• Informacje na temat:

    pisanie czekoladą

Przepisy na temat: pisanie czekoladą
  • Winna, gorąca czekolada podbija Instagram

    Gorąca czekolada i wino - to napoje, które jesienią i zimą rozgrzeją. Na Instagramie coraz popularniejszym trendem jest połączenie obu tych trunków i kompozycja winnej gorącej czekolady.

  • Idealne kruche ciasteczka zanurzone w mlecznej czekoladzie.

  • ​Czekoladowa kora

    Jest to przepis, w którym panuje pełna dowolność. Dotyczy ona rodzaju czekolady i pozostałych składników. Wyznaję zasadę, że ma być zdrowo, kolorowo i co ważne - smacznie. Najlepsza jest czekolada o zawartości kakao minimum 70 proc. Wszelkie posypki powinny mieć różne kształty i barwę. Gotowa słodkość ma przypominać korę drzewa. - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

  • Mniam...... :-)

  • ​Mus czekoladowy

    Musy czekoladowe powstają z połączenia ubitych białek z rozpuszczoną czekoladą. A jak sobie z tym poradzić w kuchni roślinnej? Bardzo prosto. Można użyć popularnej aquafaby (woda z gotowania ciecierzycy) lub galaretki lnianej. Te roślinne żele idealnie się napowietrzają i przypominają ubite białka kurze. Lubię takie potrawy, bo dają duże pole do popisu i wywołują zdziwienie wśród konsumujących...

  • Witajcie! Zapraszam Was dzisiaj na błyskawiczne pierogi z czekoladą. Jest to doskonała opcja dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanych farszy. W tym przepisie farszem jest jedynie czekolada.

  • ​Makowe naleśniki z owocowym serkiem

    Naleśniki z serem to przysmak dzieci i dorosłych. Dla mnie mała trauma z dzieciństwa, która wiąże się z zabawną historią. Moja siostra postanowiła zrobić kiedyś naleśniki z serem, rodzynkami i polać je toną czekolady. Zjedliśmy po jednym i mieliśmy dość, a został cały talerz. Były nieprawdopodobnie słodkie. Długo nie przygotowywałem tego deseru. Teraz robię lekkie w strukturze z dodatkiem maku i owocowego serka roślinnego. Uwielbiam je - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki...

  • Najlepsze są z gorzką czekoladą...mniam, ale jak kto woli...:)

  • Anna Lewandowska piecze mazurka

    ...spód ciasta ostygnie po upieczeniu, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób ją powidłami porzeczkowymi powidłami, rozpuszczoną czekoladą i migdałami. (PAP Life)

  • Pyszny i prosty

Artykuły na temat: pisanie czekoladą
  • Czekolada - słodycz dla serca i duszy

    ..., nawet z gorzką czekoladą nie można przesadzać, ponieważ czekolada jest bogata w tłuszcze. Dlatego osoby dbające o linię, nawet, jeśli chętnie sięgają po gorzką czekoladę, powinny ograniczyć się...

  • Mamy doskonałą wiadomość dla wszystkich kawoszy i miłośników czekolady. Od teraz możecie rozkoszować się swoim ulubionym napojem bez wyrzutów sumienia. Naukowcom udało się potwierdzić jego niezwykłe właściwości. Fot. 123RF/Picsel Wielu kawoszy uważa, że kawę powinniśmy pić czarną, bez jakichkolwiek dodatków. Z pewnym niesmakiem spoglądają na osoby, które dodają do niej cukier i mleko. Tymczasem okazuje się, że pijąc kawę bez dodatków mogą wiele stracić. Naukowcy z Uniwersytetu Georgia...

  • Umiera. Nie przypominam sobie, aby w ostatnich dniach cokolwiek zjadła. Czekolada- jej ulubiona- nietknięta od świąt. Wygląda źle. Zawsze była szczupła. Teraz niknie. Kości policzkowe zaznaczone jak dwie pręgi, dołeczki- sine kratery. Nigdy nie miała tak krótko przyciętych paznokci. Łamią się non stop. Włosy udają, że są w formie. Kucyk jak od lalki- mini. Ściągnęła pierścionek, ten dwa razy zmniejszany, bo spada. Mówi mało, jakby każde słowo kosztowało ją więcej niż ma, jakby to był wysiłek...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Mariusz Szczygieł: Kim jesteś Szczygiełku?

    Nie umie żyć bez pisania. Kiedyś pisał dzienniki, dziś to robi na Instagramie. Facebook go denerwuje, za dużo się na nim dzieje. Gdyby nie było gazet i książek, toby pisał na murach. Kocha słuchać ludzi, podsłuchiwać wręcz. Ich rozmowy są inspiracją do kolejnych książek. Przeczytaj fragment wywiadu, który znajdziesz w najnowszym numerze magazynu PANI.

  • Rodzice bardzo niechętnie dają swoim dzieciom do jedzenia czekoladę, choć, jak wiadomo, jest to największy przysmak każdego małego szkraba. Okazuje się jednak, że popełniają błąd, bo czekolada ma wiele cudownych właściwości. Jakich? Zobaczycie poniżej. Czekolada ma jeszcze przed nami kilka tajemnic. / fot. 123RF.COM   Co już wiemy o czekoladzie?   Każdy dobrze wie, jak pyszną przekąską może być czekolada. Ale to nie jest jej jedyne zastosowanie! Czekolada jest idealnym składnikiem wielu...

  • Słodka wyspa

    ...(białe jedzenie), czyli galaretka z mleczka migdałowego z pistacjami, czekoladą czy innymi dodatkami. No i na koniec ricotta. Niby jem ją całe życie, bo to serek popularny w całej Italii, rodzaj...

  • Gorzka, mleczna, nadziewana, z orzechami, a może biała? Niewątpliwa królowa deserów oraz słodyczy. O czym mowa? Oczywiście o czekoladzie! Pyszna, uwodzicielska i uzależniająca, wykorzystywana w kuchni jako afrodyzjak. 12 kwietnia jest jej światowym świętem, które należy koniecznie uczcić chociaż małą kosteczką. Fot. 123RF Ponoć osobowości każdego człowieka odpowiada dany typ czekolady. Nie istnieje chyba osoba, która za nią nie przepada, wyłączając osoby na nią uczulone. Jej ogromna...

  • ...:)   tęsknie za słodką, gorącą czekoladą jaką podają tylko i wyłącznie w Kairze w jednej zatłoczonej kawiarence. 

  • Kawa to nieskończone bogactwo smaków i aromatów. ,Maitres chocolaitiers Lindt opracowali doskonałe sposoby łączenia tego napoju z czekoladą. Kombinacja tak bogatych i różnorodnych smaków otwiera nieskończone możliwości. Czekolada z chili serwowana z kawą Americano Doskonała z Burundi Ngozi Murama Americano. Smak tej odmiany kawy ma budowę złożoną, z mocnymi nutami korzeni i tanin. Rezultat parowania jej z Excellence Chili jest zbliżony do ostrej potrawy, która pikantność jest łagodzona...