• Informacje na temat:

    pigwa z jabłkami i gruszkami

Przepisy na temat: pigwa z jabłkami i gruszkami
  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    ...wystarczy pół szklanki płynu). Uwaga! Jeszcze więcej pektyn ma pigwa, więc jeśli ją masz, możesz użyć jej tak samo jak jabłek. Sok z cytryny pozwala szybciej zagęścić dżem W kwaśnym środowisku...

  • Właściwości lecznicze owoców pigwy. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj przyjaznej dla zdrowia galaretki, która wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Na szczególną uwagę zasługują również obecne w owocach pigwy polifenole. Są to związki, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, czyli zdolnością "wymiatania"...

  • Trudno mi sobie wyobrazić zimę bez dodatku pigwy w gorącej herbacie. Sprawdza się też świetnie jako nalewka oraz dodatek do pieczonych serników.

  • Pyszne, pachnące latem i cynamonem ciasto - dla wielbicieli wariacji na temat owoców.

  • Ciasto z dwoma rodzajami ciasta.Ciasto z budyniem i owocami, bardzo dobre.

  • Sprawdzony przepis na "Pigwa faszerowana orzechami"

  • Bogactwo witamin w słoiczku :) taki owoc warto docenić, rośnie w naszych ogrodach, nie trzeba go oblewać chemią do transportu. Przepis na 6 słoików ok 200ml.

  • Smaczny pomysł na "Strucla z pigwą i jabłkami"

  • Dziś proponuję pieczoną kaczkę z jabłkami w nieco innej, odświeżonej odsłonie. Wcale nie ustępuje pod względem smaku tej tradycyjnej, śmiało może z nią konkurować :) jest delikatna, przepyszna, wręcz rozpływa się w ustach, a dodatek gruszek i wyrazistych ziół sprawiają, że smakuje obłędnie...

  • Bardzo proste i szybkie ciasto, dla fanow cynamonu:)

Artykuły na temat: pigwa z jabłkami i gruszkami
  • Syrop z pigwy na zimę - bogate źródło witaminy C

    Na straganach pojawiła się już pigwa - owoc przez wielu używany do produkcji domowych nalewek. Inni cenią sobie sok z pigwy, twierdząc, że dodany do herbaty sprawdza się lepiej od cytryny. Ten aromatyczny dodatek łatwo przyrządzić samodzielnie.

  • Starożytni Grecy wierzyli, że pigwa została im przekazana przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Owocem tym obdarowywano pannę młodą w dniu zaślubin. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Pigwy nie da się jeść na surowo, ale można z niej zrobić pyszną marmoladę. / fot. 123rf.com   Pigwa to bardzo twardy i superkwaśny owoc, nie nadaje się więc do jedzenia na surowo. Niewiele osób wie, że można z niej zrobić nie tylko kompot, ale też sos, nalewkę,...

  • Jak wyrównać dietą poziom cukru we krwi

    ..., sałata, rzepa, grzyby, grejpfruty, pomarańcze, agrest, porzeczki, świeże figi, jabłka, gruszki, czereśnie, maliny, truskawki, wiśnie, borówki, pigwa, nektarynki, morele, wiśnie, poziomki. Strączkowe...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Fitohormony i spółka

    Czy znasz ich odmładzającą siłę?

  • Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Czy macie już pomysł, co można z niej ugotować? Fot. 123RF/Picsel Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny...

  • Siedem idealnych źródeł błonnika

    Często słyszymy, że jest ważny w zdrowej diecie... Jakie zadania spełnia błonnik? Ile go jeść i przy jakich dolegliwościach? Oto znane i nieznane fakty!

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co nie miara. To właśnie dzięki...

  • Zachowaj smaki lata

    ..., porzeczki, pigwa. Średnie ilości znajdują się w jeżynach, brzoskwiniach, gruszkach, morelach, winogronach. Możesz do nich dodać odrobinę cynamonu czy goździków - wystarczy szczypta przyprawy na 1 kg...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...