• Informacje na temat:

    pijana żurawina

Przepisy na temat: pijana żurawina
  • mniam :))

  • Ciasto z serii 18+ - mocno nasączone alkoholem i rozpływające się w ustach.

  • Ulubine ciasto mojej rodziny. Z przepisów siostry anastazji.

  • Jak sama nazwa wskazuje ciasto wyłącznie dla dorosłych :) Jeśli robicie nalewkę z wiśni i macie pod ręką ich nadmiar polecam prosty przepis:) Jeśli zaś nie robimy nalewek można wydrylować wiśnie i zalać je na noc 0,5 szklanki wódki. Na następny dzień będą dobre:)

  • To ciasto na pewno każdy zna, i jeśli chce sam go wykonać, gorąco polecam przepis :)

  • Ciasto trochę pracochłonne i kosztowne, ale efekt powalający:) UWAGA: Ciasto zawiera alkohol, ostrożnie z częstowaniem dzieci i kierowców!!! Przepis na duża blachę.

  • Puszysty biszkopt, nasączony ponczem alkoholowym, do tego bita śmietana i czekolada, porostu niebo w gębie. No i ta intrygująca nazwa, grzechem było by nie zrobić tego ciasta.

  • Pyszne, świąteczne ciasto. Jedno z moich ulubiony. Ciemny, czekoladowy biszkopt z masą na bazie nutelli i namoczonymi w alkoholu śliwkami :D

  • Do kawy i herbaty

  • Przepis na ciasto ''pijana śliwka'' postanowiłam zmodyfikować. Wymyśliłam pyszne czekoladowe mufinki ze śliwkami moczonymi całą noc w alkoholu, na wierzch obowiązkowo biała masa i polewa czekoladowa. Mniamm.

Artykuły na temat: pijana żurawina
  • Co jeść i pić przy obrzękach

    ...takiego naparu dziennie. >>> Przepis na napar z imbiru zmniejszający opuchliznę znajdziesz na następnej stronie

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Jak rozjaśnić zęby szczoteczką

    ...nawet gorsze właściwości barwiące niż kawa! Także borówki amerykańskie, jagody, jeżyny, żurawina, winogrona oraz soki i przetwory zrobione z tych owoców mogą sprzyjać żółknięciu zębów. Podobnie jest...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Herbata na zimno

    ...pragnienia. Na spotkania z przyjaciółmi oraz szalone wypady poza miasto idealna jest herbata  Vitax Teraz na zimno, dostępna w dwóch owocowych połączeniach: Żurawina i Cytryna oraz Malina i Truskawka...

  • Na to oraz inne pytania znajdziesz odpowiedź czytając relacje z czata z Marcinem Moczydłowskim, jednym z najbardziej utalentowanych baristów; Mistrzem oraz vice Mistrzem Polski w tej dziedzinie. Medalistą Mistrzostw Polski LatteArt . Prawdziwym znawcą technik palenia Kawy. ŚciśleTajne: Witam zawsze mnie to zastanowialo czy aby zrobic dobra kawe to potrzebna jest jakas miarka czy tak na oko ja sypac? Marcin Moczydłowski: Są rekomendowane ilości do danej kawy, zależy jaki napój chcemy...

  • Oczyszczanie organizmu po świątecznym łakomstwie w trzech krokach

    ...ograniczając produkty mięsne i częściej spożywając naturalne antyoksydanty ukryte m.in. w zielonych warzywach liściastych (szpinak,  jarmuż) oraz owoce (winogrona, aronia, żurawina). Pieczywo, ale...

  • Nie od dziś gotowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Lubimy próbować nowe przepisy, a im bardziej są one wyszukane, tym lepiej. Wystarczy trochę chęci i inwencji twórczej, aby stworzyć danie, które na długo pozostanie w pamięci naszych gości – sprawdź nasze propozycje, które przedstawimy wraz z Szefem Kuchni Borwaru Lubicz – Rafałem Kosińskim . Piwo jako półprodukt do przygotowania dań to nie nowość. Historia jego wykorzystania w kuchni sięga czasów średniowiecznych. Wytwarzane było...

  • Podstępny cukier

    Jesteś na diecie i nie chudniesz? Nie jesz tłusto, a masz wysoki poziom cholesterolu? To wina cukru, ukrytego także w produktach „light”. Sama nawet nie wiesz, że go zjadasz!

  • Żurawinę i czarny bez stosuje się w kuchni polskiej od dawna, a mimo to są dla nas nieco egzotycznie. Ostatnio straciły na swej popularności, a niesłusznie, bo stanowią wyśmienity dodatek do potraw, a na temat ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie dużo można mówić... Fot. 123RF/Picsel Żurawina kojarzy nam się właściwie tylko z lekko kwaśnym sokiem, lub sosem do mięs; a tymczasem możemy używać jej na wiele sposobów, np. jako dodatek do sera koziego, zup, do naleśników bądź racuszków,...