• Informacje na temat:

    pijany placek

Przepisy na temat: pijany placek
  • Kuchnia miętą pachnąca

    Kuchnia libańska pieści zmysły zapachem cynamonu i kardamonu, głaszcze podniebienie smakiem świeżej mięty i kolendry.

  • Pyszne ciacho z nutką orzechów i alkoholu...

  • Kuchnia bułgarska

    Kuchnia bułgarska jest kuchnią bałkańską, w której wiele jest potraw wspólnych dla wszystkich krajów narodów zamieszkujących półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy, najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego.

  • Kakaowe biszkopty nasączone likierem pina colada, przełożone kremem na bazie bitej śmietany i obsypane owocami leśnymi w żelu. Lekki deser, idealny na letni podwieczorek.

  • Uwielbiam gotować i jeść

    Rozmowa z Olgą Bończyk, czyli doktor Edytą Kuszyńską z serial u "Na dobre i na złe"

  • ciasto doskonałe na Walentynki, które możemy przygotować w prezencie ukochanej osobie

  • 17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

    W dniu Św. Patryka miliony ludzi na świecie, a szczególnie w Irlandii szaleją na punkcie koloru zielonego - w tonacji ubrań dominuje zielony, w pubach podawane jest zielone piwo, a w niektórych miastach nawet rzeki farbowane są na zielono.

  • Znane ciasto dla dorosłych. Ja zrobiłam dla dzieci bez alkoholu i było równie pyszne.

  • Ciasto murzynek pojawiło się już w wielu odsłonach, tym razem proponuję wersję dla dorosłych. Sam przepis na ciasto jest już sprawdzony przeze mnie wielokrotnie i zawsze się udaje, możecie go wykorzystać w dowolny sposób, z dodatkami lub bez.

  • ładne i smaczne ciasto

Artykuły na temat: pijany placek
  • Dieta, która osobom w dojrzałym wieku pomoże znieść upał

    Gdy panują wysokie temperatury, pocąc się tracimy cenne elektrolity. A zatem nie wystarczy tylko pić wodę – należy też tak komponować posiłki, aby uzupełnić minerały.

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Impreza w plenerze: Gdzie i jak ją zorganizować?

    Słoneczna pogoda, długie i ciepłe wieczory, letnia atmosfera zabawy i relaksu – to wszystko sprawia, że imprezować chce się od rana do nocy. Ale kto by siedział w klubie czy w domu, skoro można zorganizować miłe spotkanie towarzyskie na przysłowiowej „zielonej trawce”?

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Świat na talerzu o poranku

    Croissanty, pancakes, syrniki i drożdżówki - w zależności od szerokości geograficznej smakołyki śniadaniowe różnią się od siebie. Kulinarna podróż może nie tylko zachęcić do smakowania specjalności innych kultur, ale również stać się dobrą alternatywą dla urozmaicenia rodzimej kuchni śniadaniowej.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Wakacje: Dobry czas dla twojego serca

    Upały, skoki ciśnieniaczy burze mogą powodować kłopoty z układem krążenia. Sprawdź, jak korzystać z uroków lata, by zapobiec złemu samopoczuciu i przy okazji wzmocnić serce na następne miesiące!

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Wolność? Brama się otwiera i wychodzimy

    ...wolnością trwało dwa i pół dnia. Bo potem pojawił się strach. Paraliżujący strach przed pijanymi żołnierzami Armii Czerwonej, wyzwolicielami, którzy nie przepuścili żadnej napotkanej kobiecie.  - Tak(...) są moi rodzice. - Tego dnia przyjechał esesman, którego trochę już znałam. To znaczy wcześniej z nim rozmawiałam. W mojej obecności nie krępował się mówić szczerze. Był chyba wtedy pijany. Zaczął...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....