• Informacje na temat:

    placek orzeszek

Przepisy na temat: placek orzeszek
  • Placek orzechowy

    Płatki owsiane posiekaj drobno nożem lub zmiel w młynku.

  • Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie ciasta najczęściej piekę w Boże Narodzenie. Miód, orzechy i kajmak od zawsze kojarzą mi się z tymi świętami. Ciasto ,,orzeszek'' obowiązkowo znajduje się na moim świątecznym stole, tak było i w tym roku. Macie ochotę na takie ciasto? Upieczcie koniecznie :) Smacznego życzę :)

  • Chrupiące placki ziemniaczane

    Najlepiej zrobić placki, jeśli zostanie ci trochę ziemniaków z poprzedniego obiadu.

  • Smaczny pomysł na "Placek z orzeszkami"

  • Pora na pora w nowej odsłonie

    - Są łatwe do zrobienia, a przy okazji przepyszne. Mają smak... wakacji. Zwłaszcza, jeśli podasz je z sosem jogurtowo-miętowym, takim jak w Grecji - tymi słowami kucharz Pascal Brodnicki zachęca do zrobienia placków z pora.

  • smaczne, delikatne w smaku ciasto, o ładniutkim wyglądzie

  • Chrup na zdrowie!

    Jesień to czas przeziębień i… dodatkowych kilogramów! Chłodne wieczory, które spędzamy przed telewizorem sprzyjają podjadaniu. Popcorn czy nachosy, którymi raczymy się podczas oglądania ulubionych seriali, zjedzone raz na jakiś czas nie wpłyną niekorzystnie na naszą sylwetkę, jednak jesienią pozwalamy sobie na takie przekąski o wiele częściej. Może być to zgubne dla naszej sylwetki. Zobaczcie, ile dodatkowych kalorii możecie przyswoić, oglądając jeden odcinek ulubionego serialu.

  • Po zrobieniu tortu zostało mi 8 żółtek i wymyśliłam takie ciasteczka kruche. By nie były takie zwykłe dodałam orzeszki ziemne karmelizowane w mleku kokosowym.

  • Pierożki z nadzieniem serowo-brokułowym

    Pierogi inne niż wszystkie!

  • Przepis wart wypróbowania: "Koszyczki z karmelizowanymi orzeszkami"

Artykuły na temat: placek orzeszek
  • Masło orzechowe i jego właściwości

    Wyrabia się je z orzeszków ziemnych. Ten klasyczny składnik kuchni amerykańskiej został wymyślony w XIX w. przez lekarza Johna Harveya Kellogga – tego samego, któremu zawdzięczamy płatki kukurydziane.

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Najbardziej ekscentryczne cele podróży

    Znaleźć najbardziej ekscentryczne cele podróży to dla takiego M!chałka z Wawelu jak ja żaden problem, w końcu mam 26 procent orzeszków i należę do Redakcji M! Mam Dobrą Wiadomość, przygotowałem dla was wybór miejsc, które podobnie jak M! budzą zachwyt i pożądanie. Sami zobaczcie!

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Pikantny tort porowy

    ..., pieprzem i gałką muszkatołową. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować schłodzone ciasto na placek o śr. 25 cm. Tortownicę posmarować tłuszczem. Spód i brzegi tortownicy (na wysokość ok. 1 cm) wylepić...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Drożdżowa plecionka

    ...(35x55 cm). Pozostałe masło stopić, przestudzić. 3. Placek posmarować 2/3 stopionego masła. Posypać kawałeczkami jabłek i rodzynkami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokroić na 22 plasterki...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Przedwiosenna uczta z Nigellą

    ...na wrapy z tuńczyka: pół łyżki pasty wasabi łyżka majonezu 1-2 krople oleju sezamowego 1 placek tortilli ćwierć (około 110g) pokrojonego w paski ogórka, bez pestek 85 g tuńczyka pokrojonego(...) lodowej 1 placek tortilli   Opis przygotowania Wrapy z tuńczyka Wymieszać majonez, pastę wasabi oraz olej sezamowy, a następnie posmarować taką mieszanką placek tortilli z jednej strony...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....