• Informacje na temat:

    pikle z cukinii na ostro

Przepisy na temat: pikle z cukinii na ostro
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...cieszyć się jego smakiem osoby na diecie. Pikle z ogórków Składniki: 2kg ogórków 2 gałązki kopru do kiszenia Marynata: 3 szklanki wody (może być więcej, jeśli uznasz, że zalewa jest za(...), zawiera cynk, wapń oraz potas. Pikle z selera naciowego Składniki: 6 łodyg selera duża czerwona cebula 2 szklanki octu winnego szklanka cukru łyżeczka nasion gorczycy ¼ łyżeczki...

  • Przepis dostałam od koleżanki, pikle są wspaniałe.

  • Świetna zaprawa na zimę. Wystarczy otworzyć słoik i smaczna sałatka do obiadu gotowa.

  • Wypróbowany przepis na "Pikle z cukinii"

  • Pikle z cukinii z dodatkiem bazylii, czosnku, papryki chili i pomidorków cherry.

  • Z kurkumą i czarnuszką. Smaki dzieciństwa :)

  • pikle są o wiele delikatniejsze od korniszonów,,,,

  • Wielowarzywne konserwowe pikle, bardzo smaczne i pięknie wyglądające zimą na np,świątecznym stole. Przepis na 3 duże słoiki. Polecam :)

  • Wiecie, że jestem ogromną fanką cukinii (ze względów smakowych, jak i zdrowotnych). Tak usmażona cukinia będzie świetną przekąską, przystawką lub dodatkiem - np. do mięs :) Gorąco polecam!

  • Wypróbowany przepis na "Cukinia na ostro"

Artykuły na temat: pikle z cukinii na ostro
  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin. Ciasto 200 ml ciepłej wody400 g mąki pszennej (typ 650)20 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżeczki soli2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego½ łyżeczki cukru Farsz mięsny 3 mięsiste pomidory 150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)1 cebula szalotka1 zielona papryka3 łyżki oliwy z oliwek sól do smakupieprz do smaku3 pieczarki2 ząbki czosnku10 g długo dojrzewającego sera koziego50 ml...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...