• Informacje na temat:

    pizza z maki jajek i wody

Przepisy na temat: pizza z maki jajek i wody
  • Pizza szpinakowa z jajkiem

    Składniki: 25 dag mąki 100 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 5 jajek 5 dag stopionego masła (ew. 3 łyżki oliwy) 1 łyżka oleju 30 dag sera mozzarella 10 dag gęstej(...) 1 jajko. Zagnieć dosyć elastyczne, miękkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj masło. Jeśli ciasto będzie za twarde, wlej jeszcze trochę ciepłej wody.2. Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką...

  • Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.

  • Pizza gryczano-jaglana

    ...i większość wody odparuje. Gdy sos będzie już gęsty, przetrzyj go przez sito, by pozbyć się pestek (chyba że ci nie przeszkadzają). Dopraw do smaku. Jeśli nie masz czasu przyrządzać sosu, kup gotowy...

  • Chodź jest kaloryczna to raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na takie pyszności, zwłaszcza że jest domowa :)

  • 7 przepisów na doskonałą pizzę

    Pizza z serem pleśniowym Składniki na 2 porcje:  300 g mąki Pół kostki (21 g) drożdży Szczypta cukru Łyżeczka soli 1 łyżka oleju 250 g sera z niebieską pleśnią Opakowanie krojonych pomidorów (370 g) Mąka do podsypywania Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę cukru, sól, olej i 150 ml ciepłej wody. Wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota...

  • Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

  • Pizza błyskawiczna

    ...umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Szynkę pokroić w drobny makaronik. Ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Z jajek, wody i mąki zrobić ciasto jak na(...)Składniki na 4 porcje: - 3 jajka, - 9 łyżek wody, - 11 łyżek mąki, - 1 i 1/2 czerwonej papryki, - 30 dag pieczarek, - 30 dag żółtego sera, - 20 dag szynki, - 2 cebule, - 3 łyżki oleju...

  • ... ochota na coś innego ...

  • ...300g mąki pszennej; 1/3 szklanki letniej wody; 1 jajko; szczypta soli; 50g drożdży piekarskich; 1 łyżka oleju.

  • Z jednej ryby dwa dania.

Artykuły na temat: pizza z maki jajek i wody
  • Szybkie ciasto na pizzę

    ...będzie najważniejsze: Jedną ręką zacznij mieszać składniki i dodawać wodę z drożdżami. Lepiej, żeby ciasto było klejące i dodać do niego mąki, niż na odwrót. Jeśli okaże się, że wody będzie za mało i ciasto zbije się, trudno będzie dodać wodę i ją wmieszać w ciasto. Jeśli więc wody będzie za dużo i ciasto będzie lepiące dosypuj delikatnie mąkę małymi porcjami. Wyrabiaj ciasto aż będzie...

  • Tę niezwykle prostą potrawę wymyślili biedacy. Dziś chyba nie ma na świecie nikogo, kto by chociaż raz w życiu jej nie skosztował. Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Historia pizzy ma grubo ponad tysiąc lat. Wcześniej pieczone placki powszechnie znane były w starożytnej Grecji; podawano je również z okazji urodzin faraonów w Egipcie. Po raz pierwszy słowo pizza (łacińskie picea) pojawiło się...

  • Pizza inaczej

    Nasze przekąski są łatwiejsze do wykonania niż pizza, a smakiem wcale jej nie ustępują.

  • Dania kuchni włoskiej cieszą się w Polsce popularnością nie od dziś. Jak wskazuje „Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce”, smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już...

  • Tarty, pizze i placuszki

    .... Frittata z pomidorami i bobem Składniki na 4 porcje: 25 dag mrożonego bobu, 2 pomidory, 6 jajek, po gałązce świeżego oregano i bazylii albo po łyżeczce suszonych ziół, 1 łyżka oliwy do(...) warzywno- -jajeczną, smażyć do ścięcia białka, potem danie na patelni zapiekać chwilę w 200°C przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Frittatę podawać pokrojoną na kliny, posypaną ziołami. Pizza...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem warto się...

  • Wiwat pizza!

    ...tuńczyka w sosie własnym, 10 dag koziego twarożku, majeranek do dekoracji Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami, połową łyżeczki soli i 125 ml wody. Rękoma zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je(...) letniej wody. Wymieszać z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Dolać 3 łyżki oliwy, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 45 minut w ciepłe miejsce. Zagnieść, podzielić na 2 porcje, rozwałkować...

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich...

  • Domowa pizza

    Najsławniejsza włoska potrawa, której przodkiem był nasączany oliwą placek z mąki i wody. Swój ostateczny kształt osiągnęła pizza w wieku XIX za sprawą zasilenia ją serem mozzarella.

  • Pizzeria to nie jedyne miejsce, gdzie masz szansę zjeść smaczną pizzę. Ten włoski specjał możesz przygotować samodzielnie w domu. Zanim przystąpisz do pieczenia, poznaj kilka istotnych wskazówek. Fot. 123RF/Picsel Domowa pizza może być równie smaczna jak pizza przyrządzana przez pizzerię. Kluczową rolę odgrywa tutaj odpowiedni przepis oraz jakość składników. Ponadto należy unikać często popełnianych błędów, które sprawiają, że nawet najlepsza receptura nie przyniesie oczekiwanych efektów...