• Informacje na temat:

    pikantne ogorki z curry

Przepisy na temat: pikantne ogorki z curry
  • Składniki: Ciasto: 4 jaja, mąka, 3/4 szkl.oleju, szczypta proszku do pieczenia, woda, szczypta cukru. Farsz: kiełbasa wiejska, szynka, bekon według smaku, 2-3 cebulki, curry, chili, papryka, sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do pizzy, łyżka masła.

  • Dzisiaj cd. inspiracji dyniowych. Dynia hokkaido zerkała na mnie już kilka dni z parapetu ale nie miałam na nią pomysłu. Inspiracje przyniósł ostatni nr KUKBUK.

  • Pasty do kanapek - przepisy

    ...trochę majonezu (tyle, by skleił masę). Idealnymi przyprawami będą: sól, pieprz, curry i siekany szczypiorek. Tapenade Zmiksuj w blenderze po 1/2 szkl. ciemnych oliwek bez pestek i kaparów (możesz...

  • Odrobina Azji na talerzu...

  • Sekrety kuchni tajskiej

    ..., pikantna papryka, curry, owoce morza. W Tajlandii jada się mało ale często - sześć posiłków dziennie to norma. Bardzo istotne jest, w jaki sposób komponuje się poszczególne dania. Ma to związek ze sztuką(...) farsz warzywny i zwinąć w rulon. Smażyć na głębokim tłuszczu do złotego koloru. Rybne ciasteczka Składniki: - filety białej ryby, - galangal (rodzaj imbiru), - liście limonki, - czerwona pasta curry...

  • Danie może zarówno być serwowane na obiad, jak i kilkuosobową kolację. Skrzydełka najlepiej przyprawić dzień wcześnieji piec dopiero tuż przed podaniem, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. Skrzydełka podaję najczęściej z ryżem ugotowanym wraz z curry na sypko i surówką z pekińskiej kapusty. Polecam, zawsze smakowało moim gościom.

  • Jajka na świątecznym stole

    ...ugotowanych na twardo, - 6 łyżek majonezu, - pół pęczka natki pietruszki, - 2 łyżki przecieru pomidorowego, - szczypta szafranu, pół łyżeczki curry, - sól, biały pieprz, - papryka żółta i czerwona(...) trzy równe części. Jedną część połączyć z posiekaną natką, drugą z przecierem pomidorowym, trzecią - z curry i szafranem. Każdą pastę przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masę wyłożyć na jajka za...

  • Dla lubiących " pikant"

  • Kulinarno-orientalno-azjatyckich eksperymentów ciąg dalszy. Bardzo pikantne. Złagodzone mlekiem kokosowym. Osłodzone ananasem. I ryż.

  • Jeśli zostały Wam jeszcze ogórki to obowiązkowo musicie je przygotować wg dzisiejszego przepisu. Zaprawiałam je w ten sposób pierwszy raz ale jest to strzał w dziesiątkę. Chrupiące, lekko słodkie, pikantne ale też trochę kwaskowe, z wyrazistą przyprawą curry i kurkumą. Idealnie sprawdzą się jako dodatek na kanapki czy szybką przekąskę. Zapraszam :)

Artykuły na temat: pikantne ogorki z curry
  • Bardzo przyjemna dieta!

    ..., kardamon, curry, a także oregano, bazylię, tymianek, szałwię, miętę. Czerwone przyprawy: Nadają potrawom pikantny smak, hamują apetyt, przyspieszają spalanie kalorii. Przyprawiaj pieprzem w różnych...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Jak poprawić przemianę materii?

    Gdy chcemy poprawić przemianę materii, stosujmy w kuchni pikantne przyprawy. Powodują one uwalnianie ciepła z organizmu. To przyspiesza tempo przemiany materii oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Ostre przyprawy zmniejszają też apetyt oraz poprawiają trawienie. Dobroczynne właściwości mają: papryczka chili, imbir, pieprz, kurkuma oraz mieszanka curry. Warto też sięgać po cynamon, np. dodawać go do...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Dieta  3D chili. Schudniesz 8 kg w 4 tygodnie

    ...z cynamonem i imbirem. Obiad: papryka nadziewana. Ugotuj brązowy ryż w osolonej wodzie z dodatkiem curry. Wymieszaj z mielonym, doprawionym solą i pieprzem mięsem z indyka i zeszkloną na patelni cebulką(...), przyspieszają przemianę materii. Stosuj kardamon, imbir, cynamon, curry. Zielone przyprawy są aromatyczne, działają łagodząco na układ pokarmowy. Wybieraj oregano, bazylię, miętę, tymianek, szałwię...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Pomysły na kukurydzę

    ...z parmezanem, curry, czosnkiem oraz papryczką chili. Jeśli lubisz pikantne smaki, zesmaż na maśle kukurydzę z puszki z posiekaną cebulą, kminkiem, kardamonem, chili i podlej odrobiną soku z cytryny. Tak...

  • Czy zjedzenie papryki może wywołać ból porównywalny ze spryskaniem gazem pieprzowym? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca. Fot. 123RF/Picsel Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym tempie produkuje dawkę endorfin, które mają złagodzić nieprzyjemne doznania....

  • Zimowe sałatki

    ...żółtego sera (najlepiej pikantnego), 1 ząbek czosnku, 3/4 szklanki jogurtu, sól, pieprz, natka pietruszki, sok z cytryny. Brukselkę obrać ze zniszczonych listków. Umyć, wrzucić na osolony wrzątek (można(...), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, 2 łyżeczki mieszanki curry. 1 cytryna. kilka źdźbeł szczypiorków. Ryż przepłukać na sitku i ugotować na sypko z dodatkiem curry...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...