• Informacje na temat:

    placek trzęsienie ziemi

Przepisy na temat: placek trzęsienie ziemi
Artykuły na temat: placek trzęsienie ziemi
  • Masz smaka na ziemniaka?

    W 2007 roku gościłam w San Sebastián, w restauracji Pedro Subijana. Zamówiłam tam egzotyczne danie, którego nazwa - "Smaki Ziemi" - wzbudziła we mnie ogromną ciekawość. Jakież było moje zdziwienie(...) wtedy, że smaki ziemi muszą być dla Basków wyjątkowo cenne, choć jest przecież tyle pięknych sposobów, żeby te smaki poczuć. Najlepsze na świecie są młode ziemniaki z Polski, co często podkreślam...

  • Mijając cukiernie, dosłownie jemy oczami. A może zrobić coś samemu? Możecie nam wierzyć - goście docenią wypieki, które zrobicie samodzielnie. Z opresji wyratują was wszechobecne gadżety! Fot. 123RF/Picsel Słodki deser pralinowy, cukrowe różyczki i wisienki na torcie - obok takich słodkości nie da się przejść obojętnie. Pieczenie może i nie należy do trudnych zadań, jednak ich dekoracja potrafi spędzać sen z powiek. Nie każdy z nas posiada przecież zdolności manualne. Wiele osób wybiera drogę...

  • Jamie Olivier: Kochanie, gdzie jest kolacja?

    ...2,5 tysiąca ludzi. - Do akcji przyłączyli się inni kucharze, sieci supermarketów zaczęły dawać produkty. To było budujące. Kiedy w zeszłym roku we Włoszech doszło do trzęsienia ziemi w miejscowości...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Jakie mamy pomysły na letni urlop?

    ...przeciętnej polskiej rodziny z dwójką dzieci wakacyjny wyjazd to prawdziwe finansowe trzęsienie ziemi. Wie o tym 33-letnia Agnieszka, graficzka z Łodzi, która ze starszym o trzy lata mężem wychowuje...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Pomysły na letni urlop

    ..., 33 lata, graficzka Dla przeciętnej polskiej rodziny z dwójką dzieci wakacyjny wyjazd to prawdziwe finansowe trzęsienie ziemi. Wie o tym 33-letnia Agnieszka, graficzka z Łodzi, która ze starszym...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Żołnierka bez karabinu

    ...kawałek ziemi z rozpadającą się drewnianą chałupką. Nie było wody, nie było nic. Teraz jest kilka ciasno postawionych domków, z drewnianą kapliczką, do której w niedzielę przychodzą na mszę wierni ze...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....