PYSZNE!! Przepis na DUŻĄ blachę;)

  • Tarta gruszkowa pod bezą

    Sposób przygotowania Spód: mąkę posiekaj z masłem, cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodaj 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut. Formę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek (śr. 30 cm). Wylep nim formę. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz 15 minut w temp. 200 st. C (góra i dół). Masa...

  • Smaczny pomysł na "Placek agrestowy z bezą"

  • Tarta cytrynowa z bezą po angielsku

    Sposób przygotowania 1. Mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Składniki zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto ponownie ułóż na stolnicy. Lekko podsypując mąką, rozwałkuj je na placek.  2. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Potem spód i brzeg wylep ciastem. Wstaw do...

  • Smaczny pomysł na "Placek mandarynkowy z bezą"

  • Placek rabarbarowy

    Najlepsze ciasto dzieciństwa

  • Ciasto z wykorzystaniem rabarbaru i słodkiej bezy.

  • Placek jagodowy z bezą

    ...placek z bezą udekorować świeżymi owocami.

  • Sprawdzony przepis na "Przekładaniec z bezą"

Artykuły na temat: placek z bezą
  • Wystrzałowy placek

    ...pokrojeniem i podaniem. Przepis na wystrzałowy placek pochodzi z programu ,,Wypieki z Anną Olson", który można oglądać począwszy od 1 listopada. Program emitowany jest w soboty i w niedziele w godzinach...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Pod bezową pierzynką

    Tarta cytrynowa pod bezą Składniki: 6 jajek, szczypta soli, 37,5 dag masła, 10 dag cukru pudru, 25 dag mąki pszennej i 8 dag ziemniaczanej, 375 ml soku z cytryny (7-8 cytryn), 150 ml wytrawnego(...) rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim spód i brzegi natłuszczonej formy (śr. 28 cm). Spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 minut. Sok cytrynowy zagotować...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Wiosna na talerzu

    ...truskawki z rabarbarem i bezą Soczyście czerwone truskawki i kwaśny rabarbar to nadzwyczaj zgrany duet. Upieczone w soku z pomarańczy w zestawieniu z delikatnym kremem oraz chrupiącą bezą tworzą idealną(...) zimne z łyżką kremu i pokruszoną bezą. Tekst, stylizacja i zdjęcia: Dominika Wójciak Dominika Wójciak Wyróżniona przez samego Gordona Ramsaya zwyciężczyni III polskiej edycji programu "MasterChef...

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Marysia zaprezentowała przepis na tort bezowy z egzotycznymi owocami. Beza8 białek 1 duża szczypta soli480 g drobnego cukru do wypieków1 łyżka octu1 łyżka skrobi ziemniaczanej Mango curd550 g pulpy z mango 110 g cukru pudru100 ml soku z cytryny4 żółtka4 łyżki mąki ziemniaczanejwoda (aby rozmoczyć mąkę ziemniaczaną)45 g masła Krem śmietanowy1 l schłodzonej śmietany kremówki 36%750 g serka mascarpone4 limonki10 łyżek cukru pudru Wykonanie2 dojrzałe mango4...

  • Bezowe łakocie

    Sernik jogurtowy z bezą Składniki na 15 porcji: Na sernik: opakowanie okrągłych biszkoptów, 70 dag waniliowego serka homogenizowanego, 4 łyżki cukru pudru, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc(...). 5. Wierzch ciasta udekoruj bezami i przybierz wisienkami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 300 kalorii Bezowy placek jagodowy Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 2 szklanki mąki...

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentował swój autorski przepis na tort bezowy. Składniki 12 białekszczypta soli himalajskiej550 g drobnego cukru białego500 ml śmietanki 36%75 g cukru pudru500 ml serka mascarpone500 g malin400 g jeżyn400 g czerwonej porzeczki6 marakuj5 pnączy groszku cukrowego do dekoracji10 kwiatów kocimiętki do dekoracji Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli himalajskiej, następnie dodać po jednej łyżce cukru. Masa musi być błyszcząca. Gdy będzie gotowa,...

  • Ciasta ze śliwkami

    Swojski placek drożdżowy Składniki: 20 g świeżych drożdży, 40 g cukru pudru, 300 g mąki, ok. 200 ml mleka, sól, 1 jajko, 60 g masła, tłuszcz do formy, ok. 600 g śliwek. Kruszonka: 60 g mąki, 30(...) ciasto rozwałkować na placek o śr. 28 cm. Wyłożyć nim okrągłą formę jak na tartę o śr. 22 cm. Uformować z ciasta krawędź o wysokości 3 cm. Przelać masę budyniową, rozłożyć śliwki (przekrojoną stroną...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....