• Informacje na temat:

    placek drożdżowy z dżemem i kruszonką

Przepisy na temat: placek drożdżowy z dżemem i kruszonką
  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...pergaminem.  3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Wylep nim spód blachy. Posmaruj masą wiśniową. Posyp kruszonką. Placek piecz 35-40 minut w temp. 175 st. Kołacz porzeczkowy(...)Placek wiśniowo-migdałowy Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je...

  • Prosty placek drożdżowy. Chwila moment i zagniecione, a potem już tylko rozkoszować się smakiem. :)

  • Klasyka naszych babć, zawsze tak samo dobre drożdżowe. No i ta kruszonka która wybierana jest z ciasta pierwsza !

  • Prosty niezawodny przepis na ciasto drożdżowe.....

  • Wilgotny, maślany letni placek. Świetny jako deser lub na śniadanie ze szklanką zimnego mleka.

  • Moja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam

  • Ze szklanką mleka i masłem, w towarzystwie kawy, herbaty lub powideł...

  • Wypróbowany przepis na "Placek drożdżowy z kruszonką"

  • Jeśli masz w domu truskawki i rabarbar, a nie za bardzo wiesz, co możesz z nimi zrobić, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Jest to puszyste ciasto drożdżowe z ciekawym połączeniem wspomnianego rabarbaru i truskawek, a to wszystko obsypane grubą warstwą chrupiącej kruszonki.

  • Leniwa niedziela, a może by tak leniwe ciasto drożdżowe? Zapewniam Was, że w tych okolicznościach klimatycznych wyrośnie Wam … jak na drożdżach :) U mnie w sezonie musi pojawić się choć jeden tego typu placek. Tym razem jeszcze ze śliwek z własnego drzewka.

Artykuły na temat: placek drożdżowy z dżemem i kruszonką
  • Domowe drożdżówki

    Rada eksperta: Idealna do wypieku ciast drożdżowych jest mąka luksusowa typ 550. Aby skrócić czas wyrastania ciasta drożdżowego, włóżmy je do dużej misy, przykryjmy ściereczką i ustawmy na garnku(...) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Roztapiamy masło. Do pozostałej mąki dodajemy resztę ciepłego mleka, 2 jajka, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Smaczne pomysły na podwieczorek

    ...tłuszczem formę do tarty. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wyłóż nim dno, formując brzeg o wysokości ok. 3 cm. Ponakłuwaj spód wykałaczką i piecz go w piekarniku przez 20 min. Przestudzony placek posmaruj dżemem wiśniowym. Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dokładnie umyj owoce. Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z owocami i przełóż masę na ciasto, a potem wstaw je na kilka godzin do lodówki...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Zrób sobie prezent na święta! Weź udział w naszym konkursie i wygraj vouchery uprawniające do zakupów w sklepach stacjonarnych DUKA. Za oknem jesienno-zimowa aura, a jak wiadomo w takich okolicznościach przyrody powinniśmy obowiązkowo, przed wyjściem z domu zjeść porządne śniadanie. To najważniejszy z posiłków, który decyduje o tym, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zadbajmy zatem o to, aby nasze śniadanie było kolorowe i pełne składników, które zapewnią Nam zastrzyk energii! Pochwal się...

  • Zrób sobie prezent na święta! Weź udział w naszym konkursie i wygraj vouchery uprawniające do zakupów w sklepach stacjonarnych DUKA. Za oknem jesienno-zimowa aura, a jak wiadomo w takich okolicznościach przyrody powinniśmy obowiązkowo, przed wyjściem z domu zjeść porządne śniadanie. To najważniejszy z posiłków, który decyduje o tym, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zadbajmy zatem o to, aby nasze śniadanie było kolorowe i pełne składników, które zapewnią Nam zastrzyk energii! Pochwal się...

  • Brakuje ci pomysłu na ciekawe śniadania? Znudziły ci się zwykłe kanapki? Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy wyjątkowy e-book, dzięki któremu zapomnisz, co znaczy nuda o poranku. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie pozwól jednak, by stało się jedynie uciążliwym obowiązkiem zarówno dla Ciebie i twoich bliskich. Zadbaj o to, aby o poranku zaserwować oryginalne smakołyki, a możesz być pewnym, że poranki staną się zdecydowanie przyjemniejsze, a i wczesna pobudka będzie łatwiejsza do...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...