• Informacje na temat:

    pizza margherita palce lizac

Przepisy na temat: pizza margherita palce lizac
Artykuły na temat: pizza margherita palce lizac
  • Boskie piekło

    ...z Neapolu pochodzi prawdziwa broń, którą Włosi podbili świat: pizza? Królewska prostota O tym kulinarnym symbolu Italii żaden neapolitańczyk nie powie, że jest włoskim daniem. Pizza to danie neapolitańskie! Rzeczywiście, wszystko wskazuje na to, że cienki placek z paroma dodatkami wywodzi się właśnie stąd. Prawdziwa pizza powinna mieć trzy cechy: idealnie okrągły spód, świeże składniki i... pochodzić...

  • Tę niezwykle prostą potrawę wymyślili biedacy. Dziś chyba nie ma na świecie nikogo, kto by chociaż raz w życiu jej nie skosztował. Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Historia pizzy ma grubo ponad tysiąc lat. Wcześniej pieczone placki powszechnie znane były w starożytnej Grecji; podawano je również z okazji urodzin faraonów w Egipcie. Po raz pierwszy słowo pizza (łacińskie...

  • Dania kuchni włoskiej cieszą się w Polsce popularnością nie od dziś. Jak wskazuje „Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce”, smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już...

  • Polska pierwszym krajem w Europie, w którym debiutuje nowy styl pizzy na ręcznie wyrabianym cieście Fot. materiały prasowe Pizza Hut wprowadziła do oferty nowe ręcznie wyrabiane ciasto na zakwasie w stylu San Francisco, które debiutuje w restauracjach na terenie całego kraju. Przepis został opracowany przez zespół szefów kuchni, naukowców i ekspertów z całego świata, w tym z Polski. Rzemieślnicza pizza zdobywa rynek Pomysł stworzenia kompletnie nowego stylu ciasta do pizzy pojawił się w...

  • Oto przepis na słodką pizzę, którą Ania Zakrzewska postanowiła zaserwować jurorom programu "Bake Off Junior". Crème pâtissière 250 ml mleka 1 laska wanilii 2 żółtka 40 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 250 g serka mascarpone Słony karmel 4 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 8 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki soli   Pizza 250 g malin 100 g obranych niesolonych pistacji świeża bazylia 1 łyżka cukru 100 g czerwonych porzeczek Crème pâtissière Ugotować mleko z laską wanilii....

  • W drugim odcinku "Bake Off Junior" mali cukiernicy będą musieli zmierzyć się z zdaniem, które niejednemu dorosłemu mogłoby przysporzyć wielu problemów. Fot. materiały partnera Ruszyła pierwsza polska edycja programu "Bake Off Junior". Do walki o tytuł Polskiego Mistrza Wypieków i 25 tysięcy złotych, stanęło dwanaścioro dzieci w wieku 8-14 lat. Jurorzy programu - Michał Bryś i Krzysztof Ilnicki przygotowali aż 20 konkurencji, w trakcie których ocenią umiejętności, wyobraźnię i kreatywność...

  • Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna i wyjątkowa? Fot. 123RF/Picsel Korzenie pizzy sięgają starożytności. Jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność. Pizza we współczesnej formie zaczęła robić karierę za sprawą...

  • Pizzeria to nie jedyne miejsce, gdzie masz szansę zjeść smaczną pizzę. Ten włoski specjał możesz przygotować samodzielnie w domu. Zanim przystąpisz do pieczenia, poznaj kilka istotnych wskazówek. Fot. 123RF/Picsel Domowa pizza może być równie smaczna jak pizza przyrządzana przez pizzerię. Kluczową rolę odgrywa tutaj odpowiedni przepis oraz jakość składników. Ponadto należy unikać często popełnianych błędów, które sprawiają, że nawet najlepsza receptura nie przyniesie oczekiwanych efektów...

  • Kuchnia włoska pełna jest dań znanych i lubianych dosłownie na całym świecie. Poniżej znajdziecie subiektywny wybór 10 potraw, pochodzących z różnych regionów słonecznej Italii, które obrazują niezmierzoną różnorodność smaków i aromatów. Fot. 123 RF Naszą wędrówkę zaczynamy na północy i przemieszczamy się w dół, aż na Sycylię. Risotto alla milanese (risotto po mediolańsku) To chyba jedna z najprostszych (choć czasochłonnych) i najbardziej klasycznych potraw włoskich. Swój jaskrawożółty kolor...

  • Pizza to najlepszy kulinarny towar eksportowy świata. Jadana dziś wszędzie, od rodzimych Włoch, przez obie Ameryki, po Nepal. Ikoniczne danie kuchni śródziemnomorskiej, i jednocześnie synonim szybkiego oraz niezdrowego jedzenia. Z okazji Dnia Pizzy bierzemy w obronę aromatyczną flagę Włoch. Fot. 123RF/Picsel Jak większość tradycyjnych dań, tak i pizza może pochwalić się długim rodowodem. Płaskie placki jadano już w czasach antycznych, dodając do nich oliwę, czosnek i ser. Współczesna pizza...