• Informacje na temat:

    placek budyniowo karmelowy

Przepisy na temat: placek budyniowo karmelowy
  • Przeglądając stare przepisy Babci, natrafiłam na placek budyniowo - kokosowy. Na pożółkłej już kartce widnieje data 5 grudnia 1947 r. Czy pochodzi on rzeczywiście z tego roku, o to Babci już nie zapytam. Data budziła moje wątpliwości, jednak postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, gdyż ciasto jest niezwykle smakowite i delikatne, a podczas pieczenia piękny zapach kokosu wypełnia cały dom :) Poniżej przedstawiam oryginalny przepis na placek, znaleziony w domowym...

  • coś dla łasuchów

  • Smaczny pomysł na "Placek karmelowy"

  • Ciast proste i szybkie w wykonaniu.

  • Dziś proste a jakie smaczne ciacho. Biszkopt przełożony masą budyniową a do tego brzoskwinie zalane galaretką. Ciasto idealne nawet na komunię bo przecież sezon komunijny w pełni. Ale każda okazja jest dobra aby zjeść kawałek smacznego ciasta.

  • Sprawdzony przepis na "Ślimaki budyniowo-czereśniowe"

  • Przepis wart wypróbowania: "Tort cynamonowo-karmelowy"

  • Wypróbowany przepis na "Tort bezowo-karmelowy"

  • Sprawdzony przepis na "Tort śmietanowo-karmelowy"

  • Łatwe w przygotowaniu, delikatne, rozpływające się w ustach, nie za słodkie - pyszne!

Artykuły na temat: placek budyniowo karmelowy
  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Wyłoniliśmy laureatów konkursu, w którym można było wygrać kosze ze wspaniałymi smakołykami wprost z Delikatesów 13. Zobaczcie jakie odpowiedzi nagrodziliśmy. Zwycięzcom konkursu serdecznie gratulujemy, a wszystkim, którzy przesłali do nas odpowiedzi ogromnie dziękujemy. Kosze ze smakołykami z Delikatesów 13 powędrują do: Pani Marzeny "Dla mnie najwspanialszym, świątecznym smakołykiem jest gotowany sernik. Do jego zrobienia kupuję twaróg zawsze ten sam i "jedyny". Od jakiegoś czasu zamiast...

  • W piątek (30.10.2009) zakończył się konkurs Puzzle. Przepis umieszczony na zdjęciu to Placek Amerykański Spośrod wszytskich nadesłanych zgłoszeń jury wyłoniło (co nie było łatwym zadaniem) następujących zwycięzców, do których powędrują zestawy książek: -golcia20 -Tosca -bassia5 -agnes11 Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy. Nagrody zostaną przesłane pocztą. Kolejny konkurs już niebawem, zapraszamy!

  • Wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym - takie pyszności goszczą u Oli na świątecznym stole. Placki½ łyżeczki sody oczyszczonej½ szklanki śmietany 18%½ kostki masła½ szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1 jajko1 żółtko3 szklanki mąki tortowejszczypta soli Krem1 l śmietany kremówki 30%400 ml kwaśnej śmietany 18%1 szklanka waniliowego cukru pudru (z prawdziwą wanilią)sok wyciśnięty z 2 cytryn Dekoracja - ciasteczka cytrynowe150 g masła½ szklanki cukru pudru1...

  • Która z dziewczyn otrzyma tytuł Polskiego Mistrza Wypieków Bake Off Junior oraz 25 tysięcy złotych? Przed nami wielki finał pierwszej polskiej edycji "Bake Off Junior"! W ostatnim kulinarnym starciu zmierzą się Julia Kucharzewska, Małgorzata Kosior, Maria Deperas i Anna Zakrzewska. Na finalistki czekają dwa zadania, po których jurorzy Krzysztof Ilnicki i Michał Bryś, wyłonią zwyciężczynię, która otrzyma tytuł Polskiego Mistrza Wypieków Bake Off Junior oraz 25 tysięcy złotych! W pierwszej...

  • Prosty przepis na wyjątkowo smaczne ciasteczka, które możecie przygotować razem z dziećmi. Składniki: 130 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki miodu 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wykonanie: Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić na ok. 60 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując mąką, na placek o...

  • Każdy kto chociaż raz próbował wyeliminować cukier z diety, wie, że stanowi to nie lada wyzwanie. Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy to trudna sprawa, ale jeszcze bardziej skomplikowanym jest znalezienie zdrowych zamienników cukru. Jednym z nich jest cukier kokosowy, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością każdy z was słyszał lub używał w kuchni śmietankę kokosową, mleczko lub wiórki. A cukier kokosowy? Produkt ten zaczyna cieszyć się coraz...

  • Poznajcie uczestników, którzy zawalczą o miano Polskiego Mistrza Wypieków „Bake Off Junior" i 25 tysięcy złotych. Małgorzata Kosior, 12 lat, Ząbki Zaczęła piec, kiedy miała 9 lat. Jest uczennicą szkoły podstawowej i szkoły muzycznej. Obok szlifowania kulinarnych umiejętności jej największą pasją są: gra na fortepianie, taniec i aktorstwo. Jej specjalnością jest szarlotka według przepisu przekazywanego w jej rodzinie z pokolenia na pokolenie oraz tiramisu według receptury stworzonej przez jej...