• Informacje na temat:

    pita domowy

Przepisy na temat: pita domowy
  • Domowa kawa jak z kawiarni

    ...możemy dolać do naparu wody. Najprostszym sposobem na parzenie kawy w domowym zaciszu jest użycie papierowego filtra do ekspresu przelewowego. W zależności od mocy jaką chcemy uzyskać, zalewamy kawę(...) latte. Co zrobić? Jak spienić mleko do kawy w domowych warunkach? - Na rynku istnieje wiele spieniaczy do mleka. Począwszy od takich przypominających mini blendery, które można kupić za naprawdę...

  • Wywodzi się z kuchni arabskiej. Często stanowi dodatek do kebapu lub shoarmy. Można go także wykorzystać do przygotowania kanapek. Przepis podaję na 4 pity.

  • Pici - wyjątkowy specjał z Toskanii

    Choć pici można kupić w sklepach w Toskanii, gdzie sprzedawane są jako lokalny specjał w sklepach dla turystów, najlepiej skosztować tych naprawdę domowych, jakie podawane są w restauracjach, zwłaszcza w najpiękniejszej części tego regionu, czyli val d'Orcia i val di Chiana koło Sieny. Sposób ich przygotowania wydaje się banalnie prosty, ale wymaga niezwykłego kunsztu. Do ciasta potrzeba...

  • Fantastyczne danie niby fast food, ale domowe, bez zbędnych przypraw i dodatków. Tylko mięso kurczaka, dobrze przyprawione, pita i surówki. Niecodzienna odmiana obiadu lub imprezy.

  • Zalety domowego octu

    To tani środek, który zapobiega wielu dolegliwościom, a nawet leczy różne schorzenia.

  • Czasami nachodzi mnie ochota na szybkiego, domowego fast fooda. No to lecimy :)

  • Wszystko o pomidorach

    Dobre rady gospodyń domowych.

  • Pita to okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne w krajach Bliskiego Wschodu, jedzone najczęściej z pikantnymi sosami. Podczas pieczenia pęcznieją tworząc naturalną kieszeń na farsz. Obecnie pita najczęściej podawana jest z kebabem. U mnie pitty podane były z sałatką Gyros.

  • Noon Chai z Kaszmiru

    ...herbaty, którą przygotowują w samowarze dodając do niej pistacje i migdały. Herbatę możemy również przygotować w domowych warunkach i zachwycić jej smakiem naszych gości.

  • Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, bo bardzo je lubię i często piekę. Zawsze wychodzą ;D Świetnie pasują do dań typu kebab, gyros czy shoarma i do nadziewania. Idealnym dodatkiem do nich są wszelkiego rodzaju dipy np. tzatziki, dip czosnkowy, czy raita miętowa.

Artykuły na temat: pita domowy
  • Domowy detoks

    Środki kupowane w aptece rozleniwiają jelita i mogą zmniejszyć skuteczność przyjmowanych leków. Gdy odczuwasz problem z wypróżnieniem, skorzystaj najpierw z domowych sposobów.

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Zielnik domowy

    Ich właściwości są często bagatelizowane. Jak stosować zioła z rozwagą?

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Moc domowych syropów

    Skuteczność własnoręcznie przygotowanych specyfików jest porównywalna z preparatami aptecznymi, ale domowe nie mają konserwantów, sztucznych barwników, aromatów. Aby domowy syrop łagodził kaszel i katar, wzmacniał odporność, wybieraj tylko świeże, zdrowo wyglądające owoce, warzywa i zioła. Gdy zauważysz choćby najmniejszą plamkę pleśni, ślad psucia się - nie rób z nich leczniczych specyfików...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Pijesz wodę, pij ją zdrowo. Czy wiesz, jak właściwie się nawadniać?

    Woda to podstawa zdrowej diety i dobrze funkcjonującego organizmu. Ale czasem nawet wierność zaleceniom dietetycznym nie przynosi oczekiwanego efektu. Jak zatem pić wodę tak, żeby było to skuteczne?

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • Domowe sposoby na bolące stawy

    Pamiętaj, że słońce i ciepło jest przyjacielem stawów. Korzystaj więc jak najczęściej ze spacerów, a w zaciszu domowym z naszych przepisów. Domowe kuracje Wcieraj maść z gęsiego smalcu. Zawiera kwas oleinowy, który działa przeciwzapalnie. Przepis: zawartość słoiczka smalcu gęsiego przełóż do garnuszka i lekko podgrzej. Ponownie przelej do słoika lub kamionkowego naczynia i dodaj...

  • O tym, dlaczego warto zadbać o samodzielne uzdatnianie wody nie trzeba nikomu mówić. Woda pokonując setki kilometrów w miejskich wodociągach zwykle ulega ponownemu zanieczyszczeniu. Jak prawidłowo uzdatnić wodę w domu i co powinniśmy z niej odfiltrować? Fot. 123RF/PicselChoć zakłady wodociągowe same uzdatniają wodę, po przebyciu całej drogi do kranu, wymaga ona ponownego oczyszczenia, zanim trafi do naszych szklanek. Możemy to zrobić niskim kosztem, przy pomocy dzbanków filtrujących lub...

Zdjęcia na temat: pita domowy
Wideo na temat: pita domowy
  • Co do jedzenia i picia zabrać na plażę?

    Wakacje, plaża, upał i słodkie lenistwo. Co najlepiej wtedy jeść, aby dobrze się czuć? - Owoce, które są lekko kwaśne i soczyste - wyjaśniła w programie "Studio Active" Maia Sobczak, autorka bloga Qmam kaszę. Blogerka powiedziała też, co najlepiej pić w upalne dni: - Wodę z kawałkiem cytryny, świeżą maliną i nie powinna być zimna - podkreśliła. Sobczak zdradziła też domowy sposób na zatrucie

  • Na co należy zwrócić uwagę podczas wybierania reastauacji, gdy jesteśmy na wakacjach?

    Wakacje, plaża, upał i słodkie lenistwo. Co najlepiej wtedy jeść, aby dobrze się czuć? - Owoce, które są lekko kwaśne i soczyste - wyjaśniła w programie "Studio Active" Maia Sobczak, autorka bloga Qmam kaszę. Blogerka powiedziała też, co najlepiej pić w upalne dni: - Wodę z kawałkiem cytryny, świeżą maliną i nie powinna być zimna - podkreśliła. Sobczak zdradziła też domowy sposób na zatrucie

  • Co wybrać do jedzenia na plaży? Jak poradzić sobie z zatruciem pokarmowym?

    Wakacje, plaża, upał i słodkie lenistwo. Co najlepiej wtedy jeść, aby dobrze się czuć? - Owoce, które są lekko kwaśne i soczyste - wyjaśniła w programie "Studio Active" Maia Sobczak, autorka bloga Qmam kaszę. Blogerka powiedziała też, co najlepiej pić w upalne dni: - Wodę z kawałkiem cytryny, świeżą maliną i nie powinna być zimna - podkreśliła. Sobczak zdradziła też domowy sposób na zatrucie