• Informacje na temat:

    pikantna ryba po grecku

Przepisy na temat: pikantna ryba po grecku
  • Dorsz po grecku

    Smaczna ryba na świąteczny stół.

  • Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego . Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona...

  • Składniki dla 4 osób: 4 filety rybne (np. dorsz), puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego, słoiczek pikantnego keczupu, 2 połowy konserwowej papryki, czerwona cebula.

  • Ryba po grecku

  • przepyszna ryba według przepisu mojej mamy

  • Wigilijna potrawa wielu polskich stołów - ryba po grecku ;)

  • Robię co roku na wigilię i zawsze szybko znika do ostatniego kawałka. Świetnie nadaje się też na większe imprezy. Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

  • Tradycyjna ryba po grecku, ale z małym dodatkiem smakowym. Warto wypróbować :)

  • Ryba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która poza karpiem i śledziem uzupełni wigilijny stół.

  • Pyszna ryba po grecku z dorszem i warzywami, idealna na wigilijny stół.

Artykuły na temat: pikantna ryba po grecku
  • Afrodyzjaki - przez żołądek...

    ...dzięki niemu rybackie rodziny mieszkające nad Wołgą i Amurem są tak wielodzietne. Mięso Za afrodyzjaki uchodzą wszystkie podroby: wątroby, żołądki, nerki, móżdżek, flaki. W Hiszpanii erotyzującą...

  • Festiwal jest coroczną imprezą która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów. Uroczystego otwarcia IV Festiwalu Kuchni Greckiej dokona Ambasador Grecji w Polsce Pan Gabriel Coptsidis wraz z Panią Ambasador Cypru - Kalliopi Avraam. Podczas konkursu kulinarnego odbędzie się pokaz sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi...

  • Jajko i spółka

    ...musisz bezwzględnie przestrzegać, jest to, by ryba była jak najświeższa. Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut marynowania Składniki: 300

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Chiny to kraj smakoszy

    ...ogół wymienia się urozmaiconą i łagodną kuchnię kantońską, ostrą i aromatyczną syczuańską, kuchnię półwyspu Shandong i prowincji Jiangsu. Ale jest ich dużo więcej: kuchnia z prowincji Zhejiang z rybami i owocami morza, bardzo pikantna hunańska, mączno-mięsna z prowincji Shaanxi, kuchnia z Fujianu, mongolska czy muzułmańska. Nawet Pekin i Szanghaj pysznią się własnymi tradycjami kulinarnymi, choć...

  • Spróbuj, jak smakuje arbuz z ouzo, jogurt cynamonowy, przypalona dynia z twarogiem z koziego sera. Pokochaj grecki bałagan w słodkiej odsłonie z nową książką George’a Calombarisa „Kuchnia Grecka” George Colombaris to jeden z najbardziej znanych greckich szefów kuchni, gwiazda australijskiej edycji MasterChefa. Kochany za humor i eksperymenty kulinarne. Chętnie sięga do swoich korzeni, dzieląc się rodzimymi smakami w autorskich restauracjach, m.in. na wyspie Mykonos. Proste domowe greckie...

  • Smaczne i zdrowe

    ...sos i polej ryby. Ozdób cytryną. Czas przygotowania: godzina 410 kcal/1 porcja Ryba po grecku Składniki (4 porcje): - kg filetów z dorsza - włoszczyzna - 3 cebule - koncentrat pomidorowy(...) niewielkiej ilości oliwy. Wielkim przysmakiem jest ryba upieczona w całości. Aby nie straciła soczystości, warto ją piec w folii aluminiowej. Wielu zwolenników ma również zupa przygotowana z kilku gatunków...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Skuteczny plan walki ze zgagą

    ...: Ryba po grecku (duszona, nie smażona!), pulpety drobiowe, ziemniaki z wody i surówka z tartej marchewki z jabłkiem, pieczona w folii szynka, kasza gryczana, gotowane brokuły lub kalafior. • Kolacja...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...