• Informacje na temat:

    placek meksykański z makiem

Przepisy na temat: placek meksykański z makiem
Artykuły na temat: placek meksykański z makiem
  • Tortilla pełna smaku

    Fenomen tego dania polega na mnogości pomysłów jego przygotowania. Podstawą jest placek meksykański, a zawartość to mięso lub ryba dopełnione warzywami.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Śniadanie zjedz królewskie!

    Zwłaszcza gdy czeka cię trudny dzień albo... masz wielką ochotę sobie pofolgować!

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Złoto na talerzu

    ...układaj liście sałaty, warzywa, sos, paski mięsa. Każdy placek zwiń i podawaj natychmiast. Przygotowanie: 40 minut Porcja: 395 kalorii Świat i Ludzie 5/2011

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    ...pszennych), pikantny sos meksykański, sól, pieprz, papryka ostra w proszku Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Marchewki obierz, potnij w słupki i podsmaż na rozgrzanym(...) (180° C). Jeszcze ciepłe placki posmaruj sosem meksykańskim, wyłóż je sałatą i układaj na nich ciepłą mieszankę warzyw oraz mięsa. Przygotowanie: 30 minut Porcja: 540 kalorii Z kuskusem po arabsku...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...na meksykański rondelek . Tym bardziej, jeśli impreza jest wyraźnie "tematyczna". A jak Meksyk, to: czerwona fasola w zalewie (ok. litrowa puszka), 50 dag wołowego rostbefu, dwie cebule, dwie(...) z bakaliami albo bakaliowe lody. A jeśli chcemy naprawdę królewskiej uczty, możemy upiec kruchy placek, królewski właśnie...Przygotowujemy 50 dag pszennej mąki, 50 dag cukru pudru i dwie kostki masła albo...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....