• Informacje na temat:

    piwo z żółtkiem

Przepisy na temat: piwo z żółtkiem
  • Medaliony wieprzowe w piwie

    Chrupiąca orzechowa warstwa na wierzchu, a pod nią kąski delikatnego mięsa w aksamitnym sosie. To danie wygląda i smakuje niesamowicie! Polecamy!

  • Wspaniale smakuje i idealnie nadaje się na "babskie podaguchy".

  • Faworki na piwie

    Składniki: 0,5 kg mąki 4 żółtka 0,5 szklanki piwa Łyżeczka soli Łyżeczka cukru Tłuszcz do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę, żółtka, cukier, sól i piwo połącz na stolnicy, wyrób ciasto. Wyrobione ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i pokrój na paski. Na środku każdego z pasków zrób nacięcie...

  • Sprawdzony przepis na "Zupa piwno-serowa zagęszczona żółtkiem"

  • Grillowane szparagi

    ...którego zamiast octu dodajemy piwo, a zamiast masła klarowanego - masło palone w tej samej ilości. Szparagi grillujemy, to chyba potrafi każdy" - kwituje Trzópek.

  • Zupa łatwa w przygotowaniu, tania, ale za to jaka smaczna!

  • Piwne lody

    Jeśli ktoś ma słabość zarówno do piwa, jak i lodów, ten przepis ucieszy go w dwójnasób. Jak wyczarować piwne lody, zdradza gwiazda kuchni skandynawskiej Claus Meyer. Ten deser jest miękki i pyszny już w chwili wyjęcia z zamrażalnika.

  • przepis popularny jakis czas temu na wielu blogach zrobilam go wreszcie i ja ;)

  • 3/4 szklanki żółtek (ok. 8 sztuk); 3/4 szklanki piwa; mąki ile przyjmie.

  • Doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe wieczory.

Artykuły na temat: piwo z żółtkiem
  • Kuruj się grzanym  piwem z żółtkiem

    Grzaniec z żółtkiem  Piwo podgrzej z goździkami, pokrojonym w kawałki korzeniem imbiru i cynamonem. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Powoli wlej kogel-mogel do gorącego piwa. Podgrzewaj minutkę, tak żeby się nie zagotowało. Wlej gorące piwo do szklanek. Odczekaj minutę. Piwo, cynamon i piana utworzą dekoracyjne warstwy. Uwaga! Dodane do piwa przyprawy korzenne (goździki, cynamon...

  • Z poprzednich tekstów dowiedzieliśmy się, że najczęściej pijanym piwem jest jasny lager. Piwo o dość neutralnym i jednolitym smaku, raczej mało zaskakujące i dostosowane do potrzeb przeciętnego konsumenta. Fot. 123RF/Picsel Jeżeli jednak zamarzy się nam prawdziwa i odpowiedzialna piwna degustacja, a nie kolejne, banalne piątkowe wyjście na piwo, to warto poszukać ciekawszych gatunków. A tych, wbrew pozorom, nie brakuje. W Polsce działa pięć dużych grup piwowarskich, które zapełniają sklepowe...

  • Na przeziębienie najlepsze piwo grzane z żółtkiem. Poznaj starą recepturę

    Nie daj się zimowej infekcji. Przygotuj piwo i wypij, gdy przemarzniesz. Zapobiegniesz tym samym rozwojowi przeziębienia i grypy.

  • Nadeszły zimowo-jesienne wieczory, a wraz z nimi spadki odporności i fale przeziębień. Latem, podczas wysokich temperatur organizm ludzki nie jest narażony na ataki choroby, jednak przy obecnej aurze układ odpornościowy człowieka pracuje bardzo intensywnie. Jak skutecznie (i przyjemnie) pokonać przeziębienie w jeden wieczór? Grzanym piwem! Do najzdrowszych metod walki z przeziębieniem należą te, które są przekazywane „ z pokolenia na pokolenie". Jednym z kulinarnych sposobów radzenia sobie...

  • Piwo dla urody

    ...i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 5 minut. Przykryj i odstaw, by odwar wystygł. Połącz piwo, odwar z kory z 2-4 łyżkami szamponu (najlepiej dla dzieci), powoli wymieszaj. Stosuj codziennie(...) dębu i żółtkiem. Jeśli masz suche włosy, możesz też dodać odrobinę oliwy z oli - wek, miodu lub wit. A+E. Miksturę nałóż na suche włosy, owiń folią spożywczą, a następnie ręcznikiem. Po 15 min spłucz...

  • Miłośnik piwa i piwowar samouk stworzył książkę, która pokaże wam, że piwny świat nie kończy się na "jasnym pełnym". Idealna propozycja zarówno dla pasjonatów złotego trunku, jak i dla tych, którzy jego zalety zaczynają dopiero odkrywać. Fot. 123RF/Picsel W Polsce trwa „piwna rewolucja", która zmienia nasze podejście do piwa. Rośnie popularność małych browarów. Coraz więcej do powiedzenia mają odważni piwowarzy, którzy odchodzą od produkcji zwykłego jasnego lagera na rzecz piw wzorowanych na...

  • ​Babcine racuchy jabłkowe

    Zamiast wody i mleka możesz użyć piwa. Dobre będzie też z drożdżami zamiast proszku do pieczenia. Wówczas przed smażeniem ciasto odstaw do wyrośnięcia.

  • Dla jednych nieodzowny element wieczornych seansów, dla innych obowiązkowy trunek podczas spotkań ze znajomymi. Piwo - niekiedy źle kojarzone, obarczane winą za tzw. "miesień piwny", zyskuje jednak coraz więcej przychylności. A to wszystko za sprawą swojego dobroczynnego działania w kosmetyce oraz zaskakujących efektów stosowania. Fot. 123RF/Picsel Jego korzystne właściwości są znane od wieków. Dbające o swój wygląd i pragnące wiecznej młodości królowe stosowały piwo do systematycznej...

  • Desery Magdy Gessler

    ...- 5 goździków - 1 laska wanilii - 1 łyżeczka startego korzenia imbiru Przygotowanie Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob z niej ziarenka. Piwo wlej do garnka, zagotuj z cukrem, imbirem...

  • Moda na samodzielne produkowanie piwa dotarła także do Polski. Nasi rodacy uwielbiają ten trunek, dlatego wielu z nich decyduje się spróbować swoich sił w roli browarnika. Sekrety domowej produkcji piwa zdradza nam Mirosław Robak - główny piwowar w krakowskiej Starej Zajezdni. Są dwa sposoby na uwarzenie własnego piwa w domu. Pierwszym jest zrobienie go ze słodu (zgodnie ze starą sztuką piwowarstwa), natomiast drugim przygotowanie piwa z tzw. Brewkitu. Warzenie piwa ze słodu daje nam pełne...