• Informacje na temat:

    placek kaukaski

Przepisy na temat: placek kaukaski
  • Majówkowe grillowanie – zaskocz swoich gości

    ...libańska potrawa z ciecierzycy, popularna w kuchni arabskiej i kaukaskiej. Według legendy został wymyślony przez sułtana Saladyna jeszcze w czasach wypraw krzyżowych. Klasycznie podawany jest z pszennym...

  • Propozycja na smaczny, delikatny oraz prosty i szybki w przygotowaniu placek wypełniony owocami z kompotu. Dobry na deser oraz jako dodatek do kawki :)

  • Placek cebulowy to właściwie tarta z cebulą i porem. Jak zwał, tak zwał. Rewelacyjna przekąska, doskonała zakąska - do wina, do piwa. Idealnie sprawdza się jako dodatek do barszczu lub potraw z grilla.

  • w sam raz na letnie wieczorne pogaduchy

  • Pyszny placek o smaku chałwy ;)

  • Dla lubiących smak orzechów i mocnej kawy.

  • Pyszny placek na wiosenny piknik:)

  • Placek dyniowy to łatwe ciasto, które smakuje każdemu.

  • Placek ten ma pyszny orzechowo - marcepanowy smak. Polecam. Przepis znaleziony na innym portalu.

  • Placek królewski to jedno z ciast które pamiętam z dzieciństwa, wtedy robione przez moją mamę. Dziś już doszłam w jego robieniu do perfekcji.

Artykuły na temat: placek kaukaski
  • Gruziński klucz do raju

    ..., a my chcemy wyjść w góry o świcie. Poranny widok wynagradza jednak niewyspanie. Kaukaski krajobraz jest wyrazisty, szczyty drapieżne, wąwozy przepastne. W pobliżu wioski znajduje się lodowiec Chalaadi(...) odrywanych przez wodę ze zbocza. Jesteśmy sam na sam z naturą. To kolejny atut kaukaskich bezdroży. Wycieczkowe autobusy wielkich biur podróży jeszcze tu nie dotarły.  Ruszamy w inny rejon Kaukazu po...

  • Kuchnia kaukaska to zdrowa i przyjemna odmiana od burgerów, potraw włoskich czy dań pochodzących z kuchni azjatyckiej. Jest unikalnym połączeniem smaków. Niezwykłe dania składają się z wyjątkowych kompozycji składników: aromatycznych przypraw, mięs, regionalnych owoców i warzyw. Sprawdź, co warto zjeść, by zasmakować smaków prawdziwej kuchni kaukaskiej. Fot.Materiały prasowe Aromatyczne przyprawy, dodatki w postaci orzechów, octu i ostrych past paprykowych powodują, że tradycyjne dania...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • W piątek (30.10.2009) zakończył się konkurs Puzzle. Przepis umieszczony na zdjęciu to Placek Amerykański Spośrod wszytskich nadesłanych zgłoszeń jury wyłoniło (co nie było łatwym zadaniem) następujących zwycięzców, do których powędrują zestawy książek: -golcia20 -Tosca -bassia5 -agnes11 Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy. Nagrody zostaną przesłane pocztą. Kolejny konkurs już niebawem, zapraszamy!

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Rafał. Ciasto 500 g mąki pszennej150 ml ciepłej wody75 ml mleka lub kefiru100 ml oleju rzepakowego 40 g świeżych drożdży1 łyżka cukru1 szczypta soli Łódeczki ze szpinakiem 250 g świeżego szpinaku1 czerwona cebula4 ząbki czosnku1 jajko200 g sera gorgonzola180 g śmietany 18%sól do smakupieprz do smakuchilli do smaku¾ małego słoiczka suszonych pomidorów (około 280 g) Łódeczki 200 g chorizo½ gruszki100 g...

  • Wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym - takie pyszności goszczą u Oli na świątecznym stole. Placki½ łyżeczki sody oczyszczonej½ szklanki śmietany 18%½ kostki masła½ szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1 jajko1 żółtko3 szklanki mąki tortowejszczypta soli Krem1 l śmietany kremówki 30%400 ml kwaśnej śmietany 18%1 szklanka waniliowego cukru pudru (z prawdziwą wanilią)sok wyciśnięty z 2 cytryn Dekoracja - ciasteczka cytrynowe150 g masła½ szklanki cukru pudru1...