• Informacje na temat:

    pikantny ss z papryki

Przepisy na temat: pikantny ss z papryki
  • Gulasz pikantny z papryką

    Sposób przygotowania 1. Kostki bulionowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami(...), aż się zrumienią. Potem dodaj cebule, papryki, chili oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż.  3. Do składników w garnku dołóż koncentrat i kapustę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką...

  • Bardzo dobrze rozsmarowujący się na pieczywie pasztet wieprzowy, pikantny, o smaku ostrej papryczki.

  • Pikantny hot-dog

    Sposób przygotowania Sos: Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle z olejem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy solą, słodką papryką, octem i posiekaną papryczką chili. Warzywa dusimy pod przykryciem około 10 minut. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, miksujemy i ponownie gotujemy. Hot-dog: Bułkę nacinamy do połowy...

  • Swoja ostrość zawdzięcza czerwonej paście curry z papryczek chilli.

  • Pikantne curry z papryką

    Sposób przygotowania 1. Filety opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, potnij w grubą kostkę. Chili rozetnij, oczyść z pestek, posiekaj(...) nich mięso i papryki. Podlej bulionem. Duś 20 minut. Mleko połącz z mąką. Wlej do curry. Przypraw. Gotuj dalej, aż sos lekko zgęstnieje. Kolendrę i szczypiorek posiekaj. Gotowe curry posyp ziołami. 

  • Przepis wart wypróbowania: "Pikantny krem"

  • Pikantny dżem pomidorowy z chilli

    Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój.

  • Sprawdzony przepis na "Pikantny ketchup"

  • Burgery na pikantnie

    Posmakują każdemu!

  • Smaczny pomysł na "Schab pikantny"

Artykuły na temat: pikantny ss z papryki
  • Papryka: Łagodna czy ostra?

    Najpopularniejsza jest papryka łagodna, zarówno czerwona, żółta, pomarańczowa, jak i zielona. Można ją jeść na surowo, dusić, piec, gotować lub grillować. Z kolei ostrzejsze odmiany, np. chili, pepperoni, habanero czy jalapeno, nadają potrawom pikantny smak.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Papryka

    ...wydobywa z niej naturalną słodycz i aromat. Co ważne, nie pozbawia papryki cennych witamin i minerałów. Po usunięciu gniazda nasiennego i zdjęciu skórki pieczoną paprykę można podać polaną sosem czy(...) jest aromatyczna papryka Pimento. Papryka to też cała gama ostrych smaków! Wśród pikantnych odmian, nazywanych popularnie chili, jest np. papryczka Jalapeño, Habanero, Cayenne (z niej powstaje pieprz...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Pikantne udka

    Przygotowanie: Cebule obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Papryki rozkroić, pozbawić pestek, miąższ pokroić na kawałeczki. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i zdjąć skórkę. Miąższ oczyścić z pestek, pokroić w grubą kostkę. Oregano opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Pikantne muffiny

    .... słonecznikowego lub rzepakowego, 300 ml maślanki lub jogurtu naturalnego, 2 jajka, ½ pęczku szczypiorku, ½ strąka czerwonej papryki, 5 dag szynki np. konserwowej, 1 marchewka, 4 łyżki groszku cukrowego Przygotowanie Szczypiorek opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w drobną kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj, pokrój...

  • Czy zjedzenie papryki może wywołać ból porównywalny ze spryskaniem gazem pieprzowym? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca. Fot. 123RF/Picsel Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym tempie produkuje dawkę endorfin, które mają złagodzić nieprzyjemne doznania....

  • Pulpety w pikantnym sosie

    Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a strąki kroimy w niedużą kostkę. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy, tak samo umytą natkę pietruszki, rozmaryn oraz papryczkę chili. Kajzerkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy.  Do mielonego mięsa dodajemy czosnek, 1/2 cebuli, jajo, 2 łyżki musztardy, odciśniętą kajzerkę, doprawiamy pieprzem, solą i wyrabiamy kilka minut, by składniki...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

Wideo na temat: pikantny ss z papryki
  • Pikantne krewetki z czosnkiem

    Piotr Ogiński, autor vloga „Kocham Gotować", jest miłośnikiem pikantnych potraw. W jednym z odcinków postanowił przygotować krewetki w maślanym sosie z chilli, które wcześniej zamarynował z czosnkiem i papryką.