• Informacje na temat:

    placek jogurtowy z jabłkami

Przepisy na temat: placek jogurtowy z jabłkami
Artykuły na temat: placek jogurtowy z jabłkami
  • Jesień, chce się jeść!

    ...ostygnięcia i wyjmij z formy. Jogurt wymieszaj z miodem. Na talerzykach połóż po porcji owoców, kawałek piernika i polej owoce sosem jogurtowym. Tekst: Joanna Lorynowicz Zdjęcia Krzysztof Kozanowski...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Karnawałowe przekąski

    .... Tortille podsmażaj na suchej patelni przez ok 10-15 sekund z każdej strony. Układaj na środku każdego placka farsz, polewaj sosem jogurtowym i zwijaj. Przekrawaj ukośnie na pół. l Ustawiaj gotowe...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe, czerwone, słodkie,...

  • Przysmaki z patelni

    ..., kmin, ostrą paprykę i sól. 2. Zrób ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło, sól, zimną wodę i szybko zagnieć elastyczne ciasto (wodę dolewaj stopniowo). 3. Ciasto rozwałkuj na placek(...) Zawijańce z szynką i jabłkami Składniki na 8 porcji: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka mleka, 2 jajka, sól, szklanka wody mineralnej, łyżka oleju Na farsz: 1 kg kwaskowych jabłek, 2 łyżki...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Smaczne pomysły na podwieczorek

    ...się brać pod uwagę jego kulinarne upodobania. Koktajl jogurtowy Ten zdrowy napój, świetny na upalne dni, nie tylko zaspokoi głód smyka, ale przy okazji go orzeźwi. Taki przysmak można przyrządzić(...) tłuszczem formę do tarty. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wyłóż nim dno, formując brzeg o wysokości ok. 3 cm. Ponakłuwaj spód wykałaczką i piecz go w piekarniku przez 20 min. Przestudzony placek...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...