• Informacje na temat:

    pikle zalewa

Przepisy na temat: pikle zalewa
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...cieszyć się jego smakiem osoby na diecie. Pikle z ogórków Składniki: 2kg ogórków 2 gałązki kopru do kiszenia Marynata: 3 szklanki wody (może być więcej, jeśli uznasz, że zalewa jest za(...), zawiera cynk, wapń oraz potas. Pikle z selera naciowego Składniki: 6 łodyg selera duża czerwona cebula 2 szklanki octu winnego szklanka cukru łyżeczka nasion gorczycy ¼ łyżeczki...

  • Wielowarzywne konserwowe pikle, bardzo smaczne i pięknie wyglądające zimą na np,świątecznym stole. Przepis na 3 duże słoiki. Polecam :)

  • pikle wg mojego przepisu, pyszne

  • Mało znane i trudno dostępne warzywo w Polsce.

  • Świetna zaprawa na zimę. Wystarczy otworzyć słoik i smaczna sałatka do obiadu gotowa.

  • Wypróbowany przepis na "Pikle z cukinii"

  • pikle są o wiele delikatniejsze od korniszonów,,,,

  • Kiedy zostają mi na działce nieco "przerośnięte" ogórki, które nie nadają się na kiszone czy korniszony, wtedy pozostaje jeszcze możliwość zrobienia pysznych pikli :-)

  • Z kurkumą i czarnuszką. Smaki dzieciństwa :)

  • ZAPRAWA OCTOWA DO NP. KULEK RYBNYCH LUB RYB OPIEKANYCH. W TEJ ZAPRAWIE RYBY NAPRAWDĘ SĄ REWELACYJNE. ZAPRASZAM DO SPRÓBOWANIA

Artykuły na temat: pikle zalewa
  • Smaczne przetwory domowe

    ...stosować najlepiej gumowe korki (lub korkowe, zalewane lakiem lub parafiną, ale te mogą być tylko jednokrotnego użycia), które są najpraktyczniejsze, zapewniające sterylną czystość. Jeśli nie korki, to(...) pożółkłych, przerośniętych możemy robić pikle, a z małych korniszony. Mogą poza tym pojawiać się już grzyby, o ile pogoda dostarczy w międzyczasie odpowiednich opadów deszczu. Kolejność czynności...

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...

  • Zobaczcie, jakie dania królowały na stołach w sierpniu i kogo nagrodziliśmy 1000 złotych oraz zestawem nagród od marki Ambition. Nasz wielki urodzinowy konkurs dobiegł końca. Przez 10 miesięcy dodaliście aż 9646 przepisów - przerosło to nasze najśmielsze oczekiwania. Ogromnie dziękujemy za wspólną zabawę i zaangażowanie. Poznajcie sierpniowych laureatów, do których powędrują znakomite sprzęty kuchenne marki Ambition. Miejsce 1: Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami - Wanessa Nagroda:...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • W Polsce raczej rzadko zdarza nam się jeść kwiaty, tymczasem na świecie staje się to bardzo popularnym trendem. W Ameryce Południowej nasturcja jest tradycyjną przyprawą. Może więc i my powinniśmy ją lepiej poznać? Fot. 123RF/Picsel Nasturcja zwykle upiększa ogrody i parapety, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można jej używać w kuchni. Roślina ta pojawiła się we Europie najprawdopodobniej w XVI wieku za sprawą botanika Nicolása Monardesa, który przywiózł ją z regionów...

  • Coraz więcej kupujemy i coraz więcej wyrzucamy. Marnotrawienie jedzenia to zmora w całej Unii Europejskiej. Czy można temu zapobiegać? Zobaczcie, co można jeść po terminie! Fot. 123RF/Picsel Zacznijmy od tego, że używa się dwóch różnych zapisów na opakowaniach: - "należy spożyć do..." - to oznaczenie daty, po której produkt nie nadaje się do jedzenia, po upływie tego terminu może być szkodliwy ("termin przydatności do spożycia") - "najlepiej spożyć przed (końcem)..." - to oznaczenie, które...

  • W Polsce raczej rzadko zdarza nam się jeść kwiaty, tymczasem na świecie staje się to bardzo popularnym trendem. W Ameryce Południowej nasturcja jest tradycyjną przyprawą. Może więc i my powinniśmy ją lepiej poznać? Fot. 123RF/Picsel Nasturcja zwykle upiększa ogrody i parapety, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można jej używać w kuchni. Roślina ta pojawiła się we Europie najprawdopodobniej w XVI wieku za sprawą botanika Nicolása Monardesa, który przywiózł ją z regionów...

  • Przed wyjazdem na wakacje kamperem można przygotować zupy i inne potrawy, a następnie je zawekować. Warto mieć jednak kilka sprawdzonych przepisów pod ręką, by ugotować szybkie i sycące obiady i kolacje, na wypadek, gdyby zabrakło gotowych dań. Oto 3 pomysły na obiad, który bez trudu przygotuje się w kamperze. 1. Chłopski garnek Chłopski garnek to jedno z najsmaczniejszych, polskich dań jednogarnkowych. W garnku podsmaża się boczek lub kiełbasę, a następnie dodaje się pokrojone w kostkę...

  • Poszukiwania idealnej diety wyszczuplającej to zajęcie męczące i frustrujące. A jest przecież prosty sposób na schudnięcie - kapusta kiszona! Odchudzanie na kapuścianej diecie jest łatwe, tanie i przede wszystkim zdrowe. Niech to krótkie stwierdzenie stanowi zachętę do przeczytania tego tekstu. Fot. 123RF/Picsel Konserwowanie warzyw jest proste, choć - podobnie jak przygotowywanie przetworów - dość czasochłonne. Warzywa, które lubimy najbardziej, możemy konserwować za pomocą octu, oleju lub...

  • Karambola to egzotyczne cudo, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale także właściwościami leczniczymi. Odkryjmy ten owoc ceniony w azjatyckiej medycynie ludowej i wykorzystajmy jego możliwości również w naszych kuchniach. Smak i zdrowie gwarantowane! Fot. 123RFLubimy eksperymentować w kuchni i coraz częściej wychodzimy naprzeciw nowym smakom. Nierzadko, zamiast tradycyjnych, polskich owoców, wybieramy te egzotyczne. Nic zatem dziwnego, że coraz większym zainteresowaniem cieszy się karambola,...