• Informacje na temat:

    pikantne chutney

Przepisy na temat: pikantne chutney
  • Chutney paprykowy do mięs

    ...i lepka. Dodaj posiekane papryki, cukier i ocet. Gotuj do momentu, kiedy sok odparuje i uzyskasz gęsty chutney. Dopraw do smaku, usuń cynamon i liście laurowe. Rozłóż do słoiczków, po zakręceniu odwróć...

  • Znakomity gęsty sos do potraw na ciepło - aromatyczny korzenny chutney w wersji pikantnej.

  • .... Doskonale pasuje do wszystkich rodzajów makaronów, a także do mięs na ciepło lub warzyw na zimno. Charakteryzuje się intensywnym zielonym kolorem i mocno czosnkowym smakiem. Chutney: Rodzaj gęstego pikantnego sosu z owoców lub jarzyn, ziół i ostrych przypraw korzennych. W smaku - dzięki owocom np. ananasowi - lekko słodkawy. Pochodzi z kolonialnej kuchni brytyjskiej, ale różne jego...

  • Chutney (czatnej) to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Przygotowywany z owoców i warzyw z dodatkami typu czosnek, rodzynki, cebula, musztarda, ocet. Podawany do potraw mięsnych i wegetariańskich, zazwyczaj pikantny i słodki. U mnie dzisiaj chutney mango, można go podawać do serów, wędlin, mięsa lub pasztetów. Polecam!

  • sos t czy nie sos, czy to konfitura? - naleśnikom bez różnicy, a twarożek, jogurt, kromeczka, a nawet mięso takim dodatkiem nie pogardzi :) najlepiej smakuje od razu, ale kto powiedział, że nie można robić przetworów w grudniu czy marcu? jak zaczną się zielone nowalijki, to zapas karotenu się przyda:)

  • Sezon na śliwkowe przetwory w sam raz, w takim razie zróbmy coś extra, nie tylko na słodko. Proponuję pobawić się trochę w kuchni i zrobić sos śliwkowy tzw. chutney. Jest to sos używany w kuchni indyjskiej. Przyrządzamy go z rożnych owoców i warzyw na bazie rożnych przypraw, rodzynek, czosnku. Mnie oczarował smakiem imbiru, goździków, curry. Sos można komponować wg. własnego upodobania.Jeśli lubimy wyraźny smak przypraw orientalnych to dodajemy ich więcej. Chutney to doskonały dodatek to...

  • :) Dodatek do mięs i makaronów. Przepis na 2 słoiki 200 ml

  • Ten sos doskonale zastępuje ketchup.

  • Super dodatek do mięs na zimno.

  • Wypróbowany przepis na "Cebulowy chutney"

Artykuły na temat: pikantne chutney
  • Bulwy jam z pikantnym wieprzowo-fistaszkowym farszem

    ...1. Na bulwy jam z farszem: Przetnij bulwy jam wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ, aby zrobić kieszonkę, którą wypełnisz farszem z mielonej wieprzowiny.  2. Przełóż mieloną wieprzowinę do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do masy chutney z mango, kolendrę i dokładnie wymieszaj. 3. Wypełnij wydrążone połówki bulw jam farszem i złóż je razem. Owiń bulwy liśćmi jam i zwiąż sznurkiem z bananowca lub...

  • Książka w łatwy, prosty i przystępny sposób przedstawia wszystkie klasyczne gatunki ciasta, proponując imponujący zbiór oryginalnych przepisów. Każdy rozdział omawia odrębny rodzaj ciasta, poczynając od precyzyjnego - krok po kroku - opisu jego przygotowania. Szczegółowe przepisy proponują najróżniejsze sposoby jego wykorzystania - zarówno na słodko, jak i na słono. Przy czym przepisy klasyczne uwspółcześniono, a w nowych, innowacyjnych propozycjach wprowadzono nieznane dotąd smaki lub...

  • Bobotie Reghardta

    ..., rodzynkami i cynamonem, do którego po ugotowaniu trzeba wmieszać widelcem miód i masło), owocowym sosem chutney, pokrojonymi bananami i pomidorami oraz z sałatką cebulową. Wskazówki: Jeśli nie mamy(...) sosem dopiero tuż przed wstawieniem do piekarnika. Jeżeli ktoś lubi pikantne potrawy, może użyć więcej papryczek chili, wtedy jednak należy do pokrojonych bananów dodać jogurt, żeby złagodzić posmak...

  • Czy zjedzenie papryki może wywołać ból porównywalny ze spryskaniem gazem pieprzowym? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca. Fot. 123RF/Picsel Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym tempie produkuje dawkę endorfin, które mają złagodzić nieprzyjemne doznania....

  • Papryka

    ...chutney. Do sosów, gulaszy i potraw mięsnych warto wykorzystać maleńką czerwoną papryczkę Peperoncini. Jest ciekawa w smaku - ma i słodycz, i ostrość. Do marynowania i nadziewania oliwek idealna...

  • W tym roku świętujemy 125-lecie istnienia firmy McCormick. Motywem przewodnim obchodów związanych z tym jubileuszem są smaki, które zbliżają ludzi do siebie. Z tej okazji prezentujemy Trendy w Smakach na 2014 r. przygotowane przez McCormick i Kamis. Publikowany raz w roku raport ekspertów McCormick i Kamis opisuje pięć najważniejszych trendów kulinarnych oraz kilkanaście smaków, które mają szansę zdobyć ogromną popularność wśród konsumentów w nadchodzących latach. Trendy publikowane są w USA...

  • Dziś, 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Przypraw – święto, które w Polsce z roku na rok zyskuje na popularności. Z tej okazji bary i restauracje przygotowują specjalne, ostre menu. Świętować można również w domowym zaciszu – marka Kamis oferuje gamę produktów do przygotowania naprawdę ognistych potraw. Co sprawia, że daną przyprawę określamy jako pikantną? Decydujący wpływ na to ma przede wszystkim obecność piperyny, izotiocyjanianu allilu i kapsaicyny. Mają one różne właściwości, ale...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złoty odcień. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A, zadba też o wzrok. Dodatkowo...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...