• Informacje na temat:

    pigwa w syropie z cukru

Przepisy na temat: pigwa w syropie z cukru
  • Pigwa - polska cytryna w twojej jesiennej kuchni

    Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświęcona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa, bo o niej mowa, to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych...

  • Trudno mi sobie wyobrazić zimę bez dodatku pigwy w gorącej herbacie. Sprawdza się też świetnie jako nalewka oraz dodatek do pieczonych serników.

  • Racuszki ziemniaczane z wędzoną piersią gęsi

    Składniki na 6 porcji: 250 g wędzonej piersi gęsiej 200 g ziemniaków 75 ml mleka 10 g drożdży 3 jajka 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 pigwy sok z 2 cytryn 60 g cukru 1 łyżka miodu 200 ml białego wina 1 łyżka syropu z granatów (Grenadine) 25 g imbiru laska wanilii szczypta cynamonu chili pół granatu 2 łyżki octu balsamicznego 30

  • Właściwości lecznicze owoców pigwy. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj przyjaznej dla zdrowia galaretki, która wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Na szczególną uwagę zasługują również obecne w owocach pigwy polifenole. Są to związki, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, czyli zdolnością "wymiatania"...

  • Sprawdzony przepis na "Pigwa faszerowana orzechami"

  • Niezastąpione do ciast, deserów czy też herbaty.

  • Sprawdzony przepis na "Gruszki w syropie"

  • Przepis wart wypróbowania: "Morele w syropie"

  • Do deserów i jako kompot.

  • Pyszne rogaliki na każdą okazję. Spróbuj a nie pożałujesz!!!

Artykuły na temat: pigwa w syropie z cukru
  • Pigwa

    .... Z pestek pigwy można zrobić nalewkę (tzw. pestkówkę). Pół szklanki pestek pigwy zalej w słoju mieszanką spirytusu (1 szklanka) i syropu (szklanka wody plus szklanka cukru).  Odstaw na miesiąc, potem(...) przez gazę. Dodaj szklankę przegotowanej chłodnej wody, dosłodź miodem Leżakuj 3 miesiące.  Kofitura 3-4 owoce obierz, pokrój w kostkę, dodaj 2 szklanki cukru i ok. 3/4 l wody, duś na małym ogniu...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że pigwa została im przekazana przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Owocem tym obdarowywano pannę młodą w dniu zaślubin. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Pigwy nie da się jeść na surowo, ale można z niej zrobić pyszną marmoladę. / fot. 123rf.com   Pigwa to bardzo twardy i superkwaśny owoc, nie nadaje się więc do jedzenia na surowo. Niewiele osób wie, że można z niej zrobić nie tylko kompot, ale też sos, nalewkę,...

  • Chudnij z pigwą

    ... Jeśli nie masz pigwy  z własnej uprawy, kup pigwę  w syropie, konfiturze (ok. 7 zł) lub suszoną (ok. 9 zł). Napar z suszonych owoców pigwy (1 łyżka na szklankę wody) działa dobrze na jelita, przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm z  toksyn  i ogranicza wchłanianie cukrów, wspierając odchudzanie. Pigwa pomaga także przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego: łagodzi zgagę...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Czy macie już pomysł, co można z niej ugotować? Fot. 123RF/Picsel Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny...

  • Pigwa zdrowsza niż cytryna

    ..., obniżają poziom cukru i złego cholesterolu.  Zrób sok na przeziębienie  1 kg owoców pigwy 1/2 kg cukru Przygotowanie: umyj owoce i przekrój je na 4 części (nie obierając ze skórki). Usuń pestki...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Pigwa lepsza niż cytryna!

    ...pozbyć się zgagi i refluksu.   Dodatkowo pigwa reguluje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi, zapobiega wymiotom, biegunce oraz wzdęciom. Atuty pigwy wykorzystywane są także(...)Pigwa to owoc, który zawiera dużo witaminy C (15 mg w 100 g, czyli więcej niż cytryna), która to wspomaga wydajność układu odpornościowego i gojenie ran. Witaminy z grupy B w niej zawarte mają...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co nie miara. To właśnie dzięki...

  • Syrop z pigwy na zimę - bogate źródło witaminy C

    Na straganach pojawiła się już pigwa - owoc przez wielu używany do produkcji domowych nalewek. Inni cenią sobie sok z pigwy, twierdząc, że dodany do herbaty sprawdza się lepiej od cytryny. Ten aromatyczny dodatek łatwo przyrządzić samodzielnie.

  • Każdy kto chociaż raz próbował wyeliminować cukier z diety, wie że jest to niezwykle trudne. Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy jest bardzo trudne, ale jeszcze trudniejsze jest znalezienie zamienników cukru. Oto kilka produktów, które będą doskonałą alternatywą dla białego cukru. Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w naszej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne...