• Informacje na temat:

    pita razowa z serem

Przepisy na temat: pita razowa z serem
  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    .... Takim właśnie serem jest formaela, która od wieków powstaje w niewielkiej górskiej wiosce Arahova a tajemnica jego produkcji przechodzi wśród mieszkańców z ojca na syna. Jest to twardy żółty ser(...) grillu lub patelni. Innym serem, produkowanym tylko w górskiej wiosce Metzo w górach Epiru, jest metzowone. To twardy, żółty ser, który je się bez żadnego przygotowania. Bardzo znanym serem jest graviera...

  • Chlebki pita można wypełnić składnikami, które lubimy oraz wzbogacić smak ulubionym sosem. To tylko kwestia inwencji i wyobraźni.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...) A także souvlaki czyli nieduże grillowane szaszłyczki z jagnięciny ( souvlaki arni) lub kurczaka. I oczywiście placki pita - obowiązkowe - jak wycieczka na ateński Akropol. Grecka sztuka mięsa Im(...) (i najtańsze) są panierowane w mące i następnie smażone w tzw. głębokim tłuszczu sardynki i sardeli. Dar bogów - feta i pita Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera...

  • Jest przepyszne,j dodałam tez gorgonzolę

  • Smaki Litwy

    ...opatrywania ran w sienkiewiczowskiej Trylogii - chlebem zagniatanym z pajęczyną. Od niedawna Litwini rozsmakowali się w grzankach z podsmażanego pieczywa, przyprawianego np. czosnkiem, solą i serem...

  • Wywodzi się z kuchni arabskiej. Często stanowi dodatek do kebapu lub shoarmy. Można go także wykorzystać do przygotowania kanapek. Przepis podaję na 4 pity.

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej sprawia, że trudno się jej oprzeć.

  • Sprawdzony przepis na "Pita śródziemnomorska"

  • Pita to okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne w krajach Bliskiego Wschodu, jedzone najczęściej z pikantnymi sosami. Podczas pieczenia pęcznieją tworząc naturalną kieszeń na farsz. Obecnie pita najczęściej podawana jest z kebabem. U mnie pitty podane były z sałatką Gyros.

  • Jeśli lubicie pizzę ale przeraża Was ich kaloryczność to ta pizza jest czymś dla Was! Sama będąc na diecie 1000kcal pozwalałam ja sobie zjeść. Przepis jest bardzo prosty. Czas potrzebny na przygotowanie pizzy to parę minut a efekt... świetny. Co prawda, nie jest ona wielkich rozmarów ale wystarczy, żeby się najeść. Łakomczuchy mogą zjeść dwie :)

Artykuły na temat: pita razowa z serem
  • Mleko – mity kontra rzetelne rekomendacje

    .... Mleko można jednak zastąpić jogurtem, kefirem, maślanką, a częściowo także serem. Ze względu na obecność nasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym zaleca się wybierać mleko i jego przetwory(...) 2-3 proc. (czyli nie kremowym czy pełnotłustym greckim) lub razowa kanapka z półtłustym twarogiem i warzywami. Z kolei do lunch boxa do szkoły lub pracy warto zapakować grahamkę z serkiem kanapkowym...

  • Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie. Fot. materiały prasowe Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja - idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas...

  • Po francusku, czyli z umiarem

    Mówisz Francja, myślisz moda i sery. Tak, Francuzki, mimo że jedzą żółte sery, bagietki z białej mąki oraz słodkie desery, są szczupłe. Gdzie tkwi sekret?

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Dbamy o wątrobę

    Na 5 godzin przed USG wątroby nie powinno się nic jeść ani pić. Badanie wykonuje się na czczo.

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Mamo, jedz dla dwojga!

    Musi pani jeść chudą wołowinę oraz zielone warzywa i pić sok pomarańczowy, bo witamina C zwiększa przyswajalność żelaza. To w tabletkach nie wchłonie się tak jak to naturalne – mówi mi ginekolog prowadząca moją ciążę i leje miód na moje serce.

  • Kołocz to regionalny śląski wypiek. Od staropolskiego kołacza odróżnia go prostokątny kształt oraz posypka. Zobacz, jak łatwo przygotować to drożdżowe ciasto w domu. Ciasto drożdżowe115 g mleka 12 g świeżych drożdży335 g mąki typ 50050 g masła 80 g jaj10 g żółtka35 g cukru1,35 g drobnej soli morskiejświeżo starta skórka z 1 pomarańczy białko do smarowania ciastabułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Zrobić zaczyn drożdżowy z mleka, drożdży i łyżki mąki. Odstawić na 10-15...

  • Składniki letniej diety

    Jeżeli wcześniej nie zwracałaś uwagi na to, co jesz i pijesz, teraz, gdy jesteś w ciąży, warto to zmienić.

  • Są wszechobecne. Dystrybutory wody z wielkimi, niebieskimi butlami są niemal nieodzownym elementem wystroju każdego biura lub poczekalni. Zastanawialiście się jednak na tym, czy picie takiej wody jest w pełni bezpieczne? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie każdy z nas wie, że woda jest nam niezbędna do życia, jednak praktyka pokazuje, że mimo to pijemy jej zbyt mało. Pierwsze objawy odwodnienia bywają przez nas bardzo często ignorowane, tymczasem jest to bardzo niebezpieczny stan, który może...