• Informacje na temat:

    placek węgierski z serem

Przepisy na temat: placek węgierski z serem
  • Siedem zaskakujących faktów na temat pizzy

    Ciasto z ciągnącym serem, polane sosem pomidorowym – kto by pomyślał, że przepis na ponadczasowe i szalenie popularnie danie jest tak prosty? Pizza podbiła serca mieszkańców niemal wszystkich państw świata. Mimo drobnych regionalnych różnic w sposobie przyrządzenia i podania, jest chyba najbardziej uniwersalną potrawą. Z okazji przypadającego 9 lutego Międzynarodowego Dnia Pizzy poznaj siedem...

  • Smaczny pomysł na "Placek węgierski"

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Żyjąc od wieków na pograniczu, czy będzie to zetknięcie Wschodu z Zachodem, czy strefa wpływów wielkich imperiów: tureckiego, rosyjskiego bądź austro- węgierskiego, Rumuni nauczyli się czerpać z różnych tradycji.

  • Wypróbowany przepis na "Placek węgierski ze śmietaną"

  • Odkryj kaszkę kukurydzianą!

    ...spożywają mamałygę z gołąbkami. Potrawa ta znana jest także w kuchni węgierskiej, gdzie jest dodatkiem do paprykarza z kurczaka, a także w Bułgarii i na Ukrainie. Jako samodzielne danie podaje się ją z owczym lub krowim serem - na słodko. Odmianą mamałygi jest polenta, czyli ludowa potrawa z Włoch. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest jej grillowanie. Gotową masę przekłada...

  • Pyszny gulasz który pasuje zarówno do ziemniaczków jak i klusek śląskich, kaszy bądź też placka węgierskiego.

  • Moja ulubiona wersja wieprzowego mięsa ... gulasz, uwielbiam podawany zarówno z kaszą gryczaną jak i w formie placka po węgiersku. Sycący, rozgrzewający, aromatyczny :-)

  • Wspaniała przekąska dla niespodziewanych gości.

  • Gulasz węgierski - to pachnąca i bardzo sycąca kompozycja dodająca energii.

  • Prosty i bardzo smaczny.

Artykuły na temat: placek węgierski z serem
  • Węgierski langosz z żółtym serem

    ...5 minut. Powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.  Wyrośnięte ciasto podziel na cztery porcje. Z każdej uformuj okrągły placek...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placki

    ...liściach sałaty z kilkoma grubo pokrojonymi plastrami odłożonego pomidora. Placek węgierski Składniki na 4-6 porcji: Placki: 1 kg kartofli, 1 duża cebula, 3-4 łyżki mąki, 2 jajka, sól, pieprz(...) i octem oraz solą i pieprzem. Cukinię odcisnąć, wymieszać z jajkiem, bułką tartą, miętą i żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Formować placki, smażyć. Podawać na liściach sałaty, z pomidora-mi...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Langosz (Lángos)

    Z kuchni węgierskiej.

  • Odebrałem od Mecenasa telefon jeszcze w pracy, był bardzo zaaferowany, chciał mi koniecznie coś pokazać. Powiedział, że to ciekawe miejsce z dużym potencjałem. Zapowiadało się interesujące popołudnie, przecież Mecenas już tak wiele lat wyciera krakowskie krawężniki, że na pewno wie, co i gdzie można zobaczyć w Królewskim Mieście. Nie musi do tego korzystać z wyświechtanych "spacerniaków" czy innych tego typu periodyków. Gdyby nie jego aparycja, można by nawet pomyśleć, że jest legendą tego...

  • ...koktajlowych oraz zgrillowane warzywa. Po kilku minutach pieczenia pizza będzie gotowa. 2. W wersji węgierskiej Zacznij od przygotowania ciasta i sosu pomidorowego zgodnie z ogólnym przepisem. W tym czasie przygotuj dodatki, dzięki którym pizza nabierze węgierskiego charakteru: pokrojoną w plastry paprykę w 3 kolorach, 1 pomidora, 50 g salami, 50 g boczku, połówkę cebuli, szczyptę papryki...

  • Planując urlop, bardzo często za cel podróży obieramy Węgry. Chętnie wypoczywamy nad Balatonem lub podziwiamy zabytki pięknego Budapesztu, a do tego zajadamy się tradycyjnymi daniami kuchni węgierskiej. W jaki sposób odtworzyć te smaki w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Polacy darzą Węgrów niezwykłą sympatią. Wpływ na to ma chociażby nasza wspólna historia, ciekawa kultura węgierska oraz niezbyt duże oddalenie obu państw. Wielu z nas bardzo ceni sobie również madziarską kuchnię,...

  • Smaczna Polska

    ...spotkamy też smaki węgierskie, czeskie, niemieckie i żydowskie. Jednym z symboli miasta jest obwarzanek, wytrawne okrągłe pieczywo (o średnicy 12-17 cm), posypane makiem, solą lub sezamem. Kilkanaście...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...