• Informacje na temat:

    placek drożdżowy z makiem kruszonką

Przepisy na temat: placek drożdżowy z makiem kruszonką
  • Drożdżowe z kruszonką

    ...(32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Śmietanę połącz z proszkiem budyniowym, resztą cukru i jajek. Placek polej masą śmietanową. Posyp jagodami i kruszonką. Piecz 35 minut w 200ºC.(...).   Placek migdałowy Sposób przygotowania 1. Masło stop. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę...

  • Prosty placek drożdżowy. Chwila moment i zagniecione, a potem już tylko rozkoszować się smakiem. :)

  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...pergaminem.  3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Wylep nim spód blachy. Posmaruj masą wiśniową. Posyp kruszonką. Placek piecz 35-40 minut w temp. 175 st. Kołacz porzeczkowy(...)Placek wiśniowo-migdałowy Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je...

  • Moje pierwsze w życiu ciasto drożdżowe. Przyznam się, że efekt mnie totalnie zaskoczył... Lekko ciepłe było po prostu przepyszne :)

  • Ciasto drożdżowe z konfiturą i migdałami

    ...masła. Zagnieć je na kruszonkę z resztą mąki i cukru oraz cukrem waniliowym.  3. Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Spód wylep ciastem drożdżowym. Rozsmaruj na nim konfiturę wymieszaną z likierem. Posyp migdałami i kruszonką. Przykryj, odstaw jeszcze na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.  4. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 35 minut.

  • Prosty niezawodny przepis na ciasto drożdżowe.....

  • Jagodowiec makowy

    ...i rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie przygotowanej blachy. Masę jagodową wymieszaj z makiem oraz likierem. Rozsmaruj na cieście. Wierzch placka posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp...

  • Wypróbowany przepis na "Placek drożdżowy z kruszonką"

  • Klasyka naszych babć, zawsze tak samo dobre drożdżowe. No i ta kruszonka która wybierana jest z ciasta pierwsza !

  • Przepis wart wypróbowania: "Placek drożdżowy z makiem"

Artykuły na temat: placek drożdżowy z makiem kruszonką
  • Drożdżowe ślimaczki z powidłami

    ...stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na prostokąt o wym. 40x45 cm. Placek posmaruj powidłami, pozostawiając wolnebrzegi. Brzegi ciasta posmaruj wodą. Placek zroluj. Rulon pokrój na 16 plasterków. Ułóż(...) na tarce albo pokrusz na drobne grudki. Ślimaczki posyp marcepanową kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 25 minut. Ok. pięć minut przed wyjęciem z pieca ciastka posyp...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Mmmm pychaa :)))

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Ciasta z kruszonką

    .... Suchary drobno pokruszyć (np. włożyć do worka foliowego i "przeprasować" wałkiem do ciasta). Z mąki, cukru, cynamonu i masła przygotować kruszonkę. Ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek i przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Poprószyć sucharami, rozłożyć jagody. Posypać kruszonką. Ciasto odstawić w cieple do wyrośnięcia na kolejnych 15 minut. Potem wstawić do piekarnika...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Domowe drożdżówki

    Rada eksperta: Idealna do wypieku ciast drożdżowych jest mąka luksusowa typ 550. Aby skrócić czas wyrastania ciasta drożdżowego, włóżmy je do dużej misy, przykryjmy ściereczką i ustawmy na garnku(...) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Roztapiamy masło. Do pozostałej mąki dodajemy resztę ciepłego mleka, 2 jajka, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Ciasta z mandarynkami

    ...placki. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Placek makowy z mandarynkami Składniki na 16 porcji: 2 torebki migdałowego budyniu, 750 ml mleka, 2 puszki mandarynek, 15 dag masła, 1 jajko, 25 dag...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...