• Informacje na temat:

    placek widelcem mieszany

Przepisy na temat: placek widelcem mieszany
  • Galette des rois, czyli ciasto na Trzech Króli

    Na święto Trzech Króli we Francji tradycyjnie wypieka się i zjada galette des rois. Jest to okrągły placek z ciasta francuskiego, przełożony masą migdałową. Zabawa tkwi w poszukiwaniu całego migdała, ukrytego w cieście.

  • Pyszne ciasto mieszane widelcem, z różnego rodzaju dodatkami mogąbyć truskawki, porzeczki, rabarbar, jabłka co tylko lubicie :) Bardzo proste do przygotowania. Pyszne, aż palce lizać :)

  • Na święto Trzech Króli przygotuj galette des rois

    Tradycyjnie we Francji na święto Trzech Króli pieczone jest i podawane ciasto o nazwie galette des rois. To okrągły placek z ciasta francuskiego, najczęściej z masą migdałową. W środku ukryte jest ziarnko bobu lub figurka.

  • szybkie, łatwe i smaczne

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    ...(odwrócone) lub na górę (tak, jak się piekło). Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem i ubrać miętą lub melisą Kruchy placek z jabłkami 25 dag musli z pełnego ziarna pszenicy, 10 dag zmiel(...) minut w lodówce - Ciastem wylep natłuszczoną i posypaną tartą bułką formę o średnicy ok. 28 cm. Nakłuj ciasto widelcem, przykryj pergaminem i obciąż, wysypując na pergamin groch, po czym upiecz na...

  • Domowe chleby piekę od kilku lat i za każdym razem eksperymentuję z różnymi dodatkami.Dzisiaj proponuję dodać do ciasta niewielką ilość majonezu i musztardy. Chleb zyskuje na smaku .

  • Tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą

    .... 5. Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki. 6. Z awokado i pozostałego czosnku przygotowujemy guacamole - miąższ z awokado mieszamy z czosnkiem, sokiem z ćwiartki limonki oraz szczypta soli. Widelcem(...). Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. 8. Na drugiej patelni lub w piekarniku podgrzewamy delikatnie placki tortilli. 9. Na każdy placek nakładamy gaucamole, quinoę, salsę, a kolejno warzywa, ser oraz...

  • na zdjęciu tego tak nie widać ale chleb wyszedł bardzo ciemny :))

  • Co z tą cukinią?

    ...w temperaturze 180 st. C. Dla pewności sprawdźmy miękkość warzywa widelcem. Inną fantastyczną przystawką z cukinii lub daniem na kolację będą placki . Robimy je podobnie jak placki ziemniaczane, tylko...

  • Świetny i prosty sposób na efektowne ozdobienie pysznych kruchych ciastek. Ciasteczka doskonale przechowują się w plastykowych lub metalowych pudełkach.

Artykuły na temat: placek widelcem mieszany
  • ​Placki kukurydziane

    Sposób przygotowania: Przygotuj guacamole: rozgnieć widelcem w misce miąższ awokado. Dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj i odstaw na bok. Przygotuj salsę: połącz wszystkie składniki w średniej wielkości misce, delikatnie wymieszaj i odstaw na bok. Przygotuj placuszki: wymieszaj mąkę z mlekiem, jajkami i solą w dużej misce i ubijaj trzepaczką aż masa będzie gładka. Dodaj warzywa...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Greckie placki z ciecierzycy

    ...talerzu rozgniatamy fetę widelcem. Dodajemy oliwki, posiekaną paprykę, miód, liście tymianku i 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Kładziemy ciasto na blat(...) placków widelcem. Rozrabiamy żółtko z jedną łyżką wody, a następnie pędzlujemy placki. Wstawiamy przygotowaną blachę z plackami do piekarnika na 20 minut, żeby się zrumieniły. Podajemy z młodymi...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Drożdżowa plecionka

    ...(35x55 cm). Pozostałe masło stopić, przestudzić. 3. Placek posmarować 2/3 stopionego masła. Posypać kawałeczkami jabłek i rodzynkami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokroić na 22 plasterki(...) 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto podrosło. Jajko roztrzepać widelcem. Posmarować nim wyrośnięte ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Ewentualnie po 40 minutach...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • ciasto króche po angielsku z Jabłkami

    ...wysypuje na wałek i delikatnie rozwałkowuje ciasto na dóży placek a potem przekładam ciasto na wałku do formy i formuje placek ciasta na blaszce następnie nakłuwam ciasto widelcem żeby ciasto równo(...) śmietany, sok z cytryny z wodą wymieszany, jabłka w syropie.       Przepis:     Na blat wysypuje 1 i pół szklanki mąki nożem robię dość spore wgłębienie a następnie wbijam dwa jajka całe...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym - takie pyszności goszczą u Oli na świątecznym stole. Placki½ łyżeczki sody oczyszczonej½ szklanki śmietany 18%½ kostki masła½ szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1 jajko1 żółtko3 szklanki mąki tortowejszczypta soli Krem1 l śmietany kremówki 30%400 ml kwaśnej śmietany 18%1 szklanka waniliowego cukru pudru (z prawdziwą wanilią)sok wyciśnięty z 2 cytryn Dekoracja - ciasteczka cytrynowe150 g masła½ szklanki cukru pudru1...