• Informacje na temat:

    placek ucierany ze śmietaną

Przepisy na temat: placek ucierany ze śmietaną
  • Ciasta rajskie i diabelskie, czyli wypieki doskonałe

    ...jeszcze co najmniej 10 minut nie otwieramy go, dzięki czemu przysmak z raju nie opadnie. Całość posypujemy cukrem pudrem. W luksusowej wersji można przekroić placek na dwa krążki i przełożyć ubitą śmietaną...

  • Ciasta chyba specjalnie nie muszę polecać bo kto z nas nie lubi truskawek z bitą śmietaną na biszkopcie. Jakże klasyczne ciasto troszeczkę może zmodyfikowane przeze mnie, ale w smaku po prostu nieb dla podniebienia. I powiem wam szczerze że to chyba najszybciej znikające ciasto jakie zrobiłam na dużej blaszce.

  • Torcik migdałowy z dwoma masami

    ...nadwa blaty. Wierzchni placek pokrój na trójkąty. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 dag cukru oraz sokiem śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje(...) śmietaną. Dolej likier. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno, domieszaj do masy. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, ostrożnie połącz z masą serową. Krem wyłóż na masę śliwkową, przykryj trójkątami...

  • Tradycyjne ucierane ciasto z owocami, bardzo smaczne i i bardzo łatwe w przygotowaniu. Taki smak pamiętam z dzieciństwa, wtedy jednak jogurty greckie nie były aż tak znane i tego typu ciasta piekło się po prostu ze śmietaną. A jeżeli nie macie truskawek? Idealnie nadadzą się do niego inne owoce, np. maliny, jagody, rabarbar itp.

  • Kremowe ciasta

    ...na 3 blaty. Każdy skrop 2 łyżkami likieru. Krem: twaróg utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i likierem. Dodaj serek mascarpone i ubij. Blaty przełóż kremem. Posyp posiekanymi migdałami...

  • Sprawdzony przepis na "Placek ze śmietaną i kokosem"

  • Słodkości z moreli

    ...ciasto. Rozłóż na nim połówki moreli oraz ciasteczka migdałowe. Lekko wciśnij je w ciasto. Obłóż kawałeczkami pozostałego masła. Posyp brązowym cukrem. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 45 minut. Odstaw do wystudzenia. 3. Zrumień płatki migdałowe na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lekko mieszając. Posyp nimi wystudzone ciasto. Przed podaniem placek oprósz...

  • Kolejne ciacho z serii prostych ucieraków. Tym razem z brzoskwiniami.

  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i gałki muszkatołowej. Całość ponownie zagotuj. Drugi ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj go...

  • Wypróbowany przepis na "Placek węgierski ze śmietaną"

Artykuły na temat: placek ucierany ze śmietaną
  • Placek czekoladowo-migdałowy

    Podajmy z bitą śmietaną i kawą.

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Placek śliwkowy z kruszonką

    .... Podajemy posypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną do kawy albo herbaty. Zobacz również:

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placek z twarożkiem i owocami

    ...1. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki o długości do 2 centymetrów. Twaróg miksujemy ze śmietaną, proszkiem budyniowym, skórką z cytryny...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Ucierane babki z czekoladą

    Podstawowe składniki ciasta ucieranego to: mąka, tłuszcz, jaja, cukier, czasem woda (śmietana), środek spulchniający (proszek do pieczenia, soda). Ponadto aromat i bakalie. Odmianą ciast ucieranych są ciasta piaskowe, w których część mąki pszennej można zastąpić ziemniaczaną. Krok po kroku Rozcieramy tłuszcz. Ucierając, dodajemy po jednym żółtku na przemian z cukrem. Potem mąkę (przesianą...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Mazurka czas zacząć

    Tradycyjne i nieco bardziej ekstrawaganckie mazurki wielkanocne możemy upiec nieco wcześniej. A świąteczne oczekiwanie niech osłodzą ptysiowe zajączki ze śmietaną.

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...